Norvegia, sub cod roșu de avalanșă, vânt puternic, gheață și polei. Atenționare MAE

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Norvegiei după ce autoritățile locale au emis coduri roșii și portocalii de condiții meteorologice extreme.

Cod roșu și portocaliu de avalanșă în Norvegia - Foto Arhiva
Cod roșu și portocaliu de avalanșă în Norvegia - Foto Arhiva

Este vorba de coduri roşu şi portocaliu de avalanşă, vânt puternic, gheaţă şi polei emise pentru mai multe regiuni din Norvegia, potrivit Agerpres.

A fost emis un cod roşu de avalanşe tip placă de vânt pentru Svartisen, cu risc major de deplasare a straturilor de zăpadă, vânt puternic, afectare a căilor rutiere şi ocazional a aşezărilor umane, blocarea traseelor turistice; autorităţile norvegiene recomandă evitarea deplasărilor în zonele menţionate, având în vedere posibilitatea redusă de intervenţie de salvare.

De asemenea, este în vigoare un cod portocaliu de avalanşe tip placă de vânt pentru zone din Trollheimen, Romsdal, Sunnmore, Indre Fjordane, Indre Sogn, Indre Troms, Voss, Hardanger, Ofoten, Salten, Jotunheimen, Helgeland, Heiane şi Svartisen cu risc considerabil de deplasare a straturilor de zăpadă, vânt puternic, afectare a căilor rutiere şi ocazional a aşezărilor umane, imposibilitatea de a urma traseele turistice; autorităţile norvegiene recomandă evitarea deplasărilor în zonele menţionate, având în vedere posibilitatea redusă de intervenţie de salvare.

Un alt cod portocaliu de vânt foarte puternic este valabil pentru zone din Rogaland şi Vestland, cu rafale de până la 33-42 m/s dinspre E-SE, în zonele muntoase sunt aşteptate furtuni violente de forţă 11; se recomandă respectarea strictă a indicaţiilor autorităţilor, verificarea rapoartelor rutiere, pregătirea pentru situaţii de urgenţă, atenţie crescută pentru zonele de coastă, ancorarea obiectelor mari, evitarea locurilor expuse, evitarea călătoriilor nenecesare; risc crescut de deteriorare a clădirilor şi infrastructurii, închiderea podurilor şi a drumurilor; se aşteaptă perturbări ale transporturilor, inclusiv anulări ale curselor de feribot, aeriene sau alt tip de transport; afectarea surselor de alimentare din cauza căderii copacilor; vizibilitate redusă şi posibile cozi auto datorită viscolului; vântul puternic poate provoca valuri înalte în fiorduri şi lacuri.

Totodată, un cod portocaliu de gheaţă sau polei pe nave pentru zonele marine şi de coastă, cu acumulări rapide şi masive de gheaţă pe ambarcaţiuni, cu risc de pierdere a stabilităţii şi scufundarea bărcilor mici, accidente pe prova sau puntea navelor, deteriorarea echipamentelor de siguranţă şi a sistemelor de comunicaţii.

Meteorologii esttimează că Norvegia va avea parte de temperaturi foarte scăzute. Cele mai scăzute temperaturi vor fi întâlnite în centrul estului Norvegiei și pe platoul Finnmark, unde se așteaptă ca temperaturile să scadă până la -30 - -40.  

MAE îi informează pe cetăţenii români că pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.yr.no, www.varsom.no, oslo.mae.ro, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Meteorologii esttimează că Norvegia va avea parte de temperaturi foarte scăzute. Cele mai scăzute temperaturi vor fi întâlnite în centrul estului Norvegiei și pe platoul Finnmark, unde se așteaptă ca temperaturile să scadă până la -30 - -40.  

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite