România renunţă la licitaţia pentru rachete antinavă şi le cumpără direct de la americani. Care sunt avantajele DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MApN va achiziţiona baterii de rachete de coastă de ultimă generaţie FOTO U.S. Navy /Mass Communication Specialist 2nd Class Zachary D. Bell
MApN va achiziţiona baterii de rachete de coastă de ultimă generaţie FOTO U.S. Navy /Mass Communication Specialist 2nd Class Zachary D. Bell

Ministerul Apărării Naţionale a a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Guvernului prin care România va achiziţiona bateriile de rachete de coastă direct de la americani, printr-o achiziţie de tipul „guvern la guvern”.

Mai exact, este vorba despre aşa-numitul „sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”, adică baterii mobile de coastă moderne care să apere litoralul Mării Negre.

Prin această decizie, România renunţă la organizarea unei licitaţii pentru cumpărarea acestor sisteme. Practic, actuala hotărâre de guvern, aflată în dezbatere publică, este pentru abrogarea unei hotărâri de guvern din 2018 prin care era stabilite condiţiile licitaţiei pentru achiziţia acestor rachete.

Astfel, în nota de fundamentare a actului administrativ se explică de ce s-a renunţat la licitaţie: „În etapa a doua a procedurii specifice a depus ofertă un singur operator economic care nu a răspuns solicitărilor de clarificări şi nu a dorit să mai continue negocierile, situaţie care a condus la anuarea procedurii specifice”.

În urma unei analize, Forţele Navale Române au decis că cele mai performante rachete antinavă ar fi cele americane.

„În urma analizei documentelor de program, a reieşit că singurul sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă modern, testat şi livrat către forţe armate aliate, complet operaţional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM).

Foţele Navale Române vor avea acces la „biblioteca” de ţinte navale a Guvernului SUA

Unul dintre avantajele acestei achiziţii, conform proiectului de hotărâre, îl reprezintă „accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactici ai ţintelor (acces la bazele de date clasificate proprietate a Guvernului SUA”. Practic, este vorba despre accesul la „biblioteca” de imagini şi amprente termice ale navelor „inamice”, cu ajutorul cărora o rachetă antinavă îşi sporeşte eficacitatea.

NSM este o rachetă antinavă de ultimă generaţie, cu o rază de peste 185 kilometri, capabilă astfel să fie lansată dincolo de linia orizontului şi dezvoltată de firma americană Raytheon în parteneriat cu Kongsberg Defense Aerospace (Norvegia).

Compania americană Raytheon mai produce interceptorii pentru sistemele antiaeriene Patriot, care au fost şi ele achiziţionate direct de la americani, printr-o procedură de tip „guvern la guvern” („government to government”), arată digi24.ro.

În prezent, Forţele Navale sunt dotate cu baterii de coastă care au rachete antinavă sovietice de tipul „P 21 Termit”, bazate pe o rachetă proiectată în anii '50 şi modernizată în anii '70.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite