Maşinile poluante, interzise în centrul Capitalei din primăvară. Cum  ştii dacă vei avea acces. Din 2022 vor fi interzise în tot Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După modelul altor capitale europene, a fost iniţiat un proiect de hotărâre conform căruia, începând cu data de 15 martie 2019, în centrul Bucureştiului se va interzice circulaţia autovehiculelor care sunt încadrate în clasa de poluare 1, 2 sau care nu sunt încadrate în nicio clasă de poluare.

Mai mult, în proiectul de hotărâre iniţiat de consilierul municipal Lucian Iliescu (PMP) se mai arată că, din anul 2022, circulaţia acestor maşini va fi interzisă pe întreg teritoriul Capitalei, indiferent dacă acestea sunt înmatriculate sau nu în Bucureşti.

În fine, din 2022 va fi interzisă circulaţia maşinilor Euro 3 şi Euro 4 prin centrul Bucureştiului, urmând ca interdicţia să se generalizeze la nivelul  întregului teritoriu al Capitalei în 2025.

Fac excepţie de la această restricţie: autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport în comun, ambulanţele, ale celor care îndeplinesc sarcini publice, transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport vehicule care au girofaruri galbene. Totodată, în această categorie de excepţie se încadrează şi autovehiculele diplomaţilor, militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi carele TV, se mai arată în proiect.

Conform propunerii, nerespectarea prevederilor ar urma să constituie contravenţie, fiind sancţionată cu amendă de la 500 la 2.000 de lei. 

Consilierul municipal Lucian Iliescu a declarat pentru “Adevărul” că proiectul a şi fost depus la registratura Primăriei Capitalei şi că în cel mai scurt timp va intra în dezbatere publică. “Dacă nu facem nimic în privinţa poluării o să ajungem să ne sufocăm”, a spus iniţiatorul.

Ce au făcut europenii

Măsuri similare au fost luate în mai multe metropole europene cum ar fi Roma, Torino, Bruxelles, Paris, Bordeaux, Lille, Berlin, Munchen, Budapesta,  Amsterdam, Florenţa,  Oslo, Lisabona, Stockholm, Viena,  Londra,  Rotterdam  sau Strasbourg. 

De exemplu, în capital Franţei, s-a decis ca maşinile cu motoare diesel produse înainte de anul 2001 nu vor mai avea voie să circule în Paris şi în apropiere.

Interdicţia se aplică, din iulie 2019, în 79 de localităţi aflate în jurul capitalei franceze. 800.000 de vehicule sunt vizate de această măsură care a primit, ieri, votul final al consiliului zonei metropolitane a Parisului.

În Paris, maşinile diesel de dinainte de 2001 au fost interzise încă din această vară. În ianuarie 2021, interdicţia urmează să fie extinsă pentru vehiculele poluante înmatriculate înainte de 2005.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite