Un procuror de la Secţia Specială a dispus renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 - DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Facebook / Clotilde Armand
Imagine: Facebook / Clotilde Armand

Procurorul Sorin Iaşinovschi de la Secţia Specială (SIIJ) a dispus prin ordonanţă renumărarea tuturor voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 din Bucureşti, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Dan Tudorache (PSD). De renumărarea voturilor din cele 166 secţii de votare se vor ocupa ofiţerii de poliţie judiciară de la Poliţia Capitalei

Procurorul SIIJ care instrumentează dosarul deschis în urma plângerii PSD e de părere că se impune renumărarea voturilor, doar că nu are cine să o facă, aşa că a  dispus prin ordonanţă să fie ajutat de poliţiştii judiciari de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

ordonanta siij renumarare voturi

PSD a depus o plângere legată de rezultatul alegerilor şi a reclamat comiterea unor infracţiuni de către Dan Barna, preşedintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu – preşedintele Biroului Electoral Sector 1 şi Andrei Nicolescu, membru USR.

Procurorul Sorin Iaşinovschi susţine în ordonanţa sa că, pentru a putea face actele necesare din dosar, e necesară renumărarea voturilor de la alegerile locale.

Ce-i lipseşte procurorului SIIJ pentru a instumenta cauza

Pentru continuarea cercetărilor - scrie procurorul în documentul prezentat mai sus - în cauză se impune efectuarea următoarelor activităţi de cercetare penală:

  • Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secţii de votare
  • Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secţii de vot şi confruntarea rezultatelor cu numărul de votanţi înscrişi pe listele de vot corespunzatoare fiecărei din cele 166 secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti (cât şi a votanţilor înscrişi pe listele suplimentare), care şi-au exprimat dreptul la vot
  • Confruntarea rezultatelor obţinute după numărarea voturilor de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării
  • Predarea sacilor cu buletinele de vot şi listele electorale de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizare cercetărilor din prezenta cauză.

Mai mult, procurorul susţine că ofiţerii de poliţie judiciară ar trebui să renumere voturile, însă Secţia Specială nu are nici spaţiu, nici oamenii necesari:

Această activitate nu poate fi efectuată de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din următoarele motive:

  • Pentru efectuarea operaţiunii de identificare a buletinelor de vot corespunzator fiecărei secţii de votare din cele 166 din cadrul Sectorului 1 este necesară o încăpere cu o suprafaţă foarte mare, care să permită acest lucru, şi care totodată, trebuie să permită păstrarea temporară a sacilor cu buletine de vot, în condiţii de siguranţă pentru o perioadă de timp, întrucât această activitate nu poate fi realizată într-o singura zi, ori SIIJ nu dispune de asemenea încăperi
  • Această activitate necesită un număr mare de lucrători de Poliţie Judiciară, precum şi mijloace, care de asemenea, SIIJ nu dispune
  • Având în vedere neconcordanţele ce rezultă din probele administrate până în prezent (înscrisuri, depozitii de martor, etc) este foarte posibil ca după efectuarea operaţiunilor descrise mai sus, să fie necesar accesul specialiştilor criminalişti care să efectueze constatări tehnico-ştiinţifice ale semnăturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării şi de pe listele electorale”, se arată în ordonanţă.

PSD a reclamat atunci o presupusă fraudă şi a prezentat imagini cu mai multe persoane care participau la numărarea voturilor. Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 Bucureşti a prezentat la acel moment într-un comunicat de presă toate datele despre persoanele ce apar căutând în sacii cu voturi în imaginile difuzate de Antena 3 şi RTV şi despre care liderii PSD susţin că ar fi proba unei presupuse fraudări a alegerilor.

Astfel, biroul electoral a arătat că cei prezentanţi în imagini sunt un angajat al primăriei lui Tudorache – personal tehnic auxiliar în secţia de vot, preşedintele Biroului Electoral şi preşedintele secţiei de votare, precum şi reprezentanţi USR PLUS care au cerut să participe la procedură potivit art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, cerere admisă de către preşedinte tocmai pentru a se asigura transparenţa procesului electoral.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite