UPDATE Augustin Lazăr a respins cererea lui Kovesi de recuzare a şefului Secţiei de anchetare a magistraţilor. Cum a reacţionat fosta şefă DNA

0
0
Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi

Conducerea Parchetului General a decis să respingă cererea de recuzare formulată de Laura Codruţa Kovesi împotriva lui Gheorghe Stan, şeful Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, secţie care instrumentează dosarul fostei şefe a DNA. În acelaşi timp, Kovesi a depus o nouă cerere de recuzare a Adinei Florea, procurorul care instrumentează dosarul deschis pe numele său.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a formulat o nouă cerere de recuzare pe numele Adinei Florea, procurorul care instrumentează dosarul în care fosta şefă DNA a fost vineri sub acuzare. Aceasta este a doua cerere, după ce prima a fost respinsă săptămâna trecută de şeful Secţiei de anchetă, Gheorghe Stan.

UPDATE Procurorul general, Augustin Lazăr, a respins cererea Laurei Codruţa Kovesi de a fi recuzat şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor, Gheorghe Stan.

Cererea de recuzare a lui Gheorghe Stan a fost respinsă deoarece, în art. 67 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedură penală, legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării, arată Mediafax..

De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni seară că solicitarea de recuzare a şefului de Secţie de anchetare a magistraţilor, formulată de Laura Codruţa Kovesi în dosarul ei, este fără obiect, deoarece Gheorghe Stan nu instrumentează cauza fostei şefe DNA.

Gheorghe Stan, actual şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, se afla la conducerea Inspecţiei Judiciare în perioada în care acestă instituţie a declanşat mai multe acţiuni de cercetare disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

Vineri, fosta şefă a DNA s-a prezentat la Secţia pentru anchetarea magistraţilor, unde i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect într-un dosar penal, şi a depus două cereri de recuzare împotriva Adinei Florea şi a lui Gheorghe Stan.

Cererea de recuzare a procurorului Adina Florea a fost respinsă de procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan. În privinţa cerererii de recuzare a lui Gheorghe Stan decizia ar urma să fie luată de conducerea Parchetului General. Conform Codului de Procedura Penală, "procurorul ierarhic superior soluţionează cererea în 48 de ore".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut duminică seară, la România TV, că cererea de recuzare a şefului Secţiei de anchetare a magistraţilor formulată de Laura Codruţa Kovesi este fără obiect, deoarece Gheorghe Stan nu instrumentează cauza fostei şefe DNA: "Recuzarea înseamnă când partea dintr-un dosar exprimă îndoieli cu privire la corectitudinea celui care sesizează în dosar. Cu privire la doamna Florea înţeleg faptul că i s-a respins cererea de recuzare. Cu privire la şeful secţiei, el nu lucrează în dosar. Dacă el nu lucrează în dosar, nu ai motive să îi ceri recuzarea. Ce ar fi dacă domnului Lazăr i s-ar cere recuzarea pentru un caz la care lucrează un procuror?".

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri