Cum va fi vremea de 1 Mai. Prognoza pe două săptămâni: cât de cald va fi pe litoral, ce se anunță la munte

0
Publicat:

Vreme capricioasă anunță meteorologii în următoarele două săptămâni. De ploi nu scăpăm, însă temperaturile diurne vor fi plăcute, în timp ce nopțile vor fi deosebit de reci. Minimele ar putea coborî şi până la minus 4 grade Celsius, mai ales în zona montană.

Vreme rece și ploioasă FOTO Shutterstock
Vreme rece și ploioasă FOTO Shutterstock

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat luni prognoza pentru următoarele două săptămâni, valabilă în perioada 24 aprilie-7 mai.

Precipitații abundente

În Banat, în prima zi a intervalului se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale pentru această regiune, maxime de 19 - 20 grade Celsius şi minime de 8 - 10 grade Celsius. Ulterior, vremea se va răci, astfel în zilele de 26 şi 27 aprilie se vor înregistra maxime termice în jurul a 14 grade Celsius şi minime cuprinse între 2 și 4 grade Celsius. După acest interval, deşi vor mai fi alternanţe termice, media temperaturilor maxime va fi în general de 18 - 21 grade Celsius, iar a celor minime va fi de 6 - 8 grade Celsius. Vor fi ploi în perioada 24 - 26 aprilie, local însemnate cantitativ în noaptea de luni spre marţi (24/25 aprilie) şi pe parcursul zilei de marţi (25 aprilie). Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată şi după data de 30 aprilie.

Vreme normală

În Crişana, vremea va intra într-un proces de răcire, ce se va resimţi la nivelul întregii regiuni, mai ales în zilele de 26 şi 27 aprilie, când media valorilor termice diurne va fi de 14 grade Celsius, iar a celor nocturne se va situa în jurul valorii de 3 grade Celsius. Spre finalul primei săptămâni valorile termice se vor apropia de normalul climatologic, respectiv o medie regională a maximelor de 18 grade Celsius şi minime în jurul a 6 grade Celsius.

La început lunii mai, deşi vor fi mici variaţii de la o zi la alta, valori termice mai ridicate sunt estimate după 6 mai, când se pot atinge maxime în general de peste 20 grade Celsius şi minime de 8 - 9 grade Celsius. Vor fi ploi în perioada 24 - 26 aprilie, local însemnate cantitativ în noaptea de luni spre marţi (24/25 aprilie) şi pe parcursul zilei de marţi (25 aprilie). Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată şi după data de 30 aprilie.

Răcire treptată a vremii

În Transilvania, în prima zi a intervalului, se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 17 - 18 grade Celsius, apoi se va răci treptat, iar în 26 şi 27 aprilie se vor înregistra maxime termice în jurul a 13 grade Celsius. După acest interval, deşi vor mai fi alternanţe termice, media maximelor va fi în general de 16 grade Celsius, cu posibile valori mai ridicate spre finalul intervalului. Media temperaturilor minime se va situa între 4 şi 6 grade Celsius, însă în zilele de 28 şi 29 aprilie sunt estimate valori de cel mult două grade, chiar mai scăzute, uşor negative (între minus 3 şi minus 2 grade) în zonele depresionare. Vor fi ploi în perioada 24 - 26 aprilie, local însemnate cantitativ pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri (25 şi 26 aprilie). Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată şi după data de 30 aprilie.

Maxime termice de 13 grade Celsius

În Maramureş, luni, se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic al datei, respectiv o medie a acestora de 18 - 19 grade Celsius, după care se va răci, iar în perioada 25 - 28 aprilie se vor înregistra maxime termice în jurul a 13 grade Celsius. După acest interval, deşi vor mai fi alternanţe termice, media maximelor va fi în general de 16 - 18 grade, cu valori posibil mai ridicate spre finalul intervalului. Media temperaturilor minime va scădea de la 8 grade în prima noapte până spre 0 - 2 grade Celsius în 28 aprilie. În restul intervalului se va reveni la valori în jurul a 5 grade Celsius. Vor fi ploi în perioada 24 - 26 aprilie, posibil însemnate cantitativ pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri (25 şi 26 aprilie). Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată şi după data de 30 aprilie.

Alternante neobișnuite

În Moldova, în primele două zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normele climatologice, respectiv o medie regională a acestora de 18 grade Celsius, apoi se va răci, iar în perioada 26 - 28 aprilie se vor înregistra maxime termice de 14 grade Celsius. După acest interval, deşi vor mai fi alternanţe termice, maximele vor fi în general de 16 - 17 grade Celsius, cu valori mai ridicate, spre 19 - 20 grade Celsius, la finalul intervalului. Media temperaturilor minime va fi de 6 - 8 grade Celsius în primele nopţi, va scădea la 3 - 4 grade Celsius în 28 şi 29 aprilie, apoi se va reveni la valori în jurul a 6 grade Celsius. Vor fi ploi în perioada 24 - 26 aprilie, pe alocuri însemnate cantitativ, iar o probabilitate mai ridicată va fi şi în prima săptămână din luna mai.

Cald în Dobrogea

În Dobrogea, la nivelul acestei regiuni, în primele două zile, media temperaturilor maxime va fi de 18 - 20 grade Celsius, dar cu valori mai scăzute în zona litoralului, apoi vremea se va răci, astfel că media acestora în perioada 26 - 28 aprilie va fi de 14 - 15 grade Celsius. După acest interval, maximele termice vor fi în general de 16 - 17 grade Celsius, cu valori mai ridicate, spre 18 - 20 grade Celsius, la finalul intervalului. Media temperaturilor minime va fi de 8 - 10 grade Celsius, în primele nopţi, va scădea la 6 grade Celsius, pe 28 şi 29 aprilie, după care se vor înregistra valori în jurul a 8 grade Celsius. Vor fi ploi îndeosebi în 26 şi 27 aprilie, când şi cantităţile de apă pot fi însemnate, iar cu o probabilitate în creştere şi la începutul lunii mai.

Nopți reci

În Muntenia, în prima zi a intervalului de referinţă, se vor înregistra valori termice diurne în jurul normelor climatologice în toată regiunea, respectiv o medie a acestora de 20 - 21 grade Celsius, apoi se va răci treptat, iar pentru perioada 26 - 28 aprilie sunt estimate temperaturi de 15 - 16 grade Celsius. Ulterior, deşi vor mai fi alternanţe termice, media maximelor va fi în general de 18 grade Celsius, cu valori mai ridicate spre finalul intervalului când se vor putea depăşi 20 - 22 grade Celsius. Media temperaturilor minime va scădea de la 7 - 9 grade Celsius, în primele nopţi, până spre 4 grade Celsius în zilele de 28 şi 29 aprilie, apoi în restul intervalului se va reveni la valori de 7 - 8 grade Celsius. Vor fi ploi în perioada 25 - 27 aprilie, izolat însemnate cantitativ, şi cu o probabilitate în creştere şi la începutul lunii mai.

Plouă și la începutul lunii mai

În Oltenia, valorile termice diurne vor scădea treptat de la o medie regională de 18 - 19 grade Celsius în prima zi, până la 16 grade Celsius în 27 aprilie, apoi se va încălzi, astfel că la finalul primei săptămâni sunt estimate maxime de 18 - 20 grade Celsuys. În a doua săptămână este posibilă o scădere uşoară a temperaturilor maxime în zilele de 2 şi 3 mai, dar se va reveni la maxime în jurul a 20 grade Celsius. Media temperaturilor minime va scădea de la 9 grade Celsius în prima noapte, până spre 4 - 5 grade Celsius în 28 şi 29 aprilie. Pentru restul intervalului sunt estimate valori de 7 grade Celsius. Va ploua temporar în perioada 24 - 27 aprilie, iar cu o probabilitate în creştere şi la începutul lunii mai.

Valori de temperatură negative

La munte, valorile termice diurne vor scădea treptat de la o medie pentru întreaga zonă de 8 grade Celsius în prima zi, până la 4 grade în zilele de 26 şi 27 aprilie, apoi se va reveni treptat la 8 grade Celsius, posibil mai ridicate spre finalul intervalului de anticipaţie. Evoluţia va fi asemănătoare şi în regimul nocturn al temperaturilor, tendinţa fiind de scădere, de la 2 - 3 grade Celsius în prima noapte, până spre valori preponderent negative, la o medie ce va oscila între minus 4 şi minus 2 grade Celsius, în perioada 27 - 29 aprilie. Apoi, sunt estimate valori de la un grad la cel mult două grade. Temporar, vor fi precipitaţii în perioada 24 - 27 aprilie, iar cu o probabilitate în creştere şi după data de 30 aprilie.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite