Alertă Meteo: Cod portocaliu de furtuni în cea mai mare parte a țării, inclusiv în zone cu cod roșu de caniculă | Vezi harta

0
Publicat:

Furtunile vor lua locul caniculei în cea mai mare parte a țării, potrivit avertizării emise de meteorologi miercuri dimineață, valabilă până la ora 2.00 a zilei de joi.

Furtunile violente iau locul caniculei Foto Shutterstock
Furtunile violente iau locul caniculei Foto Shutterstock

Cod Galben de furtuni în nord, vest și pe litoral

ANM a emis cod galben instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00. În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).

image

Cod Portocaliu de furtună în cea mai mare parte a țării

Alerta cod portocaliu de furtună este valabilă în intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00 și sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului, vijelii puternice

Astfel, în intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.

Joi, vântul puternic va afecta sudul și sud-estul țării. Cod galben emis de ANM

Astfel, în intervalul 27 iulie, ora 02:00 – 27 iulie, ora 10:00 în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55...65 km/h.

image

În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50...60 km/h), vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp.

Canicula continuă să afecteze, miercuri, mare parte din țară, cu cod roșu în sud și sud est

image

Cod galben - Valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării. Local în Oltenia, centrul Moldovei, precum și sud-estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.

Cod Portocaliu - În județele Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui și Tulcea se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod Roșu - În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40...41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite