Urgenţă strategică: În cazul unui conflict, României îi va fi imposibil să refacă rapid stocul de muniţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabricile de muniţie depind acum de importul de pulberi explozive din străinătate
Fabricile de muniţie depind acum de importul de pulberi explozive din străinătate

În cazul unui conflict, România se află în imposibilitatea de a-şi putea reface rapid stocul de muniţie. Asta pentru simplul motiv că la noi nu se mai fabrică pulberi explozive, dar nici capse percutoare. Cele două fabrici care produceau pulberi, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş şi Pirochim Victoria SA, sunt acum pe butuci, iar industria de armament trebuie să recurgă la importuri din Serbia.

„Pe vremuri, acestea puteau livra 6 sau chiar 7 tipuri de pulberi explozive, o parte dintre ele fiind şi pentru uz civil, pentru minerit, de exemplu. Erau produse competitive care alimentau fabricile de muniţie, dar acum vorbim la trecut de acele momente. Tehnologia de fabricaţie este învechită şi din acest motiv, practic, nu mai este rentabilă fabricarea pulberilor. Drept urmare, fabricile care produc muniţie se văd nevoite să achiziţioneze materia primă, aceste pulberi explozive, din Serbia, care este o ţară prietenă, să spunem, dar să nu uităm că nu este o naţiune NATO. În plus, are simpatii demonstrate faţă de Moscova cu care coloborează din plin şi pe plan militar”, explică analistul militar Aurel Cazacu, care mai precizează că în aceeaşi situaţie se găseşte şi procesul de aprovizionare cu un alt produs indispensabil pentru fabricile de muniţie, capsele percutoare. „Acum pe piaţă există linii automate care produc în masă aceste capse la un preţ infim în comparaţie cu cel afişat de fabricile din România. Deci tot despre lipsa unor investiţii vorbim şi în acest caz”, precizează Aurel Cazacu. 

Repornirea industriei de armament 

Analistul spune că din cauza acestor sincope în aprovizionarea fabricilor de armament ne aflăm într-o situaţie de urgenţă strategică. „Suntem într-o poziţie extrem de delicată, periculoasă chiar. Plastic vorbind, ne este foame, vrem să facem pâine, dar nu avem nici făină şi nici drojdie. Din lipsă de fonduri, cu tehnologii vechi, cele două fabrici, ambele filiale ale companiei de stat Romarm, nu pot livra produse performante. Şi aşa trebuie să importăm din Serbia materia primă pentru muniţie, deşi ne aflăm într-o zonă extrem de tensionată, în care oricând se poate aprinde un conflict cu o Rusie foarte irascibilă şi extrem de periculoasă. 

Trebuie să importăm din Serbia materia primă pentru muniţie, deşi ne aflăm într-o zonă extrem de tensionată, în care oricând se poate aprinde un conflict cu o Rusie foarte irascibilă. Aurel Cazacu analist militar

Culmea este că retehnologizarea de care vorbim nici nu este una foarte scumpă. Vorbim de 25-30 de milioane de euro pentru fabricile de pulberi şi de numai câteva milioane de euro pentru liniile automate de capse. O nimica toată pentru scopul dorit. Mai mult, cel puţin parţial, se pot accesa şi bani europeni din fondul dedicat «European Defence Fund», dar trebuie să existe şi dorinţa de a face ceva. Am unele semnale că factorul politic nu prea doreşte, în general, repornirea industriei de armament de la noi din ţară din cauza unor influenţe nefaste venite din partea unor elemente apropiate pieţei militare internaţionale”, a precizat Aurel Cazacu. 

Situaţii financiare catastrofale 

Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş a fost înfiinţată în anul 1920, în timp ce bazele Pirochim Victoria SA s-au pus chiar înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Concret, în 1936, Ministerul Înzestrării Armatei a desemnat o firmă germană să proiecteze şi să construiască o fabrică pentru producerea de pulberi fără fum la Victoria, dar din cauza războiului, investiţia a fost finalizată abia în 1949. După 1989, ambele companii, acum filiale ale Romarm, au trecut printr-o serie de reorganizări care s-au dovedit, în final, nereuşite. 

Conform ultimelor raportări către Ministerul Finanţelor, în 2020, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş avea datorii de 3.749.296 de lei, a realizat venituri de 8.857.500 de lei, dar a avut şi cheltuieli pe măsură, de 9.121.423 de lei. Una peste alta, în afară de datoriile vechi, în 2020, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş a mai realizat şi o pierdere de 263.923 de lei. Şi am luat anul 2020 ca exemplu, dar compania a ieşit constant pe pierdere din anul 2007 şi până în prezent. 

Situaţia financiară a Pirochim Victoria SA este asemănătoare. Cu numai 72 de angajaţi, în 2020, compania avea datorii mai vechi de 5.961.809 de lei, a realizat venituri de 3.528.171 de lei şi a trecut 4.077.206 de lei la capitolul cheltuieli, rezultând o pierdere netă de 549.035 de lei. Reamintim, această pierdere a venit pe fondul datoriilor de aproape 6 milioane de lei. În fine, cu mici excepţii, din 2005 şi până în prezent, Pirochim Victoria SA a mers în fiecare an pe pierdere, cea mai mare înregistrându-se în anul 2013, când aceasta a atins un  plafon de 4.293.436 de lei, pe fondul unor datorii mai vechi de 4.809.894 de lei. 

Ce fac aliaţii 

În timp de fabricile de pulberi din România se zbat să supravieţuiască, un aliat NATO, Marea Britanie, a decis şi investească în industria de muniţie 2,4 miliarde de lire sterline în viitorii 15 ani. Conform unui comunicat al guvernului britanic, BAE Systems a primit un contract în urma căruia va produce 39 de tipuri de muniţii pentru Marina Regală, Armată, Forţele Aeriene Regale şi Comandamentul Strategic „pentru a fi utilizate în prima linie”. Este vorba de muniţie de tip „Next Generation Munitions Solution” pentru arme de calibru mic, mortiere, arme de calibru mediu şi arme de mare, obuziere sau tancuri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite