Poliţistul Cristian Cioacă a primit 22 de ani de închisoare pentru omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Cioacă a fost condamnat, marţi, la 22 de ani de închisoare pentru crimă şi profanare de morminte. El este acuzat că în august 2007 şi-ar fi omorât soţia, pe avocata Elodia Ghinescu. Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Fostul poliţist Cristian Cioacă a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru crimă şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte. Mai exact, acesta ar avea de executat pedeapsa cea mai mare, de 22 de ani.

De asemenea, magistraţii au mai decis ca poliţistul să plătească familiei Ghinescu daune morale de 250.000 de euro.

Procurorii şi avocata familiei Ghinescu, Crina Radu, ceruseră instanţei ca fostul poliţist să fie condamnat la închisoare pe viaţă. 

Avocata Elodiei a declarat, după pronunţarea deciziei, că pedeapsa de 22 de ani de închisoare este mult prea blândă. Ea a spus că este posibil ca familia Ghinescu să formuleze recurs la această decizie a instanţei.

Cristian Cioacă se află în arest preventiv de pe 5 decembrie 2012 şi este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi din 30 ianuarie. Timpul petrecut în arest preventiv i se va scădea din pedeapsa de 22 de ani de închisoare.

În ianuarie 2013, poliţistul Cristian Cioacă a fost trimis în judecată fiind acuzat de omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Elodia, bătută şi tranşată

Potrivit procurorilor, în august 2007, Cristian Cioacă şi-ar fi ucis soţia din cauza unor certuri. El i-ar fi aplicat mai multe lovituri care au dus la moartea acesteia. Procurorii au explicat că Cioacă ar fi tranşat trupul fostei sale soţii după care l-ar fi ascuns într-o râpă din apropierea Poianei Braşov.

„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, notează procurorii în rechizitoriu.

Vizita la amantă, terminată cu violenţă

În referat mai este prezentat faptul că „în noaptea de 29/30 august 2007, inculpatul s-a întors din Piteşti la domiciliu în jurul orei 03.00, după ce îi făcuse o vizită amantei. La scurt timp după sosirea la domiciliu, în cadrul unui conflict grefat pe starea de tensiune dintre cei doi soţi, inculpatul i-a aplicat victimei mai multe lovituri. Cantitatea de sânge găsită la faţa locului, precum şi distribuţia dinamică a stropilor de sânge, indică o acţiune de violenţă extremă, urmată probabil de sugrumarea sau sufocarea victimei, şi exclud un scenariu de agresiune domestică de intensitate mică sau medie cu un final tragic neurmărit sau neacceptat de autor”.

Anchetatorii sunt de părere că în momentul săvârşirii crimei, în casă se afla şi copilul acestora, în vârstă de doi ani şi opt luni. 

„În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 08.10.2007”, au mai arătat procurorii.

Totodată, potrivit anchetatorilor, întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baie „nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament)”, Cioacă ar fi acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, acesta a pus în baie o nouă perdea de duş.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cioacă ar fi desfăşurat „o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale”, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a Elodiei şi la vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai.

„Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat. După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale”, au precizat procurorii.

Cioacă, în arest preventiv din decembrie 2012

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 5 decembrie, ca poliţistul Cristian Cioacă să fie trimis după gratii pentru omor deosebit de grav, iar acesta a fost ridicat de poliţişti din locuinţa sa din Piteşti şi transportata în Bucureşti pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

În luna septembrie a anului trecut, procurorii au făcut noi percheziţii în apartamentul din Braşov, deţinut de avocata dispărută şi de soţul ei, Cristian Cioacă. În urma acestora, procurorii au găsit probe noi împotriva poliţistului. Sângele Elodiei ar fi fost găsit pe tocul pistolului poliţistului, aflat în torpedoul maşinii lui, dar şi pe mocheta din portbagaj. De altfel, mai multe pete de sânge au fost descoperite pe pereţii apartamentului lui Cioacă, pete care, potrivit avocatei familiei Ghinescu, depăşesc 50 de centimetri.

Anchetatorii sunt de părere că Cioacă a încercat să ascundă urmele crimei, dar a fost dat de gol de noile instrumente de investigaţie ale criminaliştilor. Procurorii au găsit urme chiar şi sub parchetul din casa celor doi.

Cristian Cioacă a mai fost acuzat de „furt între soţi”, după ce s-a constat că şi-ar fi păgubit soţia de bunuri în valoare de 500.000 de lei şi pe familia acesteia de bunuri în valoare de 200.000 de lei. Printre lucrurile revendicate de familia Ghinescu, se numără decoraţii militare, costume naţionale, o haină de blană şi două rochii de mireasă ale avocatei.

De asemenea, din cabinetul Elodiei au dispărut bunuri precum: cărţi de specialitate, diplome. Mobilier şi laptop. Cioacă nu a dat nici o informaţie despre despre locurile unde s-ar afla bunurile.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei.

În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de vară de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.

Cristian Cioacă, condamnat la 22 de ani de închisoare. Minuta deciziei Tribunalului Argeş

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cristian Cioacă a fost trimis în judecată pentru uciderea Elodiei

Poliţistul Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Instanţei Supreme pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Dosarul urmează să fie judecat de magistraţii Tribunalului Argeş.

Referatul procurorilor despre Cioacă: experienţa de poliţist l-ar fi ajutat să comită „crima perfectă“

Procurorii Romulus-Dan Varga şi Maria Militaru, care au cerut arestarea preventivă a lui Cristian Cioacă, îl acuză pe fostul poliţist că s-a folosit de pregătirea şi de experienţa sa profesională pentru uciderea şi ascunderea probelor care l-ar fi putut incrimina.

Judecătorii cer expertiză psihiatrică pentru Cristian Cioacă. Fostul poliţist spune că totul este o conspiraţie împotriva sa

Cristian Cioacă, suspectat de ucidere a soţiei sale, Elodia Ghinescu, a fost trimis de către magistraţi la psihiatru. Fostul poliţist îşi ispăşeşte în acest moment mandatul de arestare preventivă, care a fost prelungit cu 30 de zile.

Procurorii cred că poliţistul Cristian Cioacă a tranşat cadavrul Elodiei

Anchetatorii au propus săptămâna trecută arestarea poliţistului, dar demersul lor a fost respins de Tribunalul Bucureşti. S-a făcut recurs, iar acesta urmează să se judece la Curtea de Apel.

Cristian Cioacă, ridicat de poliţişti de la locuinţa sa din Piteşti, după ce a primit mandat de arestare preventivă pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu

Poliţistul Cristian Cioacă, principalul suspect în cazul uciderii soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul procurorilor faţă de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal Bucureşti.

Cum şi-a susţinut nevinovăţia Cioacă în dosarul „Elodia‟ timp de cinci ani

Poliţistul Cristian Cioacă a fost pus sub acuzare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, dispărută din august 2007.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite