Şeful procurorilor din Constanţa şi un fost candidat pentru conducerea DIICOT, acuzaţi că au hărţuit martori cheie în dosarul lui Lucian Duţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Duţă FOTO Facebook / Lucian Duta
Lucian Duţă FOTO Facebook / Lucian Duta

Gigi Valentin Ştefan, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, şi Teodor Niţă, fost candidat pentru şefia DIICOT, sunt acuzaţi în motivarea condamnării definitive a lui Lucian Duţă, că au desfăşurat o acţiune „cu vădit caracter penal” pentru a-l ajuta pe inculpat şi pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere, potrivit info-su-est.ro.

În motivarea Curţii de Apel Bucureşti, privind condamnarea lui Lucian Duţă, judecătorii susţin că Teodor Niţă, susţinut de şeful său, Gigi Valentin Ştefan, au desfăşurat o acţiune cu „un vădit caracter penal, nu numai din punctul de vedere al îndeplinirii deliberat defectuoase a atribuţiilor sale de serviciu, dar şi prin prisma ajutorului dat inculpatului din acest dosar, pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală”, susţinând că acţiunile celor doi procurori au fost comise „cu intenţia de a-i hărţui” pe martorii cheie din dosar, Radu Enache şi Irina Socol. relatează info-sud-est.ro.

Potrivit judecătorilor, Lucian Duţă şi-a schimbat domiciliul în Constanţa, iar două zile mai târziu a depus un denunţ împotriva martorilor cheie din dosar, Radu Enache şi Irina Socol, pentru a-i discredita şi pentru a scăpa astfel de probe esenţiale din dosar.

„Şi-a ales locul în care să depună denunţul, iar, din modul în care aveau să acţioneze organele judiciare învestite în această manieră, rezultă că denunţul nu a avut ca scop tragerea la răspundere penală a autorilor unor infracţiuni şi obţinerea, în acest mod, de către autorul denunţului a cauzei speciale de reducere a limitelor de pedeapsă, ci s-a urmărit compromiterea, cu complicitatea organelor judiciare anume alese, a unei părţi importante din proba testimonială din acest dosar, în care inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie”, susţin judecătorii în motivare.

De asemenea, modul în care procurorul Teodor Niţă şi-a desfăşurat activitatea a fost descris de judecători în termeni duri, vorbind despre „aberaţii de drept şi monstruozităţi juridice construite de procurorul de caz”.

„În ziua următoare înregistrării denunţului, adică pe data de 27.V.2021, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus (…) preluarea cauzei (…). Mai departe, procurorul Niţă Teodor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (…) prin urmare după numai 12 zile lucrătoare de la introducerea denunţului, a dispus începerea urmăririi penale faţă de martorii Enache Radu şi Socol Irina din acest dosar (…) a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de trafic de influenţă (…) reţinându-se că suspectul Enache Radu a primit sume de bani în cuantum neprecizat, dar care „urmează şi trebuie să fie stabilite”, pentru a le remite denunţătorului Duţă Nicolae-Lucian (…) dar pe care şi i-a însuşit în interes personal, „la o dată şi într-un cuantum ce urmează şi trebuie să fie stabilit(e)”, şi, totodată, la o dată care urmează să fie stabilită, l-a indus în eroare pe denunţător (…). Prin adresa din data de 20.IX.2021, din Dosarul nr.226/P/2021, procurorul general Ştefan Gigi-Valentin al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a încunoştinţat instanţa de apel că urmărirea penală se efectuează inclusiv cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală (…) şi de spălarea banilor (…) în condiţiile în care, în ordonanţa procurorului de caz, emisă cu doar trei zile înaintea adresei, nu se face vorbire de aceste infracţiuni (…). ). Toate aceste aberaţii de drept şi monstruozităţi juridice construite de procurorul de caz au fost analizate, în mod riguros şi obiectiv, în urma preluării dosarului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Ordonanţa din data de 22.X.2021 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din Dosarul nr.1878/C/2021”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

Lucian Duţă, fost şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în guvernarea PDL, a fost condamnat definitiv luni la şase ani cu executare pentru luare de mită. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite