ÎCCJ anulează decizia CSM de excludere din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu şi Alina Guluţanu

0
Publicat:

Un complet de la Instanţa supremă a dispus anularea deciziei CSM din decembrie 2022 prin care judecătoarele Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu de la Curtea de Apel Bucureşti au fost excluse din magistratură, decizia fiind definitivă.

Curtea Supremă a anulat decizia privind excluderea judecătoarelor FOTO Arhivă Adevărul
Curtea Supremă a anulat decizia privind excluderea judecătoarelor FOTO Arhivă Adevărul

„Cu majoritate: admite recursul declarat de recurentele Daniela Panioglu şi Alina-Nadia Guluţanu împotriva Hotărârii nr. 26J din 15 decembrie 2022, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 6/J/2022. Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, respinge acţiunile disciplinare conexate exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtelor Daniela Panioglu şi Alina-Nadia Guluţanu. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 6 noiembrie 2023", se arată în hotărârea Instanţei supreme, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, doi dintre judecătorii copletului (Cristinel Grosu şi Mădălina-Elena Vladu-Crevon), au considerat că Daniela Panioglu trebuia exclusă din magistratură, iar Alina Nadia Guluţanu trebuia retrogradată în gradul profesional de tribunal, însă decizia acestora nu a fost luată în considerare, fiind în minoritate.

Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu sunt judecătoarele care l-au condamnat la şase ani închisoare pentru corupţie pe Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS.

Judecătoarele au fost cercetate disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru că, printre altele, au dezvăluit în motivarea de condamnare a fostului şef al CNAS faptul că doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa au încercat să îl ajute pe Lucian Duţă să scape de acuzaţii.

Conform publicaţiei G4Media, în motivarea condamnării lui Lucian Duţă, cele două judecătoare au menţionat că Gigi Valentin Ştefan, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, şi subordonatul acestuia, Teodor Niţă, fost candidat pentru şefia DIICOT, au desfăşurat o acţiune "cu vădit caracter penal" în încercarea de a-l ajuta pe fostul şef al CNAS şi pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală. Acţiunile celor doi procurori erau descrise de Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu cu "intenţia de a-i hărţui" pe martorii cheie din dosarul lui Duţă.

Pe 15 decembrie 2022, Secţia pentru judecători a CSM le-a exclus din magistratură pe Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu. Decizia a fost luată de membrii din fostul CSM, care şi-au terminat mandatele la sfârşitul anului 2022.

Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu au fost cercetate de Inspecţia Judiciară pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite