Alegeri în Irlanda de Nord: Adunarea  trebuie să se întrunească în termen de 8 zile să formeze un nou executiv, însă procesul ar putea dura până la 6 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Adunarea Irlandei de Nord ar trebui să se întrunească în termen de opt zile de la alegeri ca să alcătuiască un nou Guvern, însă procesul ar putea dura până la şase luni, conform legilor menite să menţină funcţionarea parlamentului în cazul unei noi crize, relatează The Guardian.

Sinn Fein a obţinut 27 de mandate în urma alegerilor pentru Adunarea Legislativă de la Belfast, victorie considerată istorică. Pe locul al doilea se află Partidul Democrat Unionist (DUP), cu 25de mandate. Executivul ar urma astfel să fie condus de Michelle O’Neill, lider Sinn Fein. 

Cu toate acestea, ar putea avea loc noi alegeri la începutul iernii, după ce Partidul Democrat Unionist (DUP) a anunţat, vineri, după rezultatele alegerilor, că nu se va alătura coaliţiei guvernamentale dacă protocolul Irlandei de Nord nu va fi modificat, chiar dacă rezultatul final ar fi plasat-o în fruntea sondajelor. 

Amendamentele aduse Actului Irlandei de Nord în februarie 2022 urmăresc să prevină prăbuşirea adunării, aşa cum s-a întâmplat în 2017, după ruptura dintre Sinn Féin şi Partidul Democrat Unionist. Conform amendamentelor, reprezentanţii aleşi au până la patru ferestre de şase săptămâni, 24 de săptămâni în total, pentru a forma un nou Guvern, care se află în fruntea Adunării. OficialI de rang înalt din DUP spun că nu partidul nu poate reintra în Stormont din cauza controalelor asupra mărfurilor din Marea Irlandei. În plus, ei susţin că premierul britanic Boris Johnson trebuie să realize pagubele pe care spun că le provoacă Acordul de la Belfast. 

Ce se întâmplă mai departe? 

Adunarea trebuie să se întrunească în termen de opt zile de la alegeri, probabil marţi sau joi, în cursul săptămânii viitoare. 

Cei 90 de membri aleşi trebuie să semneze apoi registrul şi să declare dacă sunt unionişti, naţionalişti sau ”alţii”, conform sistemului de împărţire a puterii în vigoare. 

Spre deosebire de Scoţia sau Ţara Galilor sau Guvernul Marii Britanii, unde cel mai mare partid poate forma un guvern, Adunarea Irlandei de Nord necesită o coaliţie compusă din cele mai importante două partide cu ideologii diferite pentru a forma guvernul. 

Este un sistem politic cunoscut conceput pentru ţările cu diviziuni interne majore. 

Cum se desfăşoară următoarea etapă? 

Partidul cu cele mai numeroase mandate trebuie să nominalizeze un premier (FM), iar al doilea partid ca mărime un vicepremier (DFM). Posturile sunt egale, în pofida conotaţiilor de rang. 

În caz de egalitate în ceea ce priveşte numărul de locuri câştigate, postul de prim-ministru va reveni partidului cu cele mai multe voturi. 

Membrii aleşi pot schimba partidul până în ziua în care semnează registrul. De exemplu, DUP şi Sinn Féin încearcă să atragă independenţii în tabăra lor în cazul în care există doar unul sau două locuri între ei. 

Odată desemnaţi un premier şi un vicepremier, miniştrii sunt numiţi prin aşa-numita formulă d’Hondt, care alocă departamentul în funcţie de ponderea relativă a fiecărui partid în alegeri. 

Ministrul Justiţiei este o excepţie şi trebuie numit cu sprijin intercomunitar. 

Executivul elaborează apoi un program de guvernare şi un buget asociat, care trebuie aprobat de adunarea aleşilor. 

Cât timp au la dispoziţie? 

Iniţial, părţile au la dispoziţie şase săptămâni din ziua în care Adunarea se întruneşte pentru prima dată pentru a ocupa posturile ministeriale. 

Ce se întâmplă dacă un partid decide să nu numească un vicepremier? 

Va urma o nouă criză, dar poate dura 24 de săptămâna până la forma finală a executivului. 

Iniţial, membrii au la dispoziţie şase săptămâni pentru alcătuirea unui Guvern. Noua Lege din 2022 din Irlanda de Nord (miniştri în departamente, alegeri şi petiţii de îngrijorare) permite trei prelungiri succesive de şase săptămâni ale acestui termen. 

DUP a refuzat să îşi ofere angajamentul că va nominaliza un vicepremierul în cazul în care ajunge pe locul doi. De asemenea, a indicat că nu va forma un executiv fără eliminarea controalelor la frontiera Mării Irlandei. 

Nu există legi care să menţină funcţionarea optimă a parlamentului

Stormont s-a prăbuşit în 2017, iar sistemul de împărţire a puterii nu s-a reluat timp de trei ani, însă această situaţie nu se mai poate repeta. 

Fostul ministru britanic însărcinat cu Irlanda de Nord, Julian Smith, care a promovat acordul ”Un nou deceniu, o nouă” abordare (New Decade New Approach), a permis noilor legi să se asigure că partidele vor continua să guverneze în ciuda divergenţelor lor. 

Pot fi luate decizii dacă nu există premier sau vicepremier? 

Alţi miniştri pot fi numiţi, dar puterile lor vor fi limitate. 

Lisa Whitten, cercetător la Queen's University şi membru al Marii Britanii într-un grup de experţi privind Europa, a declarat că actul modificat ”oferă o plasă de siguranţă”, deoarece ”politicile existente pot continua”, dar a avertizat că, din cauză că nu pot fi luate noi decizii ”referitoare la chestiuni critice precum reforme bugetare sau sanitare, mai există mult loc de stagnare”. 

Ce se întâmplă dacă nu există un executiv complet funcţional după 24 de săptămâni? 

Miniştrii în funcţie şi-ar pierde postul, iar ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord ar fi obligat din punct de vedere legal, în temeiul Legii Irlandei de Nord, să desemneze o dată pentru organizarea de noi alegeri. Alegerile trebuie să aibă loc în termen de 12 săptămâni de la anunţ.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite