Procurorii DNA l-au audiat ca martor pe Fabian Schwartzenberg, pentru a da de urma lui Elan. Fratele milionarului nu a  vrut să primească citaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au încercat să-l contacteze telefonic pe milionarului Emilian (Elan) Schwartzenberg (48 de ani), cercetat pentru complicitate la dare de mită. Acesta însă nu a răspuns la telefon. Detaliile apar în cererea prin care procurorii cer emiterea unui mandat de arestare preventivă.

Tribunalul Bucureşti a stabilit pe data de 9 iunie judecarea cererii procurorilor DNA de a emite un mandat de arestare preventivă, în lipsă, în cazul milionarului Emilian (Elan) Schwartzenberg (48 de ani), cercetat pentru complicitate la dare de mită.

Elan Schwartzenberg este plecat din România din 2012, iar procurorii DNA spun că milionarul ştia de ancheta deschisă împotriva sa şi că se sustrage intenţionat cercetărilor. Solicitarea este făcută într-un dosar separate în cazul în care fostul primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată sub acuzaţia că ar fi primit mită, în 2011, suma de 175.000 de euro de la afaceristul israelian Avraham Morgenstern. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi fratele fostului primar, senatorul PSD Alexandru Mazăre, acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Potrivit DNA, în contul parlamentarului din Israel ar fi ajuns o parte din mită:  80.000 de euro.

Fabian Schwartzenberg, audiat ca martor

Avocatul acestuia a declarat la DNA că are mandat de reprezentare doar pentru activităţile clientului în raport de autorităţile din Liechtenstein. Atunci când procurorii DNA au cerut datele de contact ale lui Schwartzenberg, avocatul a trimis o adresă din care rezultă că a luat legătura cu milionarul, dar că acesta nu i-a încuviinţat să comunice astfel de date. „Este evident că Emilian Schwartzenberg, pe de o parte, a fost încunoştinţat despre existenţa prezentei cauze şi despre necesitatea prezenţei sale în faţa organului judiciar, şi, pe de altă parte, acesta a refuzat să furnizeze organului judiciar datele sale de contact”, arată procurorii DNA.

Următorul pas al DNA: verificarea ultimelor domicilii din România ale lui Elan, dar acesta nu mai locuia aici. Procurorii l-au audiat ca martor la DNA pe fratele lui Elan, Fabian Schwartzenberg, dar acesta nu a  dorit să dea declaraţii, nu a vrut să primească citaţia şi nici să dezvăluie e-mailul lui Elan.

DNA: „Se sustrage de la anchetă”

Pe 15 februarie 2016, Fabian Schwartzenberg a pus la dispoziţia DNA un număr de telefon. Procurorul a apelat numărul în prezenţa acestuia. Nu a răspuns nimeni. Procurorii au sunat de mai multe ori pe acest număr, 15 februarie 2016, 3 martie 2016, 4 martie 2016, 13 mai 2016, dar fără succes. „Este evidentă intenţia inculpatului Schwartzenberg Emilian de a se ascunde, pentru a se sustrage de la urmărirea penală, singura modalitate prin care ar putea fi adus în faţa organelor judiciare fiind emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia”, susţin procurorii DNA.

Legătura mitei

Potrivit DNA, Schwartzenberg ar fi acţionat „ca un liant” între mituitor, Avraham Morgenstern, şi mituit, Radu Mazăre, susţin anchetatorii. În schimbul banilor, primarul trebuia să favorizeze firma Shapir Structures într-un contract public evaluat la 10 milioane de euro privind Programul de construire locuinţe ieftine din Campusul Social „Henri Coandă”. Mita s-ar fi dat prin intermediul offshore-ul Melici Management (societate înmatriculată în Insulele Virgine, care avea deschise conturi în Liechtenstein) - controlat de Schwartzenberg.

Zeci de stenograme ale unor discuţii telefonice pe care Schwartzenberg le avea cu Morgenstern şi Mazăre, dovedesc că Elan era bun amic cu amândoi. Interceptările au fost realizate, în 2011-2012, în baza unor mandate pe siguranţă naţională.  De altfel, pentru verificarea conturilor bancare, procurorii DNA au fost nevoiţi să facă comisii rogatorii în mai multe state: Liechtenstein (trei comisii), Cipru, Austria şi Israel (două comisii).



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite