IML: Năstase nu trebuia internat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
20 iunie 2012. Adrian Năstase, cu rana ascunsă sub un fular, în timp ce era transportat pentru internare la Spitalul Floreasca
20 iunie 2012. Adrian Năstase, cu rana ascunsă sub un fular, în timp ce era transportat pentru internare la Spitalul Floreasca

Medicii legişti spun că rănile pe care şi le-a provocat fostul premier în urma tentativei de suicid au fost minore.

Institutul de Medicină Legală a confirmat faptul că fostul prim-ministru Adrian Năstase s-a împuşcat în încercarea de a se sinucide. Totuşi, legişti au constatat că rănile erau superficiale. Potrivit raportului de expertiză medico-legală întocmit de IML, Adrian Năstase nu avea nevoie de internare pentru rănile pe care şi le-a provocat. În acelaşi document se arată că glonţul cu care Adrian Năstase s-a împuşcat a trecut prin spatele gâtului, provocând trei plăgi.

Tot ieri, după finalizarea raportului IML, Adrian Năstase a fost vizitat la Spitalul Penitenciar Rahova de poliţişti de la Serviciul Omoruri şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostului premier i s-a cerut o declaraţie în legătură cu tentativa de suicid petrecută în seara zilei de 20 iunie 2012. Năstase a acceptat să dea detalii şi a fost audiat în prezenţa procurorului.

Brădişteanu şi Lascăr, probleme la diagnostic

În noaptea în care Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca lăsau impresia că starea pacientului este una gravă. Şeful secţiei de Chirurgie Cardiacă din cadrul Spitalului Floreasca dădea declaraţii din care reieşea că rănile lui Adrian Năstase erau grave, drept pentru care urma să fie operat de o „echipă complexă". „Adrian Năstase nu este într-o stare bună. În jur de ora 9.00 intrăm în operaţie cu o echipă complexă. Operaţia nu se poate amâna. Este conştient, dar nu poate fi vizitat decât de echipele medicale. Există mai multe plăgi împuşcate", declara Brădişteanu în noaptea de 20 spre 21 iunie.

Şi şeful Clinicii de Chirurgie Plastică Reparatorie, prof. dr. Ioan Lascăr, spunea că în niciun caz nu a fost vorba despre simple zgârieturi.  „S-a spus că Adrian Năstase a avut simple zgârieturi la gât, ceea ce este departe de realitate. Rănile lui au cerut toată seriozitatea în intervenţiile pe care le-am făcut. Faptul că ambulanţa a fost foarte aproape de casă a fost un avantaj pentru pacient, pentru că a putut fi transportat în condiţii de maximă urgenţă la o unitate specializată. Cât despre fularul pe care îl avea înfăşurat la gât, ţin să precizez că a fost un prim gest de protejare întrerprins de familie şi de medici. Sub el erau mai multe pansamente", a declarat a doua zi după tentativă prof. dr. Ioan Lascăr.

Atât Lascăr, cât şi Brădişteanu sunt anchetaţi pentru favorizarea infractorului, dat fiind că cei doi au dispus internarea à la long a pacientului Adrian Năstase, deşi starea acestuia nu o impunea.

Singurul care pare că a stat deoparte a fost medicul Mircea Beuran, şeful secţiei de Chirurgie din cadrul unităţii medicale. „Nu pot să confirm că a fost o înscenare sau nu, pentru că fiecare dintre medicii specialişti chemaţi au evaluat lucrurile vizavi de specialitatea lor. Eu, în domeniul meu (chirurgie - n.r.), nu am găsit lucruri care să intereseze", a spus acesta, dând de înţeles că rănile sunt superficiale.

O noapte de coşmar

Pe 20 iunie, Adrian Năstase a încercat să-şi pună capăt zilelor, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul Calităţii". Fostul premier a recurs la acest gest în biroul amenajat în propria locuinţă, din strada Zambaccian. Fostul premier a fost luat de o ambulanţă şi dus la Spitalul Floreasca unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. După câteva zile, Adrian Năstase a fost mutat la Spitalul Penitenciar Rahova. Adrian Năstase a fost găsit vinovat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite