Revoltă la crematoriu: „A fost înmormântat ca un câine“ - regizorul Sergiu Nicolaescu, incinerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de personalităţi din lumea culturală şi politică au venit să-şi ia rămas bun de la Sergiu Nicolaescu FOTO Marian Iliescu
Zeci de personalităţi din lumea culturală şi politică au venit să-şi ia rămas bun de la Sergiu Nicolaescu FOTO Marian Iliescu

În ciuda protestelor celor prezenţi atât la Cercul Militar, cât şi la Crematoriul Vitan-Bârzeşti, trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu a fost incinerat. Scurta ceremonie funerară a avut loc într-un cadru restrâns.

UPDATE 11.57 Soţia lui Sergiu Nicolaescu a ieşit din crematoriu, înconjurată de aceiaşi oameni care i-au fost alături şi la Cercul Militar. Văduva regizorului a fost îndelung huiduită de cei prezenţi. „A fost înmormântat ca un câine!“, a spus printre lacrimi o femeie prezentă în faţa crematoriului.

„Cea mai bună cinstire a fost tocmai acest mod în care oamenii au ţinut să-şi ia rămas bun de la el, arătând apreciere pentru activitatea sa artistică. Ce este cu mentalitatea asta? Este treaba fiecărei familii dacă vrea să deschidă sicriul sau nu. Se va întoarce în pământ oricum. Dacă este ars şi cenuşa este împrăştiată, tot în pământ se întoarce, exact cum se scrie în Sfânta Scriptură“, a declarat, la ieşirea din crematoriu, Ion Iliescu.

UPDATE 11.51 Oamenii s-au revoltat şi în faţa crematoriului din cauza deciziei văduvei lui Sergiu Nicolaescu de a incinera trupul neînsufleţit al acestuia. „Nu trebuia aşa ceva! Are să o urmărească toată viaţa! Ruşine!“, au strigat cei adunaţi în faţa crematoriului.

UPDATE 11.23 Cortegiul funerar a ajuns la crematoriu. Ceremonia funerară va avea loc într-un cadru restrâns.

Lacrimi la crematoriu

Câteva zeci de admiratori ai regizorului s-au adunat la crematoriul uman Vitan-Bârzeşti. Oamenii regretă că sicriul a fost închis cât timp a fost depus la Cercul Militar Naţional şi nu l-au putut vedea pe Sergiu Nicolaescu. În plus, mai multe voci susţin că e un mare păcat faptul că regizorul nu va fi înmormântat creştineşte.

UPDATE 11.16 Ion Iliescu a ajuns la crematoriu şi va fi prezent la ceremonia funerară.

UPDATE 10.50 Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului a fost scos din incinta Cercului Militar Naţional în aplauzele celor veniţi să-i aducă un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu.

Mai mulţi dintre cei prezenţi au scandat „Ruşine!“, fiind total împotriva deciziei soţiei regizorului în ceea ce priveşte incinerarea. „Un creştin ortodox nu poate fi ars! Acest om ne-a bucurat tinereţea, am trăit cu filmele lui. E păcat fiindcă au hotărât să-l ardă. Chiar dacă a fost dorinţa lui...“, a spus una dintre persoanele prezente la Cercul Militar Naţional. „Am venit să-mi exprim durerea şi respectul pe care-l am pentru Sergiu Nicolaescu. E păcat, e mare păcat că-l ard“, a adăugat o femeie care purta chiar şi o pancartă.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trupul neînsufleţit al „Căpitanului Moldovan“ a fost depus vineri, la Cercul Militar din Capitală şi până în această dimineaţă rudele, prietenii, dar şi fanii au putut veni să îşi ia rămas bun de la regizor. Chiar şi la această oră matinală, românii s-au grăbit să nu piardă ultimele momente în care îi pot spune adio maestrului. Cu câteva minute în urmă, şi soţia artistului, Dana Nicolaescu, a ajuns la Cercul Militar.

La ora 10, trupului lui Sergiu Nicolaescu va fi transportat spre Crematoriul Vitan-Bârzeşti, unde urmează să fie incinerat, la ora 12. Incinerarea va avea loc într-un cadru restrâns, nefiind permis accesul presei.

Ideea incinerării s-a transformat în subiectul numărul unu pe principalele canale media, mai ales că reprezentanţii bisericii refuză să oficieze o slujbă de înmormântare, considerând incinerarea similară cu sinuciderea. Iolanda Nicolaescu, sora regizorului Sergiu Nicolaescu, a declarat, vineri, la un post tv, că a fost ideea fratelui ei să fie incinerat, iar dorinţa îi va fi respectată. „Incinerarea a fost ideea fratelui meu. Am vorbit cu el de o viaţă să fie incinerat. Şi unchiu-miu a dorit acest lucru, şi el a spus că vrea tot aşa ca unchiul meu“, a declarat Iolanda Nicolaescu la România TV.

De altfel, Arhiepiscopia Bucureşti a făcut un apel către familia regizorului Sergiu Nicolaescu, pentru ca maestrul să fie înmormântat după obiceiurile creştine, însă apropiaţii acestuia doresc să îi respecte în totalitate dorinţa testamentară, cea de a fi incinerat. BOR nu susţine practica necreştină a incinerării, deoarece aceasta se împotriveşte credinţei ortodoxe pe care au fost întemeiate hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928, 1933 şi din 5 iulie 2012.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi,  la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie de peste 60 de filme în care a fost regizor, scenarist şi actor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite