Cod galben de inundaţii pe râuri din 5 judeţe. Ce zone sunt vizate de fenomene periculoase

0
Publicat:

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, luni dimineaţa, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din cinci judeţe, valabilă până marţi, la ora 12.00.

Risc de inundații în cinci județe FOTO arhivă
Risc de inundații în cinci județe FOTO arhivă

Conform INHGA, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se emite atenţionarea hidrologică Cod galben vizând creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale Cotelor de apărare, pentru râurile Tur - sector aval Acumularea Călineşti Oaş, Crasna - sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Crişul Negru - sector aval confluenţă cu râul Holod (judeţele Bihor şi Arad), Crişul Alb - sector aval S.H. Ineu (judeţul Arad), Bega - sector aval S.H. Balinţ - amonte S.H. Topolovăţ (judeţul Timiş), Moraviţa - curs inferior (judeţul Timiş), Jiu - sector aval confluenţă cu râul Motru - amonte S.H. Podari (judeţul Dolj).

Cum va fi vremea în această săptămână

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu a explicat într-o intervenție la România TV cum va fi vremea în această săptămână.

Vorbim de o răcire semnificativă de duminică, în special în partea de vest, acolo unde valorile de temperaturi vor fi considerabil, scăzute. Inclusiv în Capitală este posibil să avem pe parcursul zilei de luni precipitații care în orele serii să devină mixte. Răcirea este una semnificativă. Mai ales la munte, vom avea  precipitații sub formă de ninsoare, vântul va sufla tare, va viscoli și va va spulbera zăpada. Intensificări ale vântului care vor spori senzația de frig. Vitezele la rafală vor putea depăși 45-60 de km/h„, a declarat Elena Mateescu.

Mai cald în sud-est

 Luni, 12 decembrie, conform meteorologilor, vremea se va răci accentuat, devenind rece în regiunile intracarpatice și apropiată de normalul termic al perioadei în rest. Cerul va avea înnorări și va ninge în zonele de munte, local și temporar în vestul, centrul și nordul țării, iar în regiunile sudice și sud-estice, mai ales spre seară și noaptea, pe alocuri se vor semnala precipitații, la început predominant sub formă de ploaie, apoi mixte.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, în special în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 60-70 km/h, spulberând zăpada, iar trecător și pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 2 grade Celsius în Dealurile Crișanei și 10 grade Celsius pe litoral și în Deltă, iar cele minime vor fi cuprinse în general între minus 9 și 1 grad Celsius. Izolat se va forma ceață. 

 

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite