Protest al studenților la Gara de Nord. Biletul de tren care s-a viralizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de studenți au protestat astăzi în Parcul Gării de Nord din București, cerând serviciilor de transport în comun să aplice reducerea de 90% prevăzută în noua Lege a educației. 

Protest al studenților FOTO Uniunea Studenților din România
Protest al studenților FOTO Uniunea Studenților din România

„Se anunță întârzierea reducerii”, „Am fi fost mai mulți aici, dar e prea scump biletul”, „Prețuri de 2023, condiții de 1880”, au fost mesajele scrise pe pancartele protestatarilor. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Studenților din România. 

Biletul care s-a viralizat

Deși în parcul Gării de Nord nu s-au strâns prea mulți studenți, vestea încălcării legii a creat un manifest în online. O studentă a ironizat CFR Călători printr-o postare pe Instagram care s-a viralizat în doar câteva ore, postarea având în prezent aproape 20.000 de aprecieri și peste 100 de comentarii. 

Postarea ilustrează caricatura unui bilet CFR Călători, care are ca destinație „Oriunde e mai bine”, plecarea fiind din România. „Lipsa de igienă, 40 de grade, fără aer condiționat, fără toalete funcționale” sau „Studenții pot achiziționa bilete doar dus către o țară mai serioasă”, sunt alte mesaje de pe biletul CFR Călători creat de studentă. 

Biletul de tren care a devenit viral FOTO Uniunea Studenților din România
Biletul de tren care a devenit viral FOTO Uniunea Studenților din România

Internauții au reacționat în scurt timp la postare: „Nu înțeleg de ce au nevoie studenții de reducere de 90%, tot ce fac e să învețe sau să stea într-un pat confortabil de cămin, în schimb mai mare nevoie au parlamentarii cu pensie de 14.000 ron, timp de 4 ani trebuie să doarmă în poziție șezut, să taie panglici, mai au și drumuri la DNA, sănătatea lor atât mentală cât și fizică este afectată mai rău”.

„Când mă gândeam că totuși nu are rost să plec din țară, apar chestii de genul”, scrie un alt tânăr.

Citeşte întreaga ştire: Studenții au protestat la Gara de Nord din București, cerând reducerea de 90% la transportul în comun: „Putem lua bilete doar dus către o țară mai serioasă”

Doar CFR Călători acordă reducerea de 90%

Reducerea de 90% pentru studenți la bilete de transport în comun trebuia să fie aplicată din 3 septembrie, însă unele companii de transport, printre care CFR Călători, Softrans sau Societatea de Transport București au comunicat că nu au fost publicate normele metodologice aferente învățământului superior pentru aplicarea legii și nu acordă reducerile. 

Autoritatea pentru Reforma Feroviară a comunicat că „până la intrarea în vigoare a noilor Norme metodologice prevăzute în Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023, gratuitățile stabilite pentru transportul elevilor, precum și reducerile și gratuitățile stabilite pentru transportul studenților se acordă, începând cu data de 3 septembrie 2023”.

Între timp, CFR Călători a comunicat în 4 septembrie că acordă reducerile de 90% studenților, dar protestul nu a fost anulat, Metrorex sau STB încălcând în continuare legea, în opinia acestora. Autoritățile se întrunesc abia joi, după patru zile în care studenții nu au beneficiat de reduceri, scrie Economedia.

„Ministerul Educației va propune includerea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, 7 septembrie”, a declarat ministra educației Ligia Deca. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite