Parchetul General cere ca măsura desființării posturilor vacante publice să nu se aplice în instituțiile din sistemul judiciar

0
Publicat:

Parchetul General a trimis vineri ministrului Justiției o adresă prin care solicită ca intenția Guvernului de desființare a posturilor vacante publice să nu se aplice instituțiilor din sistemul judiciar.

Parchetul General FOTO: Inquam Photos
Parchetul General FOTO: Inquam Photos

„În contextul apariţiei în spaţiul public a proiectului ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) este împuternicit să aducă la cunoştinţa publicului următoarele. PICCJ atrage atenţia că unele dispoziţii ale proiectului de act normativ menţionat pot genera disfuncţionalităţi majore în activitatea Parchetelor", transmite Parchetul General, potrivit Agerpres.

PICCJ susține că organizarea internă a instituțiilor din cadrul sistemului judiciar este reglementată prin legi și ordonanțe de organizare și funcționare și precizează că adoptarea acestora a constituit atât îndeplinirea unui dintre jaloanele PNRR, cât și principalul argument pentru ridicarea MCV.

„În atare condiţii, dacă ordonanţa de urgenţă s-ar aplica instituţiilor din sistemul judiciar s-ar produce, implicit, schimbări esenţiale în organizarea internă a acestor instituţii, cu modificarea corelativă a legilor de organizare şi funcţionare a respectivelor instituţii, ceea ce ar produce grave perturbări în activitatea de urmărire penală. Orice intervenţie legislativă cu impact asupra activităţii Parchetelor trebuie realizată cu respectarea standardelor constituţionale vizând principiul fundamental al independenţei Justiţiei, evitând astfel destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său şi afectarea gravă a dreptului cetăţeanului de acces la Justiţie", se explică în comunicat.

Totodată, în opinia Ministerului Public, „anularea” posturilor vacante din cadrul Parchetelor ar crea premisele unui blocaj în activitatea judiciară.

„În situaţia adoptării măsurilor preconizate, vor fi Parchete care vor fi desfiinţate de facto sau vor funcţiona cu unul sau doi procurori, fiind imposibilă asigurarea activităţii acestora cu respectarea tuturor exigenţelor impuse de statul de drept. După cum bine se cunoaşte, există unităţi de Parchet unde toate posturile de procuror sunt vacante, precum Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei. În perioada imediat următoare şi alte unităţi de Parchet vor fi în situaţia de a nu mai avea niciun procuror în schemă. În cazul acestor Parchete, aplicarea dispoziţiilor ordonanţei de urgenţă ar echivala cu desfiinţarea de facto a acestor unităţi, aspect care ar duce la încălcarea dispoziţiilor art.100 alin.1 din Legea nr. 304/2004 care prevede că pe lângă fiecare instanţă să funcţioneze o unitate de Parchet", a menţionat Parchetul General, potrivit sursei citate.

Totodată, se precizează că un impact negativ asupra funcționării sistemului judiciar va produce și aplicarea dispozițiilor art. VII din proiectul de act normativ, care prevăd desființarea structurilor de Parchet organizate ca birouri.

„Sub acest aspect, trebuie arătat faptul că, la nivelul marilor unităţi de Parchet, funcţionează birouri dedicate combaterii infracţionalităţii sau coordonării activităţii de urmărire penală din anumite domenii de activitate clar delimitate, domenii care, în cazul desfiinţării acestor structuri organizatorice, ar rămâne neacoperite, ceea ce ar necesita un interval de timp greu de prognozat, precum şi eforturi logistice suplimentare pentru preluarea acestor atribuţii la nivelul structurilor ierarhic superioare. Aceasta întrucât, unul dintre principiile de bază ale funcţionării unităţilor de Parchet este, în prezent, specializarea procurorilor pe diferite sectoare de activitate, specializare care îşi găseşte reflectarea şi în organizarea internă corespunzătoare a acestor domenii de activitate", a mai arătat Ministerul Public.

Se precizează că la nivelul DIICOT funcționează birouri teritoriale: „Desfiinţarea structurilor de Parchet organizate ca birouri prevăzută de art.VII din proiectul de act normativ ar echivala cu defiinţarea de facto a structurilor teritoriale ale DIICOT din respectivele judeţe, cu consecinţe greu de estimat în ceea ce priveşte capacitatea de luptă împotriva criminalităţii organizate”.

Parchetul General atrage atenția, potrivit sursei citate, că reducerea ponderii funcțiilor de conducere nu se poate realiza fără o reorganizare totală a structurii actuale a instanțelor și corelativ a Ministerului Public.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite