Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Preoteasa din Craiova are abonament la ziarul „Adevărul“ de câţiva ani. Rada Preoteasa (75 de ani) spune că parcurge toate rubricile publicaţiei.

„Îmi place să fiu informată!"

„Citesc toate articolele din ziar în fiecare dimineaţă", mărturiseşte pensionara. Bătrâna spune că nu are o rubrică preferată, însă precizează că acordă o atenţie mai mare articolelor despre politică şi sănătate. „Nu ar strica să scrieţi mai mult despre ştiinţă. Mi-ar plăcea să citesc mai multe din domeniul acesta", propune cititoarea.

Ziarul este lecturat şi de către soţul acesteia, Constantin. „El are mai mult timp şi îl citeşte de la prima la ultima pagină. Şi el este o persoană căreia îi place să fie informată", explică pensionara.

Cum depăşim impasul?

Un partid cu baza în străinătate nu va avea niciodată prea mult succes într-o Românie în care cei plecaţi sunt buni doar să trimită bani în ţară. Pe termen lung, soluţia mai tentantă ar fi alta: formarea în diaspora a unor grupuri de întreprinzători români care să fi ajuns la succes economic pe căi cinstite. Aceşti investitori, având baza de putere economică în afara ţării, vor fi neşantajabili şi neescrocabili de către autorităţile şi funcţionarii statului, cum se întâmplă acum cu întreprinzătorii cinstiţi care au afaceri în România.

Există deja zeci de mii de români care au firme în Vest, iar în următorii 10-20 de ani unii dintre ei vor cunoaşte cu adevărat succesul economic şi vor putea moderniza România investind cu bună- credinţă în dezvoltarea reală şi sănătoasă a ţării, spre deosebire de privatizările „de succes" realizate de guvernele de până acum. Nu sunt student şi nici tânăr. Sunt de 11 ani în străinătate şi probabil voi rămâne definitiv dacă România nu va ieşi din zona nisipurilor mişcătoare în care se află.

Marea problemă a României nu este criza economică. Aceasta doar a scos toată mizeria care era ascunsă sub preş de ani buni. România are nevoie de regăsirea acelui entuziasm pe care l-a pierdut treptat din '90 încoace. Soluţii pentru scoaterea ţării din criză sunt destule, şi unele sunt chiar simple. Problema ţine de elita care va avea curajul, determinarea şi înţelepciunea de a mişca lucrurile în direcţia justă. Studenţii români din străinătate pot fi acea elită de care avem nevoie. Manipularea şi „linşajul" mediatic, ridiculizarea şi defăimarea vor distruge însă iniţiativele în acest sens. Aşadar, şi românii din ţară trebuie să fie pe deplin convinşi că este timpul unei schimbări radicale. Cel mai mult ne lipseşte încrederea că putem face ceva. Când ne vom recăpăta această încredere, sunt sigur că o să putem trata „bolile" ţării.

Traian

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite