Magistraţii au confirmat plagiatul în cazul lui Petre Tobă. Instanţa a respins contestaţia făcută de acesta împotriva retragerii titlului de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată, pe 10 octombrie, o contestaţie făcută de fostul ministru de Interne, Petre Tobă, împotriva retragerii titlului de doctor. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea Supremă.

Potrivit portalului instanţelor, fostul ministru de Interne, Petre Tobă a contestat ordinul de ministru nr.6147/21 decembrie 2016. În acea zi, fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru a semnat ordinele privind retragerea titlurilor de doctor pentru fostul ministru Petre Tobă şi pentru primarul Florentin Pandele. „Am făcut ceea ce prevede legea. După ce CNATDCU a respins contestaţiile, am semnat ordinul privind retragerea titlurilor de doctor. Ce se întâmplă mai departe, nu este de competenţa Ministerului Educaţiei”,  spunea atunci ministrul Mircea Dumitru.

„Respinge acţiunea ca nefondată. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică azi, 10.10.2017”, este minuta Curţii de Apel Bucureşti din luna octombrie.

La pachet cu Pandele

Ordinele de retragere a titlurilor de doctor ale lui Petre Tobă şi Florentin Pandele au fost emise după ce contestaţiile acestora la deciziile Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) de plagiat au fost respinse. Consiliul General al CNATDCU a decis, în 12 octombrie, că fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat în lucrările lor de doctorat şi a trimis la Ministerul Educaţiei propunerea de retragere a titlurilor de doctor acordate acestora.

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, i-a acuzat pe membrii Consiliului General al CNATDCU de abuz în serviciu, trimiţând o plângere penală la Parchetul Înaltei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a fost înregistrată în 11 octombrie.

Lucrarea de doctorat

Petre Tobă şi-a susţinut în lucrarea de doctorat "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale" în 15 februarie 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.

În 9 iunie, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a trimis, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus  menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Problemele din „lucrările ştiinţifice”

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

În cazul lui Florentin Pandele, în sesizarea care a ajuns la CNATDCU se arăta că acesta a copiat în lucrarea sa de doctorat "România şi noile provocări generate de integrarea europeană”, aproximativ o treime din conţinut. Presa a scris şi despre cealaltă lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, "Coordonate juridice şi strategice privind navigaţia maritimă”, susţinută în 2007 la Academia de Poliţie, sub coordonarea lui Ion Dascălu, că ar fi fost plagiată din propria sa lucrare de licenţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite