Refugiații ucraineni nu vor mai putea intra în România cu animale de companie fără dovada vaccinării

0
Publicat:

România renunță, începând cu data de 1 mai, la măsurile de flexibilitate privind circulaţia necomercială a animalelor de companie cu origine din Ucraina, acestea fiind luate anul trecut pentru a veni în sprijinul cetăţenilor ucraineni care se refugiau din calea războiului însoţiţi de animalele de companie, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Foto: Arhivă / Inquam Photos
Foto: Arhivă / Inquam Photos

„În acord cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, aflate la graniţa cu Ucraina, România a stabilit că, începând cu data de 1.05.2023, va înceta aplicarea măsurilor de flexibilitate la introducerea, în scop necomercial, pe teritoriul naţional (UE) a animalelor de companie cu origine din Ucraina. Astfel, România revine la aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, inclusiv obligaţia prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici", potrivit ANSVSA.

În contextul situaţiei excepţionale din Ucraina şi pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care se refugiau din calea războiului însoţiţi de animalele de companie, România a permis intrarea acestora pe teritoriul naţional în condiţii excepţionale.

Pentru facilitarea accesului refugiaţilor din Ucraina cu animale de companie, ANSVSA a acordat o derogare temporară a respectării unor condiţii de intrare a animalelor de companie din Ucraina pe teritoriul României, începând cu data de 24 februarie 2022, notează Agerpres.

Aceasta a fost autorizată în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 576/2013, cu privire la derogarea de la condiţiile prevăzute pentru circulaţia necomercială a animalelor de companie, prin utilizarea Formularului de localizare a animalelor de companie care nu îndeplinesc condiţiile de introducere în Uniunea Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite