Cristian Cioacă a fost trimis în judecată pentru uciderea Elodiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cioacă a fost trimis în judecată pentru omor şi profanare de morminte FOTO Adevărul
Cristian Cioacă a fost trimis în judecată pentru omor şi profanare de morminte FOTO Adevărul

Poliţistul Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Instanţei Supreme pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Dosarul urmează să fie judecat de magistraţii Tribunalului Argeş.

Potrivit procurorilor, Cristian Cioacă şi-ar fi ucis soţia din cauza unor certuri. El i-ar fi aplicat mai multe lovituri care au dus la moartea acesteia. Procurorii explicat că Cioacă ar fi tranşat trupul fostei sale soţii după care l-ar fi ascuns într-o râpă din apropierea Poianei Braşov.

„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, notează procurorii în rchizitoriu.

Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.

„În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 08.10.2007”, au mai arătat procurorii.

Totodată, potrivit anchetatorilor, întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baie "nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament)", Cioacă ar fi acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, acesta a pus în baie o nouă perdea de duş.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cioacă ar fi desfăşurat "o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale", prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a Elodiei şi la vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai.

„Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat. După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale”, au precizat procurorii.

Cioacă, în arest preventiv din decembrie 2012

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 5 decembrie, ca poliţistul Cristian Cioacă să fie trimis după gratii pentru omor deosebit de grav, iar acesta a fost ridicat de poliţişti din locuinţa sa din Piteşti şi transportata în Bucureşti pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

În luna septembrie a anului trecut, procurorii au făcut noi percheziţii în apartamentul din Braşov, deţinut de avocata dispărută şi de soţul ei, Cristian Cioacă. În urma acestora, procurorii au găsit probe noi împotriva poliţistului. Sângele Elodiei ar fi fost găsit pe tocul pistolului poliţistului, aflat în torpedoul maşinii lui, dar şi pe mocheta din portbagaj. De altfel, mai multe pete de sânge au fost descoperite pe pereţii apartamentului lui Cioacă, pete care, potrivit avocatei familiei Ghinescu, depăşesc 50 de centimetri.

Anchetatorii sunt de părere că Cioacă a încercat să ascundă urmele crimei, dar a fost dat de gol de noile instrumente de investigaţie ale criminaliştilor. Procurorii au găsit urme chiar şi sub parchetul din casa celor doi.

Cristian Cioacă a mai fost acuzat de „furt între soţi”, după ce s-a constat că şi-ar fi păgubit soţia de bunuri în valoare de 500.000 de lei şi pe familia acesteia de bunuri în valoare de 200.000 de lei. Printre lucrurile revendicate de familia Ghinescu, se numără decoraţii militare, costume naţionale, o haină de blană şi două rochii de mireasă ale avocatei.

De asemenea, din cabinetul Elodiei au dispărut bunuri precum: cărţi de specialitate, diplome. Mobilier şi laptop. Cioacă nu a dat nici o informaţie despre despre locurile unde s-ar afla bunurile.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei.

În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de vară de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite