L-au pedepsit de l-au avansat! Poliţistul care a condus avalanşa de controale la Serviciul Omoruri când îl anchetau pe Oprea, avansat în funcţie

0
0

Controalele abuzive, supradimensionate şi cu totul excepţionale făcute la Serviciul Omoruri ai cărui ofiţeri au avut îndrăzneala să-l ancheteze pe Gabriel Oprea pentru moartea poliţistului Gigina, i-au adus comisarului şef Antonio Cioban care a coordonat aceste controale o avansare în funcţie. Ministrul Tudorache a fost de acord cu propunerea şefului Poliţiei Române deşi Corpul de Control al Guvernului a criticat acţiunile lui Cioban.

Deşi Corpul de control al premierului a descoperit nereguli privind felul în care s-au desfăşurat controalele dispuse la Serviciul Omoruri, după ce ofiţerii de aici s-au ocupat de investigarea accidentului în care a decedat poliţistul Bogdan Gigină, poliţistul care a condus acele controale a fost avansat. 

Mai exact, la sfârşitul săptămânii trecute, un comunicat al Poliţiei Române anunţa sec că mai mulţi comisari-şefi de poliţie, între care şi Antonio-Iacob Cioban, cel care a condus controalele la Serviciul Omoruri al Capitalei pentru a stopa ancheta care-l viza pe Gabriel Oprea, au fost înaintaţi în funcţie în cadrul IGPR. Asta după ce ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, i-a dat şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu toate aprobările în acest sens.

Concret, Cioban a fost avansat din funcţia de şef Serviciu la Direcţia Control Intern din cadrul IGPR în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică. De asemenea, comisar-şef de poliţie Ştefu Viorel a fost împuternicit să exercite, cu caracter temporar, funcţia de director al Direcţiei de Investigaţii Criminale, în timp ce comisarul-şef de poliţie Ivancea Tiberiu – Iulian a fost împuternicit să exercite funcţia de director al Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. „Prin dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, cu data de 11 noiembrie, comisar-şef de poliţie Stan Cristian - Ionuţ a fost împuternicit să exercite, cu caracter temporar, funcţia de director al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate”, mai arată comunicatul de presă.

„Recordurile“ IGPR

În martie 2016, „Adevărul“ a dezvăluit în premieră presiunile pe care le-au făcut şefii Poliţiei Române asupra ofiţerilor Serviciului Omoruri care au avut îndrăzneala să ancheteze moartea agentului de poliţie Bogdan Gigină. Tânărul de doar 28 de ani şi-a pierdut viaţa în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea care în seara în care s-a produs tragedia se grăbea, potrivit anchetei, să ajungă acasă. Mai multe controale au fost dispuse la Omoruri pentru a căuta nod în papură investigatorilor. Informaţii despre aceste controale au ajuns şi la Palatul Victoria, iar premierul Dacian Cioloş a dat dispoziţiei Corpului de control să verifice cum s-au derulat şi dacă prin aceste acţiuni s-au făcut presiuni pentru intimidarea poliţiştilor care au anchetat iniţial dosarul morţii poliţistului Gigina. Concluziile anchetei nu lăsat loc de interpretări: controalele au fost abuzive, supradimensionate şi cu totul excepţionale.

Controalele care au bulversat Serviciul Omoruri

Trei echipe de control, cu trei teme diferite, au „descins” aproape concomitent la Serviciul Omoruri imediat după ce Gabriel Oprea a fost dat pe mâna justiţiei de colegii săi din Senat. Procurorii ceruseră aviz pentru urmărirea penală a fostului şef de la Interne sub acuzaţia de abuz în serviciu. Corpul de Control al premierului a remarcat graba cu care au fost pregătite acţiunile de control, situaţie unică la nivelul Poliţiei Române.

„Activităţile privind pregătirea şi desfăşurarea acţiunii de control de la DGPMB, respectiv emiterea de către IGPR a dispoziţiei zilnice, întocmirea planului de control tematic de către preşedintele comisiei de control tematic, aprobarea planului de control de către Inspectorul General al Poliţiei Române şi semnarea acestuia de alte cinci persoane cu funcţii de conducere în cadrul IGPR, anunţarea, mobilizarea şi instruirea membrilor comisiei de control, întocmirea procesului-verbal semnat de toate cele 18 persoane ale comisiei de control, deplasarea şi ajungerea la sediul DGPMB au avut loc într-un timp foarte scurt, respectiv în data de 28.01.2016, în intervalul orar 8:00-12:00“, se arată în document.

În perioada 2013-2015, a existat o singură acţiune de control tematic, din cele 71 efectuate de către Direcţia Control Intern şi Structura de Securitate din cadrul IGPR, în care data emiterii Dispoziţiei şefului Poliţiei Române coincide cu data prezentării comisiei de control la entitatea controlată.

Tot demn de record este şi numărul foarte mare de poliţişti trimişi în control. „Pentru efectuarea acţiunii de control tematic de la nivelul DGPMB au fost desemnate 17 persoane pentru a controla o structura cu 44 persoane, deşi numărul membrilor comisiilor de control din cadrul IGPR - Direcţia Control Intern, a fost, în general, de 2-4 persoane, existând un singur caz în care numărul acestora a fost de 16 persoane, caz în care structura controlată aveaun efectiv de  l02 persoane“, a consemnat Corpul de control al premierului.

Fără drept de apărare

Verificările dispuse de Dacian Cioloş au mai stabilit că poliţiştilor de la Omoruri le-a fost încălcat dreptul la apărare. Ofiţerii au reclamat că, în timpul controalelor coordonate de Antonio Cioban, le-au fost ignorate complet explicaţiile cu privire la interogările în baza de date şi nu li s-au pus la dispoziţie copii ale Planului de control şi a Notei de constatare. Mai mult, deşi unele deficienţe au fost remediate în timpul controlului, nu au fost menţionate în materialul întocmit de IGPR.

Şi de parcă nu ar fi fost de-ajuns, contestaţia depusă de şeful Serviciului Omoruri, comisarul-şef Radu Gavriş, cu privire la conţinutul Notei de constatare a fost soluţionată de către preşedintele comisiei de control tematic, acelaşi comisar-şef Antonio Cioban, deşi acesta a fost implicat în mod direct în acţiunea de control prin întocmirea planului de control tematic, documentarea şi instruirea membrilor comisiei de control. „Prin implicarea directă a preşedintelui comisiei de control în desfăşurarea acţiunii de control se instituie o suspiciune rezonabilă în ceea ce priveşte obiectivitatea acestuia în soluţionarea contestaţiei“, precizează membrii Corpului de control al Guvernului.

Mai mult, răspunsul la contestaţie a fost transmis Serviciului Omoruri de către preşedintele comisiei de control cu menţiunea „( ... ) contestaţia depusă a fost respinsă“, fără a motiva respingerea, contrar prevederilor Ordinului MAI nr. 118/2011, se precizează în raportul de control.

Aritmetica Poliţiei Române: 17 egal cu 6

Contrar documentelor de control, care arătau că echipa care s-a deplasat la Serviciul Omoruri număra nu mai puţin de 17 membri, reprezentanţii Poliţiei Române susţin că aceasta era formată doar din şase ofiţeri.

Chestorul Sandu, recompensat de Tobă

Şi chestorul Sandu Tudor Dorel, cel care la data declanşării controalelor la Serviciul Omoruri era şeful Corpului de Control al IGPR a fost recompensat la scurtă vreme după acestea şi a fost numit în funcţia de şef al Corpului de Control al Ministerului de Interne. „S-a bucurat de atenţia ministrului de Interne de atunci Petre Tobă, care l-a luat peste tot pe unde a fost. Tot el l-a şi promovat. Acolo, trebuie să dai dovadă de obedienţă, să pupi ghiulul, cum se spune. În Poliţie sunt şi mulţi oameni împătimiţi de meseria lor, care nu vor pupa niciodată ghiulul. Unul dintre aceştia este şeful Serviciului Omoruri. Radu Gavriş nu va pupa niciodată ghiulul”, mărturisea în martie pentru „Adevărul” un fost ofiţer de la Control Intern, care nu a mai acceptat să facă jocurile şefilor şi a demisionat. 

Scandalul „Girofarul“

Poliţistul motociclist Bogdan Gigină, de la Brigada Poliţiei Rutiere a Capitalei, şi-a găsit sfârşitul în seara zilei de 20 octombrie 2015. Pe o vreme ploioasă, tânărul agent deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea când a căzut cu motocicleta într-una dintre gropile săpate pe strada Ştirbei Vodă. Poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, care au instrumentat acest caz, au fost ţinta unei avalanşe de controale. Asta în condiţiile în care, în ultimii 3 ani, Serviciul Omoruri  a avut un procentaj de reuşită de sută la sută în anchete. Controalele au fost declanşate pe 28 ianuarie, la fix o zi după ce fostului ministru de Interne Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat penal. În urma acestui scandal, Oprea a fost nevoit să demisioneze din funcţie şi s-a ales şi cu acuzaţii de abuz în serviciu, dar şi de ucidere din culpă. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirma după ce a preluat dosarul în care era anchetată moartea lui Gigina că cea mai mare parte din anchetă a fost făcută de lucrătorii Serviciului Omoruri şi de procurorii Parchetului Capitalei.

Cu ce se ocupă Direcţia de Ordine Publică

Potrivit site-ului oficial al Poliţiei Române, Direcţia de Ordine Publică este structura de specialitate care coordonează, îndrumă, evaluează şi controlează activităţile pentru menţinerea ordinii publice pe teritoriul naţional în vederea prevenirii şi combaterii infracţiunilor şi faptelor contravenţionale din competenţa Poliţiei, asigurând, totodată, controlul sistemelor de securitate private. Mai exact, obiectivele generale ale Direcţiei de Ordine Publică sunt următoarele:

a) creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor în segmentul stradal;

b) cunoaşterea populaţiei prin activităţile specifice poliţiei de proximitate;

c) creşterea calităţii intervenţiei la evenimentele semnalate de către cetăţeni;

d) prevenirea şi combaterea infracţionalităţii şi a altor fapte antisociale;

e) asigurarea respectării legalităţii în domeniul sistemelor de securitate private;

f) prevenirea şi combaterea, în limita competenţelor, a faptelor ce aduc prejudicii fondului forestier şi piscicol;

g) asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitare şi universitare.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite