Victor Piţurcă şi şeful Romarm, reţinuţi de DNA | UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Piţurcă, fost selecţioner al echipei naţionale, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, potrivit informaţiilor „Adevărul”. Alături de el a fost reţinut şi şeful Romarm, Gabriel Ţuţu.

Victor Piţurcă este vizat într-un dosar privind achiziţiile din pandemie. Foto: Inquam Photos
Victor Piţurcă este vizat într-un dosar privind achiziţiile din pandemie. Foto: Inquam Photos

Ce spun procurorii DNA

În perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Țuțu Gabriel, director general al Romarm, ar fi încheiat două contracte de achiziție publică cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă. Contractele vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Condițiile de achiziție au fost dezavantajoase pentru Romarm, compania fiind prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

 Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Țuțu Gabriel este cercetat pentru

- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- trafic de influență în formă continuată,

- fals intelectual;

Victor Pițurcă a fost reținut pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.


Fostul selecţioner şi şeful Romarm ar putea fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă, dacă procurorii vor considera că se impune luarea acestei măsuri.

Victor Piţurcă, fost fotbalist internaţional, câştigător al Cupei Campionilor Europeni, s-a născut la 8 mai 1956, în localitatea Orodel, judeţul Dolj.A început să joace fotbal la juniorii Universităţii Craiova, unde a evoluat până la 18 ani, când s-a transferat la Pandurii Târgu Jiu, apoi la FC Olt, de unde a făcut "saltul" spre marea performanţă, ajungând la Steaua Bucureşti, la 27 de ani.Atacant central cu vocaţie de golgheter, devine unul dintre cei mai importanţi jucători, fiind titular în cea mai fastă perioadă a Stelei.

Potrivit site-ului www.steauafc.com, în cei şase ani petrecuţi la formaţia roş-albastră a câştigat cinci titluri de campion (1985, 1986, 1987, 1988, 1989), trei Cupe ale României (1985, 1987, 1989), Cupa Campionilor (1986) şi Supercupa Europei (1987). A fost golgheterul diviziei A în 1988, cu 34 de goluri marcate şi principalul marcator, cinci reuşite, în anul cuceririi Cupei Campionilor Europeni (1986).

A jucat de 301 ori în prima divizie, înscriind de 165 de ori, şi de 13 ori în echipa naţională, pentru care a înscris şase goluri

Știre în curs de actualizare

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite