Avertizare de Cod Portocaliu de vijelii și grindină. Care sunt zonele vizate

0
Publicat:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o serie de avertizări meteo pentru diferite regiuni din România, în contextul în care se așteaptă condiții meteorologice severe, în următoarele ore. Printre avertizări, se numără Codul Portocaliu de vijelii și grindină, precum și Codul Galben de intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică.

Cod Portocaliu de vijelii și grindină FOTO Shutterstock
Cod Portocaliu de vijelii și grindină FOTO Shutterstock

În aceste regiuni, meteorologii prognozează perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 km/h, vijelii și grindină. Se estimează cantități de apă cuprinse între 30 și 40 l/mp și izolat chiar peste 50...60 l/mp în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare.

De asemenea, în Banat, Crișana și Transilvania, se aplică avertizare Cod Galben. Acesta rămâne în vigoare până luni dimineața, la ora 10:00. În aceste regiuni, se vor înregistra intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 60...70 km/h, fenomene de vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină.

FOTO meteoromania.ro
FOTO meteoromania.ro

Cantitățile de apă vor atinge valori cuprinse între 20 și 25 l/mp, cu posibilitatea de a depăși, izolat, 30...40 l/mp. Meteorologii au subliniat că astfel de fenomene meteo se vor manifesta și în alte regiuni ale țării, dar pe arii mai restrânse.

Pe data de 31 iulie, luni, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică a României, în timp ce vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării.

ANM avertizează populația din zonele vizate să fie extrem de precaută și să urmărească cu atenție informațiile actualizate privind starea vremii. De asemenea, recomandă luarea măsurilor necesare de protecție, evitarea deplasărilor în zonele afectate pe durata fenomenelor severe și luarea în calcul a posibilității de întreruperi temporare a alimentării cu energie electrică, precum și funcționarea rețelelor de comunicații.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite