De ce alegerile din Filipine din 2022 sunt atât de importante

0
0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Există 10 candidaţi care luptă pentru a-l înlocui pe Rodrigo Duterte în funcţia de preşedinte în Filipine, dar doar doi contează cu adevărat.

Filipine a mers la vot pe 9 mai (de fapt, datorită diferenţei de fus orar, votul se va încheia pe 10 mai ora 13.00 ora României, n.ed.) pentru a alege un nou preşedinte, în ceea ce analiştii spun că sunt cele mai importante alegeri din istoria recentă a naţiunii din Asia de Sud-Est.

Preşedintele în exerciţiu Rodrigo Duterte părăseşte funcţia cu o reputaţie de brutalitate – semnătura sa „războiul drogurilor”  a făcut mii de morţi şi este investigat de Curtea Penală Internaţională (CPI) – incompetenţă economică şi reprimare a presei şi a criticilor săi. Duterte a fost criticat şi pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, care a ucis cel puţin 60.439 de oameni în arhipelag.

Sunt 10 oameni care se luptă pentru a-l înlocui, dar doar doi au şanse să câştige.

Primul este liderul Ferdinand Marcos Jr, cunoscut popular drept „Bongbong” şi omonim tatălui său, care a condus Filipine ca dictator până când a fost forţat să plece din funcţie şi să plece în exil într-o revoltă populară în 1986.

Al doilea este Leni Robredo, actualul vicepreşedinte şi şef al opoziţiei, care a promis un guvern mai responsabil şi transparent şi că va revigora democraţia ţării.

„Aceste alegeri sunt într-adevăr o campanie de tipul bun versus rău”, a declarat politologul Aries Arugay de la Universitatea din Filipine Diliman pentru Al Jazeera. „Este destul de clar. Duterte reprezintă dinastia, autocraţia şi impunitatea. Robredo reprezintă opusul: integritate, responsabilitate şi democraţie.”

Ce s-a întâmplat în ziua alegerilor

Aproximativ 67,5 milioane de filipinezi cu vârsta de 18 ani şi peste au fost eligibili să voteze, împreună cu aproximativ 1,7 milioane din vasta diaspora filipineză care s-au înregistrat în străinătate.

Secţiile de votare se vor deschide la ora 6:00 (22:00 GMT) şi se vor închide la 19:00 (11:00 GMT). Orele au fost prelungite din cauza pandemiei de coronavirus şi a necesităţii de a evita cozile şi aglomeraţia. Odată ce urnele se închid, numărătoarea începe imediat, iar candidatul cu cele mai multe voturi câştigă. Nu există un al doilea tur, aşa că numele noului preşedinte ar putea fi cunoscut în câteva ore. Inaugurarea are loc în iunie.

Pe lângă cursa prezidenţială, filipinezii aleg un nou vicepreşedinte – funcţia este aleasă separat de preşedinte – membri ai congresului, guvernatori şi mii de politicieni locali, inclusiv primari şi consilieri.

Politica poate fi o afacere periculoasă în Filipine şi există riscul de violenţă atât în ​​timpul campaniei electorale, cât şi în timpul alegerilor în sine.

Într-unul dintre cele mai îngrozitoare incidente, zeci de oameni au fost ucişi şi îngropaţi pe marginea drumului în 2009 de un clan politic rival în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de masacrul de la Maguindanao .

Cine candideaza la funcţia de preşedinte

Sondajele de opinie sugerează că Marcos Jr rămâne în frunte, deşi Robredo pare să reducă diferenţa.

Fiul dictatorului în vârstă de 64 de ani a urmat şcoala privată Worth din Anglia şi a studiat la Universitatea Oxford – biografia oficială a lui Marcos Jr spune că „a absolvit” , dar universitatea spune că a ieşit cu o „diplomă specială” în studii sociale.

A intrat în politică în fortăreaţa familiei Ilocos Norte în 1980 şi a fost guvernator al provinciei când tatăl său a fost forţat să plece de la putere şi democraţia a fost restaurată.

În 1992, a fost ales în congres – din nou pentru Ilocos Norte. Trei ani mai târziu, a fost găsit vinovat de evaziune fiscală, o condamnare care l-a urmărit de atunci, dar care nu pare să-i fi împiedicat cariera politică.

Marcos Jr a fost ales senator în 2010 şi a candidat fără succes la vicepreşedinţie şase ani mai târziu, când a fost depăşit la această funcţie de către un Robredo care renaşte.

Pe parcursul campaniei, Marcos Jr a vorbit despre „unitate”, dar a oferit puţine detalii despre politicile sale şi a evitat interviurile şi dezbaterile media.

Colegiala lui este Sara Duterte-Carpio , fiica lui Duterte, care a preluat funcţia de primar al oraşului Davao de la tatăl ei şi conduce postul de vicepreşedinte.

Candidatul la preşedinţie filipinez Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr a încercat să prezinte dictatura tatălui său ca un fel de epocă de aur pentru Filipine, în ciuda crimelor şi a gestionării proaste a economiei [Eloisa Lopez/Reuters]
Vicepreşedintele filipinez Leni Robredo, în tricou roz şi mască, vorbeşte la un miting
Leni Robredo, care este în prezent vicepreşedinte, candidează pe o platformă de bună guvernare şi de încetare a corupţiei. Robredo este actualul vicepreşedinte şi un avocat pentru drepturile omului care a intrat în politică în 2013, după ce soţul ei – un ministru al guvernului – a fost ucis într-un accident de avion. Ea şi-a aruncat pălăria în ring într-un stadiu relativ târziu şi s-a bazat pe o reţea de voluntari îmbrăcaţi în roz pentru a câştiga alegătorii din arhipelag.

Mii de oameni s-au prezentat la mitingurile ei, unii dintre ei stând apoi ore în şir sub soarele lor fierbinte, aşteptând să-l audă pe candidatul prezidenţial vorbind. Robredo, al cărui candidat este senatorul Francis „Kiko” Pangilinan, candidează pe o platformă de bună guvernare, democraţie şi sfârşitul corupţiei.

Alţi candidaţi includ campionul de box Manny Pacquiao , primarul Manilei Francisco „Isko Moreno” Domagoso şi fostul şef al poliţiei Panfilo Lacson.

De ce ar fi o victorie a lui Marcos controversată

Ferdinand Marcos a devenit preşedinte al Filipinelor în 1965, cucerind filipinezii cu carisma şi retorica sa şi preluând controlul asupra unei ţări care părea la acea vreme a fi una dintre puterile emergente din Asia de Sud-Est.

Susţinut de Statele Unite, Marcos a câştigat un al doilea mandat în 1969, dar trei ani mai târziu a declarat legea marţială susţinând că această mişcare era necesară pentru a „salva” naţiunea de comunişti.

În următorii 14 ani, a condus ţara ca dictator.

Peste 3.200 de persoane au fost ucise – trupurile lor adesea aruncate pe marginea drumului ca un avertisment pentru alţii – şi chiar mai multe torturate sau închise în mod arbitrar, potrivit academicului şi istoricului american Alfred McCoy.

Cel mai mare rival al lui Marcos, Benigno Aquino, a fost asasinat în timp ce cobora dintr-un avion pe aeroportul din Manila.

Uciderea i-a şocat pe filipinezi într-un moment în care erau din ce în ce mai supăraţi de corupţia şi extravaganţa regimului Marcos. Chiar dacă mulţi trăiau în sărăcie, familia Marcos şi-a cumpărat proprietăţi în New York şi California, picturi ale unor artişti printre care maestrul impresionist Monet, bijuterii de lux şi haine de designer.

Transparency International a estimat în 2004 că cuplul a deturnat până la 10 miliarde de dolari în anii lor la putere, iar Imelda , soţia lui Marcos, a devenit o sinonimă pentru exces. Dar de la moartea fostului dictator în Hawaii, în 1989, familia Marcos a căutat să se reabilitaze, încercând să înfăţişeze dictatura ca pe un fel de epocă de aur.

În 2016, Duterte a permis ca Ferdinand Marcos să fie îngropat în cimitirul eroilor din Manila, fiind salutt de 21 de arme. Acum, familia Duterte este aliată cu cea Marcos, iar oferta lor are şi sprijinul altor dinastii influente politic într-o ţară în care legăturile de sânge sunt mai importante decât orice partid politic.

„Renaşterea meteorică a soţilor Marcos este ea însăşi o judecată usturătoare asupra eşecurilor profunde ale instituţiilor democratice ale ţării”, a scris academicianul Richard Javad Heydarian într-o rubrică pentru Al Jazeera în decembrie. „Decenii de impunitate judiciară, văruire istorică, politică infestată de corupţie şi creştere economică de excludere au determinat un număr tot mai mare de filipinezi să îmbrăţişeze opţiunea constituită de familia Marcos.”

Mulţi se îngrijorează că alegerea lui Marcos Jr, mai ales dacă Duterte va deveni vicepreşedinte aşa cum se aştepta, ar putea anunţa o nouă eră a represiunii.

„Cei doi sunt descendenţii a doi conducători puternici”, a spus Arugay. „Ne putem aştepta la reţinere şi la guvernare incluzivă? Nu trebuie să fii politolog pentru a răspunde la această întrebare.”

La începutul acestei săptămâni, aproximativ 1.200 de membri ai clerului Bisericii Catolice i-au susţinut pe Robredo şi Pangilinan descriindu-i drept „păstori buni”. Cel puţin 86% dintre filipinezi sunt catolici.

„Nu putem pur şi simplu să ridicăm din umeri şi să lăsăm soarta ţării noastre să fie dictată de afirmaţii false şi înşelătoare care urmăresc să ne schimbe istoria”, au spus aceştia.

Va fi acceptat rezultatul?

Când Marcos Jr a pierdut cursa pentru vicepreşedinţie cu 263.000 de voturi în 2016, a contestat rezultatul în instanţă. Cu miza mult mai mare de data aceasta, unii analişti se tem că ar putea face acest lucru din nou dacă Robredo reuşeşte să obţină o victorie.

Rolul reţelelor sociale

Filipinezii sunt utilizatori pasionaţi ai reţelelor sociale, iar platformele au jucat un rol cheie – şi dezbinator – în alegeri, intensificând elementele mai toxice ale campaniei politice.

Marcos Jr şi echipa sa au fost acuzaţi că folosesc – şi abuzează de – platforme online.

În ianuarie, Twitter a suspendat peste 300 de conturi care promovau campania sa, despre care a spus că a încălcat regulile privind spam-ul şi manipularea.

Joshua Kurtantzick de la Consiliul pentru Relaţii Externe spune că Marcos Jr a beneficiat şi de „moştenirea lui Duterte, care a favorizat răspândirea dezinformarii şi a făcut ca un alt om puternic să câştige mai uşor”.


Cursa senatorială

Deşi toţi ochii sunt aţintiţi asupra cursei prezidenţiale, merită să urmăriţi şi senatul. Leila de Lima, care a petrecut ultimii cinci ani închisă la sediul poliţiei naţionale din Manila, după ce a pus sub semnul întrebării războiul drogurilor lui Duterte, face din nou campanie pentru o funcţie.

Senatorul de opoziţie speră că va putea fi eliberată în curând după ce doi martori cheie şi - au retras mărturia .

De Lima a fost ţinta unor atacuri vicioase şi misogine din partea lui Duterte şi a susţinătorilor săi înainte de a fi acuzată în 2017 de luare de bani de la baronii drogurilor, în timp ce era secretară de justiţie în guvernul regretatului Benigno Aquino III .

De Lima a negat acuzaţiile, iar Human Rights Watch a spus că cazul este motivat politic.

SURSA : AL JAZEERA

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite