UPDATE Dosarul Transferurilor. Greii fotbalului românesc, aşteptaţi la Curtea de Apel Bucureşti şi pe 4 noiembrie

0
0
Fraţii Becali, Borcea, Copos, Neţoiu, Pădureanu, Popescu şi Stoica sunt implicaţi în dosar FOTO Adevărul
Fraţii Becali, Borcea, Copos, Neţoiu, Pădureanu, Popescu şi Stoica sunt implicaţi în dosar FOTO Adevărul

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni acordarea unui nou termen în dosarul în care opt „grei” din lumea fotbalului românesc sunt judecaţi pentru fapte de corupţie. Pe 4 noiembrie sunt aşteptaţi în faţa instanţei Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis acordarea unui nou termen în dosarul privind transferurile făcute de cei opt grei ai fotbalului românesc. Fraţii Becali, Copos, Borcea, Mihai Stoica, Gică Popescu, Pădureanu şi Neţoiu sunt aşteptaţi din nou în faţa aceleaşi instanţe pe 4 noiembrie.

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a fost singurul inculpat din dosarul transferurilor care a fost audiat luni la Curtea de Apel Bucureşti, acesta precizând că îşi menţine declaraţiile făcute pe parcursul urmării penale şi în timpul procesului care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Tot luni, fostul preşedinte al clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a făcut o cerere de expertiză medicală pentru că este în imposibilitatea de a da declaraţii în sală din cauza glicemiei crescute şi a pierderii de memorie. Avocatul său a cerut ca analizele să fie efectuate la Instititul de Medicină Legală (IML) şi a depus un dosar medical de 100 de file, însă judecătoarea a respins cererea de efectuare a expertizei.

Avocatul fostului acţionar majoritar al FC Rapid, Gheorghe Copos, a depus o expertiză financiar-contabilă în cazul transferurilor jucătorilor Cristian Dulca la Pohang Steelers şi Daniel Pancu la Galatasaray Istanbul.

Într-una dintre pauze, fostul impresar Ioan Becali s-a adresat procurorului: „Domnul procuror ştie în sinea lui că nu suntem vinovaţi, dar îşi apără meseria şi pentru asta îl respect. Jos pălăria". 

Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, i-a atras atenţia că îl aude presa, iar Ioan Becali a replicat: „Să mă audă”.

Termenul de luni din dosarul „Transferurilor” a început cu o întârziere de trei ore.

Judecătoarea a dat un nou termen pentru 4 noiembrie, ora 13.00. La acest termen vor fi audiaţi Dinu Gheorghe (Astra Giurgiu), Cosmin Contra (Petrolul Ploieşti), Sică Puşcoci (fost impresar), Nicoale Badea, Ion Ionică, Gheorghe Pecheanu, toţi foşti mebmri în Consiliul Director al FC Dinamo în 2003, când a fost perfectat transferul lui Dan Alexa la Beijing Guoan.


La termenul anterior, de pe 7 octombrie, s-au prezentat Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica şi Gheorghe Popescu, însă au lipsit Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu.

Potrivit avocatului lui Neţoiu, acesta nu a putut fi prezent la instanţă deoarece a fost reţinut la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor.

Jean Pădureanu şi Gheorghe Copos au depus o solicitare de acordare a unui nou termen, pentru că nu au putut fi reprezentaţi de apărători. 

Mai mult, Copos şi Borcea nu au avut la ei acte de identitate.

Procurorul a solicitat Curţii acordarea unor termene scurte pentru soluţionarea cât mai rapidă a cauzei.

Ioan Becali a declarat atunci că este mulţumit de evoluţia dosarului şi că ar fi vrut să continue judecarea acestuia astăzi.

„Eu sunt mulţumit de evoluţia dosarului. Aş fi vrut să continuăm azi. Mă bucură faptul că se precipită un pic termenele astea, pentru că nu vreau să beneficiez de niciun nou Cod Penal, aşa cum vorbeşte lumea. Eu am spus de când a început acest proces că sunt pentru rezolvarea lui cât mai grabnică şi sunt în continuare pentru rezolvarea lui. Acei martori trebuie să vină şi să spună dacă au avut vreun contact cu mine”, a declarat Ioan Becali, la Curtea de Apel.

Dosarul „Transferurilor”, de la Instanţa Supremă, înapoi la Curtea de Apel

Pe 20 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.

Instanţa Supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat „în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti pe 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivării deciziei de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.

Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul pentru rejudecare pe 2 august şi a stabilit primul termen de judecată pe 11 septembrie.

Pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care, pe 12 noiembrie 2012, a dispus pedepse între şi opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali, „record” de pedeapsă în acest dosar: opt ani cu executare

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentinţa a fost atacată cu recurs la Instanţa Supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 8 octombrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor: Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Transferurilor”. De ce a decis Curtea Supremă rejudecarea dosarului

Curtea Supremă a prezentat joi motivarea deciziei în dosarul „Transferurilor”, potrivit căreia dosarul trebuie rejudecat, deoarece Curtea de Apel Bucureşti nu a audiat mai mulţi martori la solicitarea celor opt „grei“ ai fotbalului românesc.

Sentinţa Curţii Supreme: „Dosarul Transferurilor” se rejudecă la instanţa care i-a condamnat la închisoare cu executare pe greii fotbalului românesc

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât astăzi ca „Dosarul Transferurilor”, în care greii din fotbal sunt acuzaţi de efectuarea unor transferuri ilegale cu jucători, să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care i-a condamnat la închisoare cu executare pe Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, dar şi omul de afaceri George Copos.

Adevărul Live: „Lotul evazioniştilor“ din fotbalul românesc, salvat de noul Cod Penal

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosarul „baronilor“ din fotbal la Curtea de Apel înseamnă rejudecarea acestora după noile prevederi, mult mai blânde cu infracţiunea de înşelăciune, dezvăluie Ion Cazacu, avocatul lui Copos şi Pădureanu.

Reacţii din fotbal după ce s-a decis rejudecarea în „Dosarul Transferurilor“

Luni, la prânz, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca „Dosarul Transferurilor“ să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, lucru cerut de avocaţi din cauza lipsei unei expertize.

Giovani Becali se disculpă: „Cum să fiu vinovat dacă semnătura mea nu apare nicăieri în acte?“

Impresarul de jucători Giovani Becali, inculpat în „Dosarul Transferurilor”, a declarat după ziua maraton de audieri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu este vinovat de nimic, aducând şi un argument concret pentru a-şi susţine nevinovăţia.

Condamnări în lanţ în dosarul „Transferurilor“: opt inculpaţi, 40 de ani de închisoare

Cei opt inculpaţi în dosarul „Transferurilor“ au fost condamnaţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la ani grei de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

 

Dosarul „Transferurilor”. Probele procurorilor care au cerut interdicţia de a părăsi ţara pentru cei opt grei ai fotbalului se bazau pe materiale de presă

Instanţa supremă, care a respins, la 19 februarie, cererea procurorilor ca cei implicaţi în dosarul transferurilor să nu părăsească ţara, şi-a motivat astăzi decizia, arătând că probele procurorilor anticorupţie se bazau doar pe materiale de presă. 

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite