Negociatorul României, despre restituirea tezaurului din Rusia: „Războiul a îngreunat reluarea negocierilor”. Ruşii nu răspund la mesaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă personală
FOTO Arhivă personală

Academnicianul Ioan Bolovan susţine că negocierile pentru tezaurul României din Rusia sunt blocate de lipsa de reacţie a părţii ruse. Din cauza pandemiei, iar acum a războiului din Ucraina, reprezentanţii Mosovei nu mai răspund la mesaje.

„Din noiembrie 2019 nu ne-am mai întâlnit cu partea rusă, acea întâlnire având loc la Moscova, conform principiului alternării locaţiilor. Întâlnirea programată pentru 2020, în Romania, nu a mai avut loc datorită epidemiei. La propunerea mea, din 2021, de a relua întâlnirile nu am primit un raspuns”, a declarat Ioan Bolovan pentru Newsweek

Întrebat despre reluarea negocierilor, Ioan Bolovan a precizat: „Personal, nu pot estima nimic în acest sens”, a spus profesorul care crede că „războiul a îngreunat reluarea negocierilor”. 

Tezaurul Băncii Naţionale a României a fost evacuat la Moscova în decembrie 1916 şi depozitat în Banca de Stat a Rusiei. Ulterior, tezaurul a fost confiscat de Rusia sovietică. Prin trimiterea tezaurului la Moscova, România a vrut să evite ca valorile acestuia să ajungă în mâna Puterilor Centrale.

Prin Declaraţia comună a miniştrilor afacerilor externe român şi rus, semnată la 4 iulie 2003, la Moscova, a fost stabilită crearea unei Comisii comune care să studieze problemele izvorâte din istoria relaţiei bilaterale româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului României.

Comisia s-a constituit dar nu a reuşit să ajungă la o înţelegere finală. Ultima oară când s-au întâlnit experţii din Românai şi Rusia a fost în urmă cu 3 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite