Raed Arafat, audiat la Parchetul General în dosarul Colectiv, la patru ani de la tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este aşteptat astăzi în faţa procurorilor de la Parchetul General. La patru ani de la tragedia din Colectiv în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, încă se mai fac audieri.

Magistraţii vor să afle detalii despre modul în care autorităţile au intervenit în noaptea de 30 octombrie, dar şi cum au fost trataţi mai apoi răniţii.

Câteva persoane, rude ale victimelor din Colectiv, au venit în faţa Parchetului General pentru a-i pune câteva întrebări lui Raed Arafat referitoare la modul în care au fost trataţi bolnavii acum patru ani.

„Aş vrea să-l întreb pe Raed Arafat de ce nu a cerut ajutorul în primele zile, ajutorul internaţional, de la Uniunea Europeană. Am câteva întrebări legate de băiatul meu, Alexandru, cel care pe data de 5 trebuia să ajungă la Viena şi din păcate a ajuns pe 7 seara. Aş vrea să-l întreb de ce aşa târziu. Aş vrea să-l întreb de ce ne-a zis că e ceaţă la Viena, de ce nu ne-a dat avion decât după 2 zile. De 4 ani aştept răspunsul la aceste întrebări, şi eu şi familia mea, şi de fiecare dată mă evită. Sunt nişte întrebări ale căror răspuns ne macină. Nu s-a schimbat nimic în sistemul de sănătate din România, din contră, lucrurile merg mai rău. Mai avem o mică speranţă, d-aia suntem aici. Noi ne dorim ca această tragedie să nu se mai repete”, a spus Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, după cum transmite mainnews.ro.

Irina Chelba, sora fotografului Alexandru Chelba spune că vinovaţii vor să tragă de timp astfel încât dosarul să fie clasat.

„Trebuie să aflăm vinovaţii, să ne dea nişte explicaţii pentru ce s-a întâmplat şi de ce nu au luat nişte măsuri la vremea respectivă care ar fi putut salva nişte vieţi. Trebuie să ne asigurăm că noi suntem aici să luptăm până la capăt chiar dacă sunt unii sau alţii care încearcă să tergiveseze sau să scape. Noi trebuie să aflăm adevărul. (…)Ne uităm şi la alte dosare, la dosarul Mineriadei. Vinovaţii vor întotdeauna să scape, vor să tragă de timp, să se claseze dosare”, a declarat Irina Chelba, sola lui Alex Chelba.

Adrian Albu, rănit în timpul incendiului, în urma căruia i-a murit sora, spune că este conştient că nicio ţară din Uniunea Europeană nu ar fi făcut faţă unei asemenea tragedii. Reclamă faptul că nu s-a activat din primul moment Mecanismul European de Protecţie Civilă. 

„Avem un proces care este în desfăşurare şi mai avem a doua urmărire penală cea referitoare la cum au fost trataţi şi la transferul în străinătate.(…) S-au văzut nişte lucruri care s-au mişcat la presiunea noastră. Referitor la tragedia din Colectiv, nici o ţară din Uniunea Europeană nu ar fi putut să facă faţă, d-asta mecanismul european de protecţie civilă trebuia activat în primul rând. O să ne apucă să facem protocoale bilaterale în fiecare spital”, mărturiseşte acesta.

Istoricul dosarului

În 28 aprilie 2016, dosarul a fost trimis în judecată. La dosarul de la Parchetul General au fost 8 inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL). Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Dosarul a parcurs paşi puţini şi îngreunaţi: iniţial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei.

În final, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

În dosarul Colectiv, au mai fost trimişi în judecată şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi că ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru. La primul termen de la Tribunalul Militar, instanţa care a primit dosarul pompierilor, judecătorii au decis la finele lunii decembrie 2017 să înainteze această cauză Tribunalului Bucureşti, pentru a se discuta reunirea cu cealaltă, aflată deja pe rolul instanţei civile.

La rândul lui, Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4, alături de Aurelia Ioficiu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Ganea, consilier în cadrul aceleaşi structuri şi de Sandra Moţoc, referent superior în cadrul serviciului, asupra căreia planează suspiciuni de complicitate la abuz în serviciu.

Toate cele trei cauze se află într-un singur dosar, cel de la Tribunalul Bucureşti.

De mai bine de trei ani de la trimiterea în judecată a cauzei, nu au fost însă înregistrate progrese în dosar, dezamăgirea fiind prezentă pe chipurile supravieţuitorilor şi a părinţilor care şi-au pierdut copiii în incendiu. Pentru aceştia, dosarul Colectiv înseamnă: încă un termen încheiat, încă o amânare, alţi martori audiaţi şi nicio schimbare.

Anul trecut, judecătorul Mihail Terceanu, cel care se ocupa de cauză, s-a pensionat, însă din fericire magistratul care a preluat dosarul, Mihai Bălănescu, nu a dispus reluarea procesului de la zero.

Încă de la primul termen prezidat, judecătorul a stabilit să nu mai audieze inculpaţii din nou şi a dispus ca primii 25 de martori să dea declaraţii.

De asemenea, apărătorii din dosar au contestat probele cu martori, efectuate în cursul urmăririi penale, dar şi rezultatele rapoartelor de expertiză şi au solicitat readministrarea probatoriului, instanţa încuviinţând cererile. Pe portalul instanţelor de judecată, observăm în dosarul Colectiv amânări după amânări pentru audierea martorilor şi pentru „administrarea probatoriului” ori continuarea cercetării judecătoreşti, chiar şi după 3 ani de la trimiterea în judecată.

Următorul termen a fost stabilit pe data de 24 octombrie, la ora 12:30, la Tribunalul Bucureşti când va fi, la fel, continuată cercetarea judecătorească.

Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

Între timp, victimele Colectiv au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie, precizând că, în prezent, pot beneficia de plata tratamentelor doar până la sfârşitul anului 2020, ceea ce este insuficient.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite