Traficul de droguri, în vizorul DIICOT. Zeci de acțiuni pentru destructurarea unor grupări infracționale

0
Publicat:

Procurorii DIICOT, alături de polițiști și jandarmi, efectuează astăzi peste 50 de acțiuni operative pentru destructurarea unor grupări infracționale. Peste 250 d emandate de aducere și de percheziții sunt puse în practică.

Zeci de percheziții au loc azi
Zeci de percheziții au loc azi

Operațiunile ample sunt efectuate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române și vizează destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, pornografie infantilă și criminalitate informatică, arată un comunicat al DIICOT.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii vor pune în executare peste 260 de mandate de percheziție domiciliară și 250 de mandate de aducere.

Peste jumătate din acțiuni vizează traficul de droguri

Din totalul acțiunilor operative, un număr de 37 sunt pe linia combaterii traficului de droguri, urmând a fi puse în executare 212 mandate de percheziție domiciliară și aproximativ 200 de mandate de aducere.

De asemenea, trei acțiuni operative vizează combaterea traficului de persoane, urmând a fi puse în executare 25 de mandate de percheziție domiciliară, iar o alta traficul de migranți, urmând a fi puse în executare patru mandate de percheziție domiciliară. În alte zece acțiuni operative, pe linia combaterii criminalității informatice, sunt puse în executare 20 de mandate de percheziție domiciliară.

Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul DIICOT începând cu anul 2018 și relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracțiunile de trafic de droguri, trafic de persoane și de minori și orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, în efortul de a combate în mod eficient aceste fenomene infracționale.

Grupări cu activitate transfrontalieră

Sunt vizate și grupuri infracționale care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră, implicate în săvârșirea altor fapte penale aflate în competența de investigare a DIICOT.

Perchezițiile efectuate în cursul zilei de astăzi, au scopul obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.

Nu în ultimul rând, acțiunile vizează crearea unui climat optim de siguranță a cetățenilor precum și protecția victimelor infracțiunilor. În acest sens, menționăm și faptul că în primele 8 luni ale acestui an, au fost întocmite 1088 de rechizitorii și au fost încheiate 287 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 2629 inculpați, dintre care 1049 în stare de arest preventiv.

În cursul acestei zile, în funcție de evoluția anchetelor, în fiecare caz în parte, DIICOT și Poliția Română vor oferi informațiile ce pot fi făcute publice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite