Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul în care era acuzat că nu a făcut demersuri pentru vacantarea postului unui parlamentar incompatibil. Reacţia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis achitarea definitivă a lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu pentru că, în calitate de şef al Senatului, nu ar fi făcut demersuri pentru eliberarea din funcţie a unui parlamentar aflat în incompatibilitate.

UPDATE Cu o reacţia a venit şi Direcţia Naţională Anticorupţie. „În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 746/VIII/3 din 03 noiembrie 2020 procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al oraşului Sighetu Marmaţiei, sub aspectul săvârşirii în cursul anului 2014 a unei infracţiuni continuate de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Tribunalul Maramureş a dispus, printre altele, la data de 04 februarie 2022 achitarea inculpatului.

Împotriva acestei decizii, procurorul DNA a formulat apel care a fost soluţionat la data de 17 iunie 2022.

Cu ocazia dezbaterilor desfăşurate la data de 18 aprilie 2022, (anterior apariţiei deciziei CCR 358/2022 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.155 alin.(1) din Codul penal), procurorul DNA a formulat concluzii în sensul admiterii apelului, desfiinţării hotărârii primei instanţe de judecată şi condamnării inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii dedusă judecăţii respectiv cea de abuz în serviciu şi nu de încetare a procesului penal, aşa cum în mod eronat au susţinut mai multe publicaţii media.

Prin hotărârea pronunţată în apel, magistraţii Curţii de Apel Cluj au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, din infracţiunea de abuz în serviciu, asimilată infracţiunilor de corupţie, în două infracţiuni de neglijenţă în serviciu şi şi încetarea procesului penal faţă de inculpat, constatând că în cauză termenul general de prescripţie pentru infracţiunile de neglijenţă în serviciu era împlinit”, se araă în poziţia DNA

***

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020", este decizia judecătorilor, menţinându-se astfel achitarea din prima instanţă, din decembrie 2021.

Şi fostul parlamentar Ovidiu Cristian Marciu a fost achitat.

La ultimul termen de judecată din faza de fond, procurorul de şedinţă a formulat concluzii în sensul neîntrunirii tipicităţii faptei pe baza propriei evaluări a probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a judecăţii, potrivit informaţiilor Adevărul. Conform legii, procurorul este liber să prezinte în instanţă concluziile pe care le consideră întemeiate. Chiar şi aşa, parchetul a contestat decizia din prima instanţă, însă şi în faza de apel, potrivit G4Media, anchetatorii au pus concluzii de achitare.

Dosarul a fost trimis instanţei supreme pe 15 decembrie 2020, alături de Tăriceanu fiind trimis în judecată şi Cristian Marciu, fost senator. Concret, procurorii spuneau că Marciu, deşi se afla în incompatibilitate cu funcţia de ales în Parlamentul României, a rămas în funcţie. Tăriceanu era acuzat că, în calitate de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersuri pentru vacantarea postului

Călin Popescu Tăriceanu a fost preşedinte al Senatului şi premier al României.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri