Judecătorul Marian Budă, noul preşedinte al CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM FOTO Facebook
CSM FOTO Facebook

Plenul CSM a decis, joi, numirea in funcţia de Presedinte al Consiliului, a judecătorului Marian Buda. Magistratul o înlocuieşte pe Mariana Ghenea, care s-a pensionat la începutul anului.

Hotărârea a fost luată cu 10 voturi „pentru” şi cinci voturi „împotriva”, iar două voturi au fost nule, potrivit unei informări a CSM. 

Judecătorul Marian Budă vine de la ÎCCJ şi o înlocuieşte pe Mariana Ghena, care s-a pensionat la începutul anului. Numirea acestuia a fost boicotată de şapte membri ai Consiliului , judecătorii Andreea Chiş, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mihai Bălan şi procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban şi Florin Deac, iar şeful interimar al CSM, Bogdan Mateescu, a cerut Senatului să valideze mandatul noului membru. USR a contestat numirea la CCR.

2022 este ultimul an al CSM în actuala componenţă, urmând să fie organizate alegeri la nivelul instanţelor. Relaţiile dintre magistraţii din Consiliu au fost tensionate încă de la început, acestea intensificându-se la finalul anului trecut, când au fost respinse candidaturile judecătoarelor Andreea Chiş şi Gabriela Baltag pentru funcţia de preşedinte al CSM, fiind numit doar vicepreşedintele din rândul procurorilor, în persoana lui Nicolae Solomon.

Postul de preşedinte ar fi rămas vacant, iar plenul a decis ca interimatul să fie asigurat de magistratul care a condus Consiliul în 2021, judecătorul Bogdan Mateescu. Decizia majorităţii a stârnit nemulţumirea celor şapte magistraţi, aceştia cerând anularea hotărârii.

Mandatul membrilor CSM este de 6 ani, conducerea fiind schimbată anual.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite