Alertă de viituri pe râuri din cinci județe: a fost emis cod portocaliu. Unde anunță hidrologii pericol major

0
Publicat:

Pericol major de inundații în mai multe zone din țară. Hidrologii au emis cod portocaliu de viituri până luni, la miezul nopții, pe râuri din cinci județe: Satu Mare, Hunedoara, Arad, Caraş-Severin şi Timiş.

Viitură în Bucegi FOTO Arhivă Adevărul
Viitură în Bucegi FOTO Arhivă Adevărul

"Anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Crasna (judeţul Satu Mare), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava şi Moraviţa (judeţele Caraş Severin şi Timiş) se află sub Cod portocaliu de viituri până luni, la miezul nopţii", informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Duminică dimineață, Centrul Naţional de Prognoze Hidrologice din cadrul INHGA a actualizat avertizarea hidrologică, în conformitate cu situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore. Astfel, codul portocaliu va fi prelungit până mâine, 27 februarie, la miezul nopţii, pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Crasna (judeţul Satu Mare), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava şi Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Creșteri iminente de debite și niveluri

De asemenea, până marţi, la ora 16.00, vor fi sub incidenţa unui cod galben de inundaţii râuri din judeţele: Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Mureş, Alba, Timiş, Caraş Severin şi Gorj.

"În acest context, se pot depăşi cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. Totodată, există riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri. Recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local, cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii", atrag atenţia specialiştii INHGA.

Această situație se suprapune pe o avertizare  emisă de Administrația Națională de Meteorologie de fenomene extreme de iarnă în zeci de județe din țară. Meteorologii au emis astăzi o avertizare cod portocaliu de ninsori abundente pentru Munţii Apuseni şi nordul Carpaţilor Orientali şi două atenţionări meteo cod galben de ninsori pentru Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi Carpaţii Meridionali, respectiv pentru jumătatea de vest şi pentru nordul ţării.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite