UPDATE. Parchetul General: Lucian Onea este urmărit penal. Nu au fost dispuse măsuri preventive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a anunţat miercuri punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea. Acesta este cercetat pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă. Procurorii au precizat că în această cauză nu au fost propuse sau dispuse măsuri preventive.

UPDATE 17.45: Parchetul General a anunţat că a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Procurorii din cadrul Parchetului General ce instrumentează acest dosar susţin că în anul 2015, inculpatul Lucian Onea, „a participat la constrângerea unui martor (ameninţându-l în mod direct că o va inculpa pe sora  acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept “mită electorală”.  Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti”. 

Mai mult, se arată într-un comunicat al Parchetului, „deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, procurorul Onea Lucian a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe, documentele ticluite”.

Parchetul General precizează că în această cauză nu au fost propuse sau dispuse măsuri preventive.

***

Ştirea iniţială: Fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu vor fi puşi, miercuri, sub control judiciar de Parchetul General în dosarul în care sunt acuzaţi de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, precizează Agerpres, citând surse judiciare.

Parchetul General anunţa la sfârşitul lunii mai că fostul şef al DNA-Ploieşti, procurorul Lucian Onea, şi fostul procuror Mircea Negulescu au calitatea de suspecţi într-un dosar în care sunt urmăriţi penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.

Cei doi sunt suspectaţi că, în perioada aprilie - mai 2015, ar fi constrâns o persoană să întocmească în fals o sesizare şi documente care să susţină cele reclamate în conţinutul acesteia. 

Potrivit anchetatorilor documentele falsificate au fost expediate Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti şi folosite drept probe în două dosare, precum şi în susţinerea/motivarea unei cereri de extrădare.

În perioada vizată de ancheta în acest dosar, Mircea Negulescu ocupa funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, iar Lucian Onea pe cea de procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti.

Lucian Onea şi-a anunţat demisia din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti, ca urmare a anchetei deschise împotriva sa. Totodată, acesta a precizat că acuzaţia care îi este adusă, de participaţie improprie la complicitate la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare „este total nefondată şi nu are corespondent în realitate”. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite