Semnificaţia gestului istoric făcut de Papa Francisc în primele minute după ce a păşit pe pământ românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a făcut un gest istoric în primele minute după ce a păşit pe pământ românesc: a sărutat cu smerenie medalionul cu iconiţa Maicii Domnului de la gâtul arhiepiscopului ortodox de Târgovişte. Suveranul Pontif a repetat gestul impresionant şi la Palatul Patriarhiei, unde a sărutat medalionul purtat de Prefericitul Părinte Daniel.

Sute de creştini, înalţi prelaţi, preşedintele României şi soţia sa l-au întâmpinat pe Suveranul Pontif pe Aeroportul Otopeni, pe 31 mai, când Papa Francisc şi-a început vizita istorică în România.

În primele momente, Suveranul Pontif a făcut un gest încărcat de semnificaţie şi smerenie. După ce l-a îmbrăţişat pe arhiepiscopul Nifon Mihăiţă, Exarh Patriarhal, Papa Francisc i-a sărutat icoana pe care o purta la gât. Papa Francisc a repetat gestul şi în momentul în care a fost întâmpinat de Patriarhul Daniel.

Experţii spun că este un gest prin care Suveranul Pontif a vrut să-şi arate recunoştinţa şi preţuirea faţă de invitaţia care i-a fost adresată, aşa cum în urmă cu 20 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea săruta pământul României. Este, totodată, un gest de fraternitate şi devoţiune, pentru că a venit aici să viziteze o Biserică-soră.

Momentul în care Papa Francisc sărută medalionul arhiepiscopului de Târgovişte la minutul 14.19

„Este un gest de curtoazie şi de apropiere. Papa Francisc încă de la începutul pontificatului său a declarat că are o preţuire deoaebită pentru Ortodoxie. Gestul maxim a fost când, în Turcia, a plecat capul sprea fi binecuvântat de Patriarhul ecumenic Bartolomeu, care l-a sărutat pe cap“, a explicat pentru „Adevărul“ preotul Eugen Tănăsescu. 

„Faptul că a sărutat acest însemn arhieresc al unui episcop ortodox dă mărturie despre originile comune ale succesiunii apostolice care s-a păstrat atât în Biserica Catolică, cât şi în Biserica Ortodoxă, dă mărturie despre faptul că suntem la acelaşi nivel, că vin ca un frate printre fraţi, că nu are nicidecum intenţia să se considere mai presus decât ceilalţi ierarhi“, a explicat părintele Victor Emilian Dumitrescu la Digi24.

Un alt moment emoţionat petrecut pe Aeroportul Otopeni a fost cel în care Sanctitatea Sa a binecuvântat un copil aflat în scaun cu rotile, zăbovind alături de el preţ de câteva momente. 

Momentul în care Papa Francisc îl binecuvântează pe copilul în scaun cu rotile FOTO Mediafax/Alexandru Dobre

Imagine indisponibilă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite