Scandalul de la Agenţia Naţională Antidrog. Cine va conduce instituția după ce a fost aruncată în aer de Cristian Georgel Ivan

0
0

În urma scandalului de la Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în care cel aflat la conducere, Cristian Georgel Ivan, s-a bâlbâit la unele întrebări simple despre consumul de droguri, MAI a decis să numească un nou șef al instituției.

Cristian Georgel Ivan FOTO antenaplay.ro
Cristian Georgel Ivan FOTO antenaplay.ro

„Doamna comisar șef de poliție Dabija Georgiana-Ramona, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a fost împuternicită să îndeplinească atribuțiile funcției de director la Agenția Națională Antidrog pe o perioadă de trei luni. Ofițerul are o experiență de peste 22 de ani în structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, ultima funcție ocupată fiind cea de director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Precizăm că funcția de director la ANA este vacantă din data de 19.11.2018. În luna iulie a.c., a avut loc concursul în vederea încadrării prin recrutare din sursă internă, însă postul nu a fost ocupat. Conducerea ministerului a solicitat ca, în perioada următoare, să fie reluată procedura de concurs în vederea ocupării respectivei funcții”, a comunicat surse din Ministerul Afacerilor Interne.

Schimbarea conducerii a venit după Cristian Georgel Ivan, care era împuternicit pe funcția de șef al ANA, ar fi dat declarații șocante atunci când a fost întrebat de problema consumului de droguri. „Nimeni nu-şi mai doreşte să… aaa, vorbesc prostii, că mă fac ăia zob. Mă fac ăia zob. Dar asta e, am intrat, joc”, ar fi spus Ivan. Când a fost întrebat ce a vrut să zică oficialul ANA ar fi precizat: „Păi adevărul, dar nu pot să-l zic”.

Agenția ar trebui să combată și să prevină consumul de droguri, dar fenomenul capătă o amploare tot mai mare. Instituția are un buget de 32 de milioane de lei pe an, dar 26 de milioane se duc pe salarii, iar oricum numărul angajaților este insuficient. Concret, Agenţia Antidrog are în toată ţara 220 de poliţişti, medici şi terapeuţi. Sunt judeţe în care lucrează doar 5 oameni. „Nu, n-am trac, dar nu ştiu, că trebuie să spun lucruri, să nu deranjez pe nimeni, asta e problema mea. Ce să spun? Că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolţi niciodată cu 5 oameni? Pui chestia asta pe post şi am terminat balamucul. Nu ai cum să faci prevenire cu 5 oameni”, ar fi precizat Cristian Georgel Ivan pentru Observator.

Nu avem nici măcar o clinică pentru tratarea minorilor dependenți

Reamintim că Eugen Hriscu, medic specialist psihiatru, director medical al ALIAT, o cunoscută clinică de tratament din România, a susținut că prin declarațiile sale, șeful ANA a recunoscut practic că în forma actuală, instutuția pe care o conducea funcționează degeaba, că nu este funcțională, de fapt. „În primul rând vorbim de o struţo-cămila în care lucrează în general ofițeri de poliție. Ei pot fi bine intenționați, dar se pot ocupa de combaterea traficului și nu cu tratarea celor dependenți pentru că în aceste domenii sunt competenți medicii și psihologii clinicieni. Pe scurt, fiind în subordinea Internelor nu au competențe pentru abordarea celor dependeți de droguri. Apoi, nu avem o strategie coerentă în combaterea fenomenului legat de droguri. În toată țara nu avem nici măcar o clinică pentru tratarea dependenților de droguri care sunt minori, dar în schimb în unele cazuri îi și arestăm. Deci îi putem băga la pușcărie, dar nu îi putem trata în spital”, susține medicul.

Trebuie lucrat cu dependenții de droguri

Eugen Hriscu mai susține că, totuși, această reacție sinceră a șefului ANA poate avea și o parte bună, o posibilă demarare a unui proces de reformare a sistemului. „Vreo să cred că omul a realizat că nu prea poate face nimic pentru dependenții de droguri și a fost sincer. Părerea mea este că pentru a nu mai fi o intituție care nu toacă banii degeaba ANA ar trebui să iasă din subordinea MAI și să ajungă în coordonarea Ministerului Sănătății sau, mai bine, direct în subordinea premierului precum Agentia Nationala Antidoping. Este nevoie de o reformă și de o cooperare a instituțiilor statului, ONG-uri din domeniu, asociații de părinți și așa mai departe, dar oricum nu avem nevoie de o instituție aflată în subordinea MAI care funcționează cu polițiști. Este obligatoriu de înțeles că trebuie să lucrăm cu toți consumatorii, iar medici știu asta spre deosebire de polițiști. Apoi trebuie să nu mai fim agresivi cu cei care consumă canabis, ci trebuie să-i tratam. Tineți cont că această agresivitate vine cu un risc imens de schimbare a obiceiurilor dependenților în sensul că aceștia pot «vira» spre etnobotanice care sunt o adevărată catastrofă. Și asta pentru că facem peste tot controale de depistare a consumatorilor, dar etnobotanicele nu ies la analize și în plus sunt mult mai ieftine și ușor de procurat decât canabisul. Din păcate dau o imesă dependență și aduc dezastrul în rândurile dependenților”, a precizat medicul pentru „Adevărul”.

Căpușarea MAI

La rândul lui, Gabriel Gârniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, a declarat pentru „Adevărul” că ANA este pur și simplu o instituție care nu face nimic în afară de a consuma aiurea fonduri importante. „Este o metodă de a sifona banii MAI. În niciun caz nu ajută la reducerea consumului de droguri și reușește numai căpușarea cu succes a MAI. Este o instituție inventată pentru a da funcții de director anumitor persoane pentru ca ulterior aceștia să iasă la pensie pe bani serioși. ANA nu are cum să combată consumul de droguri pentru că nu are destui oameni specializați și nici nu a dezvoltat proiecte eficiente în acest sens. Repet, ANA a fost înființată pentru a da funcții unor oameni și situația s-a perpetuat pentru că tot timpul au mai apărut persoane care trebuie mulțumite, dar în rest nu vine cu nimic bun pentru MAI, pentru cetățeni, dar nici nu este un sprijin pentru sistemul de poliție”, a precizat Gabriel Gârniţă.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite