Preşedintele CSM sesizează Inspecţia Judiciară după ce USR Tineret a criticat arestarea protestatarului Cristian Dide pentru trafic de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Bogdan Mateescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, cere apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti, sesizând Inspecţia Judiciară după ce USR Tineret a distribuit un comunicat de presă în care acuză un ”exces de zel nejustificat” în cazul arestării protestatarului Cristian Dide pentru trafic de droguri.

”Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, rep., pentru a efectua verificări în vederea apărării independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, faţă de comunicatul prezentat în mai multe articole de presă, care ar fi fost formulat de o formaţiune politică şi realizat ca urmare a dispunerii unei măsuri preventive într-o cauză penală.

Preşedintele a realizat acest demers consecvent principiilor care guvernează activitatea autorităţilor judiciare, fiind de esenţa unui sistem judiciar independent ca măsurile organelor judiciare să vizeze exclusiv interpretarea şi aplicarea legii, ele nefiind dispuse pentru a răspunde aşteptărilor vreunei formaţiuni politice; discursul privind statul de drept nu poate fi adaptat exclusiv dorinţelor provenite dintr-o parte sau alta a spectrului politic.

Pentru consolidarea încrederii în funcţionarea autorităţii judecătoreşti, exclusiv în temeiul legii şi în afara oricăror influenţe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora în cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competenţelor sale legale”, transmite CSM.

În comunicatul de presă criticat, USR Tineret a caracterizat arestarea lui Cristian Dide drept un eveniment aberant”, prin care fondurile structurilor de intervenţie ale statului sunt cheltuite ”pentru cercetarea activiştilor civici care procură plante agricultural-industriale legale în Uniunea Europeană”.

Formaţiunea susţine că DIICOT doar lasă “aparenţa că ar lupta cu adevărat pentru destructurarea  reţelelor organizate din zona traficului de droguri”.

 Fondatorul Evoluţie În Instituţie şi Legalizăm.ro a cumpărat de pe internet plante legale de cânepă industrială (sub 0.2% THC) şi a trimis, timp de 2 ani, colete către DIICOT pentru a semnala cât de uşor se poate procura planta de canabis în România.

Plantele trimise către DIICOT au aceeaşi şansă de a avea un efect psihoactiv pe care o are o ciocolată ROM de a te ameţi.

Printr-un exces de zel nejustificat, DIICOT Iaşi a iniţiat arestarea preventivă timp de 30 de zile, în pofida chitanţelor, materialelor audio & video şi dovezilor trimise dinadins de către Dide spre diferite filiere DIICOT”, a transmis USR Tineret.

Cristian Dide a fost arestate preventive pentru trafic de droguri după ce a trimis colete cu canabil la sediile DIICOT Iaşi şi DIICOT Bucureşti.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite