Primul judecător care a murit din cauza COVID-19 avea 47 de ani. Forumul Judecătorilor cere restrângerea activităţii în instanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Bogdan Marin în vârstă de 47 de ani, de la Tribunalul Bucureşti, a murit după ce s-a infectat cu coronavirus. Forumul Judecătorilor cere din nou restrângerea activităţii de judecată la soluţionarea cauzelor urgente, reclamând „regretabila lipsă de reacţie a autorităţilor”, pe fondul creşterii numărului de persoane infectate în instanţe şi parchete.

Bogdan Marin avea 47 de ani şi era judecător la Tribunalul Bucureşti-Secţia a IV-a Civilă, fiind delegat de la Tribunalul Călăraşi. El s-a infectat cu coronavirus, iar starea i s-a agravat de la jumătatea săptămânii trecute, transmite Hotnews.ro.

„Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă profundul regret pentru încetarea din viaţă a domnului Bogdan Marin, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti-Secţia a IV-a Civilă, delegat de la Tribunalul Călăraşi, şi transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis CSM.

Formul Judecătorilor din România spune că nu există, în contextul pandemic actual, nicio scuză pentru refuzul autorităţilor (Parlament, Guvern, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, în limita competenţelor legale) de a lua măsurile pe care asociaţiile profesionale ale magistraţilor (Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie) le-au solicitat de nenumărate ori în ultimele opt luni: proceduri urgente legislative şi administrative în scopul diminuării răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în unele dintre cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi prin digitalizarea justiţiei în România.

Reprezentanţii asociaţiei de magistraţi afirmă că în acest moment însă, în actualele condiţii de lucru, situaţia pare scăpată de sub control, numărul judecătorilor, procurorilor şi grefierilor infectaţi din instanţe şi parchete fiind în continuă creştere, culminând cu decesul judecătorului de la Tribunalul Bucureşti.

Forumul Judecătorilor cere restrângerea activităţii în justiţie

„Ne putem doar imagina şocul prin care trec familia şi colegii, constatând, totodată, fragilitatea măsurilor luate până în prezent în instanţe şi parchete, impactul semnificativ pe care lipsa unei reforme profunde şi ferme îl are pentru viaţa nu doar a colegilor noştri, ci şi a avocaţilor ori a justiţiabililor. Solicităm adoptarea cu prioritate şi celeritate a tuturor măsurilor legale care să permită restrângerea activităţii de judecată la soluţionarea cauzelor urgente, având în vedere curba ascendentă de infectare, carantinarea unor zone din ţară şi riscul carantinării rapide a altora, situaţia din sistemul public de sănătate, gradul de ocupare a secţiilor ATI şi tragismul care izvorăşte din cumularea tuturor acestor factori”, mai transmite Forumul Judecătorilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa marţea trecută că în instanţe au fost înregistrate 546 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care cinci au ajuns la Terapie Intensivă, iar trei persoane au decedat. "Nu se pune problema opririi actului de justiţie, dar putem adapta regulile”, spunea Predoiu, într-o conferinţă de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite