UPDATE Patru lichidatori, reţinuţi în dosarul în care este anchetat şi judecătorul Nicuşor Maldea. Magistratul s-a prezentat la audieri
0
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut patru lichidatori judiciari, iar alţi patru inculpaţi au fost puşi sub control judiciar în dosarul în care este anchetat şi judecătorul Nicuşor Maldea, potrivit unor surse judiciare. ;agistratul s-a prezentat joi la sediul DIICOT pentru audieri. El este acuzat că lua mită pentru a băga firme în faliment.
UPDATE Judecătorul Nicuşor Maldea s-a prezentat joi la DIICOT pentru a fi audiat de magistraţi. La intrarea în sediul instituţiei, acesta a declarat că miercuri a fost audiat şi a avut loc şi o confruntare între acesta şi unul dintre administratorii unei societăţi.
„Unul din ei zice că mi-a dat bani. Zice că în 2009 sau 2010 mi-a dat 87.000 de lei ca să aprob plăţile de la Consiliul Judeţean Caraş Severin către o firmă în insolvenţă. Acest lucru nu este adevărat şi de asta a avut loc ieri (miercuri n.r.) o confruntare”, a spus Maldea.
Acesta avea cu el o pungă în care avea o periuţă de dinţi, pastă de dinţi şi o revistă, însă a spus că a fost nevoit să le cumpere pentru că şi-a petrecut noaptea la un hotel.
Potrivit unor surse judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu au dat aviz pozitiv cererii procurorilor DIICOT de reţinere şi arestare preventivă a magistratului Nicuşor Maldea, arată Digi24.
Judecătorul Nicuşor Maldea a fost audiat mai multe ore de procurorii DIICOT, iar până în prezent nu s-a luat nicio măsură preventivă faţă de acesta, însă este posibil să fie rechemat la DIICOT, au adăugat sursele citate.
Cei patru lichidatori judiciari reţinuţi vor fi prezentaţi joi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
În cursul zilei de miercuri, procurorii DIICOT — Structura Centrală au efectuat o percheziţie în municipiul Reşiţa, într-un dosar care vizează un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual, care a fost sprijinit de un judecător.
Şpagă de 60.000 de euro
Din cercetări a rezultat, referitor la magistratul judecător Nicuşor Maldea, "că în anul 2010, fiind repartizat să judece mai multe dosare penale în care lichidator judiciar a fost numitul Tudor I. Ion, a primit de la acesta prin intermediul numitului Murariu Cristian-Gelu suma de 60.000 euro (echivalentul a 257.472 lei) cu scopul de a-i crea acestuia o situaţie favorabilă în dosarele comerciale pe care le avea spre soluţionare".
Mita de 60.000 de euro ce ar fi ajuns la judecătorul Nicuşor Maldea a fost dată de complicii acestuia pentru falimentarea controlată a societăţii Drumuri şi Poduri prin vânzarea directă sau la licitaţie a unor imobile, tractoare, utilaje grele şi o turbofreză, potrivit documentelor anchetatorilor.
Anchetatorii reţin că ”la data de 14 mai 2008, magistratul judecător, prin titlu de proprietate nr. 4838/2008 emis de Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Caraş-Severin, a fost pus în posesie asupra unui teren forestier în suprafaţă de 5.850 mp situat pe raza localităţii Târnova”.
Deoarece Ion Tudor urmărea să înstrăineze bunuri ale debitorilor, arată anchetatorii DIICOT, ”în frauda intereselor creditorilor, avea interes de a avea concursul judecătorului sindic în dosarul nr. 646/115/2010 aflat pe rolul Tribunalului Caraş Severin– Secţia a II-a Civilă, Contencios, Administrativ şi Fiscal în care acesta a fost desemnat lichidator judiciar, iar judecător sindic a fost magistratul Maldea Nicuşor”.