Rechizitoriu DNA: Mircea Drăghici i-a atenţionat pe angajaţii Autorităţii Electorale veniţi în control că urmează să fie numit şeful lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici, i-a atenţionat pe angajaţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) veniţi în control că urmează să fie numit preşedinte al acestei instituţii, în încercarea de a-şi ascunde faptele, arată procurorii în rechizitoriul DNA prin care l-au trimis joi în judecată.

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care fostul trezorier PSD a fost trimis în judecată, că în perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2018, a fost virată către PSD, ca subvenţie de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă, suma totală de 101.168.310,77 lei, din care în anul 2017, a fost virată suma de 14.449.371,31 lei, iar în perioada ianuarie – noiembrie 2018, a fost virată suma de 84.718.939,46 lei.

"În calitate de trezorier al Partidului (....), inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe gestiona toate aceste sume de bani. La începutul anului 2018, inculpatul a intenţionat să achiziţioneze un imobil pe care să îl achite în parte cu bani proveniţi din subvenţiile acordate de stat formaţiunii politice, al cărui trezorier era. În realizarea acestei intenţii, în cursul lunii februarie 2018, inculpatul Drăghici Mircea, împreună cu (.....), au negociat şi convenit cu martorul (.....) să achiziţioneze un imobil situat în localitatea Voluntari având o valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite cu sume de bani aparţinând Partidului (....), pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii", potrivit sursei citate.

Anchetatorii arată că Mircea Drăghici ar fi încercat să-i intimideze pe angajaţii Autorităţii Electorale veniţi în control la partid, spunându-le că va fi numit şef peste ei.

"Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a încercat să acopere faptele de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate prev. de art. 10, lit.c teza I-a din Legea nr. 78/2000 şi delapidare prev. de art. 295 alin. 1 raportat la art. 308 alin. 1 şi 2 din C.pen., cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen. prin oprirea controlului efectuat de către AEP la (....) în legătură cu utilizarea subvenţiilor, relevante în acest sens fiind declaraţiile martorilor (....) potrivit cărora pe parcursul derulării controlului, inculpatul s-a prezentat membrilor echipei de control, i-a atenţionat pe aceştia că va fi următorul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi şi-a

exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care echipa de control îşi desfăşura activitatea şi solicita înscrisuri care să justifice modul în care fuseseră cheltuite sume de bani din subvenţii acordate formaţiunii politice", se arată în rechizitoriul DNA.

PSD nu s-a constituit parte civilă în acest dosar

Deşi Mircea Drăghici a folosit aproape 500.000 euro din bani partidului în interes personal, până acum, PSD nu s-a constituit parte civilă în proces.

„Prin adresa nr. (….) 06.06.2019, persoana vătămată, Partidul (….), a învederat faptul că nu i-a fost produs niciun prejudiciu material, întrucât nu a suferit o pagubă „preţul închirierii imobilului a fost unul avantajos raportat la piaţă” şi „înstrăinarea autoturismului s-a făcut la preţul de achiziţie”. Prin adresa nr. (….) .07.2019, Partidul (….), prin secretariatul general, comunică faptul că în conformitate cu dispoziţiile art. 120 alin 1 teza I C.p.p. urmează ca, în urma propriilor analize, să îşi exprime poziţia procesuală cu privire la constituirea de parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti în cauză” se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Fostul trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis joi în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil. Potrivit DNA, formaţiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să îşi exprime poziţia procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătoreşti în cauză. „În perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe în calitatea menţionată mai sus, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţ Ilfov.

Cu aceşti bani, inculpatul a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, informează procurorii, printr-un comunicat de presă.

RECHIZITORIU Mircea Draghici Anonimzat by Anonymous yXnufvBc on Scribd

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite