STENOGRAME Vanghelie se lăuda că ţinea legătura cu preşedintele Iohannis prin Rareş Bogdan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie este propus pentru arestare preventivă FOTO Mediafax
Marian Vanghelie este propus pentru arestare preventivă FOTO Mediafax

Procurorii aunticorupţie au interceptat mai multe convorbiri ale primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta se lăuda că are acces la preşedintele României, Klaus Iohannis, prin intermediul lui Rareş Bogdan, Director al televiziunii Realitatea Tv. Procurorii mai spun şi că o parte din banii din comisioane mergeau şi către OTV şi B1 TV, sub formă de publicitate, în valoare de două milioane de euro.

Procurorii DNA cer arestarea preventivă a primarului sectorului 5, Marian Vanghelie. Referatul ataşat cererii conţine şi stenogramele unor convorbiri telefonice purtate de edil, dar şi detalii despre traseul banilor proveniţi din comisioane.

"Un alt mod de plată al comisionului de către suspectul Dumitru Marin l-a constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel. Astfel, în anul 2009, la solicitarea inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, societăţile controlate de către Dumitru Marin au încheiat contracte de publicitate în valoare de aproximativ 2.000.000 de euro în favoarea societăţii Ocram Televiziune SRL (operatorul postului de televiziune OTV), controlată de Diaconescu Dan, persoană apropiată inculpatului Vanghelie Marian-Daniel (aceste contracte nu au fost executate de către această din urmă societate comercială, fiind în schimb plătite de cele dintâi)", se arată în referat.

"De asemenea, la solicitarea inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, Premier Palace SRL a încheiat contracte de publicitate în valoare de aproximativ 200.000 de euro în favoarea societăţii B1 TV Channel SRL (operatorul postului de televiziune B1 TV)", se mai spune în documentul procurorilor.

Marian Vanghelie este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în legătură cu acordarea unor contracte de lucrări publice unor firme controlate de omul de afaceri de Dumitru Marin, valoarea totală a acestor contracte fiind de două miliarde lei.

„Iohannis are nevoie de mine“

În schimbul acordării acestor contracte, Vanghelie este acuzat că a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea lucrărilor.

"Inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a înţeles, în încercarea sa de a o determina pe o persoană să dea declaraţii favorabile acestuia, să o convingă pe aceasta de faptul că are capacitatea ca, prin intermediul jurnalistului Rareş Bogdan, să exercite presiuni asupra preşedintelui ţării, presiuni care, în aprecierea inculpatului, ar avea aptitudinea de a influenţa cercetările în prezenta cauză", se arată în referat.

În acest sens, la dosar există o interceptare în care Vanghelie invocă numele lui Iohannis şi al lui Rareş Bogdan, în cadrul unei convorbiri cu Mariana Carla Dinu.

"Vanghelie Daniel Marian: Deci, eu ştiu toate fazele. Deci, nu trebuie să... să discutăm! Discutăm numai la ureche, aşa! şi eu... Poţi să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul, să vină... Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre' să recunosc: 'Da, domne, a venit, ai venit să te sfătui cu mine'. Şi dacă vrei... Da' spune-mi adevărul! Pentru că mă poţi ajuta! E păcat de Dumnezeu aşa să... pentru că te sperii... că nu te ajuţi nici pe tine, nici pe mine, înţelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu Rareş, să se ducă mâine dimineaţă, la prima oră, la Iohannis, înţelegi? Că eu am o... Ţin relaţia prin Rareş Bogdan cu Iohannis, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.
Dinu Mariana Carla: Am înţeles!".

Chem şapte-opt inşi din justiţie şi vorbesc, pac, pac

"Dinu Mariana Carla:  N-a venit?
Vanghelie Daniel Marian: Da' te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să ştiu! Te rog eu frumos! Ai încredere în mine! Eu te cunosc! Eu ştiu bine şi cum fac ăştia cu jocurile, înţelegi? Eu, după ce termin cu tine şi cu avocaţii, mă duc la... mă duc şi mă întâlnesc ca să trimit pe cineva la Iohannis acasă. Deci, eu o să încerc să opresc c... ăsta, da' problema... am nevoie de tine să fii lângă mine. Nu ştiu ce dracu ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo şi hai să vedem cum o întoarcem cu avocaţii! Mă gândesc că nu-s nebun şi tu eşti deşteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ţi-a zis să faci? Şi cu mine ce să faci şi dacă vii la mine şi nu ştiu ce şi după aia eu îţi... discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu ştiu ce, nu ştiu... Mă, ce scrii tu, asta, nu ştie nimeni, decât noi doi, dă-o naibii! Spune-mi, nu ţi-au zis să mă... vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! ...(neinteligibil)... în, în tine stă, în tine stă pentru... Tu... dacă te ţii bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva".

***

"Vanghelie Daniel Marian: Nu ştiu ...(neinteligibil)... încredere în mine.
Dinu Mariana Carla: ...(neinteligibil)... sunt speriată, nu mai ştiu.
Vanghelie Daniel Marian: Eu îţi dau avocat, îţi dau aia... mă ocup de tot. Dacă eu nu pot să ies n-am nicio problemă. Ei cred că pe bătăliile astea politice vor să ajungă la mine. ... am o grămadă de relaţii, am tot. Dar dacă mai mă ia şi pe mine şi mă încurcă. Ai înţeles?
Dinu Mariana Carla: Am înţeles!
Vanghelie Daniel Marian: Eu pot să chem în seara asta, chem şapte-opt inşi din justiţie şi vorbesc, pac, pac, fac toate lucrurile, fac... Pentru orice facem pasul unu, pasul doi, pasul trei ...(neinteligibil-vorbeşte în şoaptă)...
Dinu Mariana Carla: Ok".

Tot în referat apare faptul că Marian Vanghelie a acordat numeroase contracte din bani publici firmelor controlate de omul de afaceri Dumitru Marin, iar în schimb acesta i-a dat primarului, printre altele, două imobile noi în favoarea unei persoane apropiate lui Vanghelie, aceasta fiind Mariana Carla Dinu.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite