Gruparea „Black Box Attack”, care ajunsese la performanţa de a fura banii din ATM-uri fără card, a fost anihilată de procurorii antimafia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi cetăţeni ruşi au fost arestaţi preventiv de magistraţii Tribunalului Bucureşti, fiind suspectaţi de accesarea ilegală a unui sistem informatic, de furt calificat şi de distrugere. Concret, hoţii ar fi retras mai multe sume de bani de la ATM-urile unor bănci din Bucureşti şi Ploieşti.

Artur Shcherbina şi Artem Kuznetsov, cetăţeni ruşi, ar fi retras mai multe sume de bani de la două agenţii bancare, prin diferite dispozitive, fără a fi necesară prezenţa unei cărţi de credit sau a unei alte autorizări prealabile. 

Astfel, cei doi ar fi întrerupt legătura între sistemul informatic şi dispenserul ATM-ului şi ar fi creat o nouă conexiune între dispenser şi un alt sistem informatic manipulat de către aceştia, reuşind, prin extrageri succesive, să retragă sumele existente în ATM. 

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în noaptea de 02.07.2016, inculpaţii Artem Kuznetsov şi Artur Shcherbina au pătruns în incinta zonei de 24h banking a unei unităţi bancar de pe raza sectorului 2, Bucureşti, unde, în timp ce inculpatul  Kuznetsov Artem asigura paza, inculpatul Shcherbina Artur a decupat un segment din partea frontală a ATM-ului, s-a conectat ilegal la sistemul informatic şi a generat  comenzi care au determinat eliberarea sumei de 10.995 RON din dispenserul bancomatului”, se arată într-un comunicat emis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

image

De asemenea, anchetatorii precizează că în aceeaşi noapte, Artur Shcherbina şi Artem Kuznetsov ar fi procedat similar la o altă unitate bancară din Sectorul 6 al Capitalei, de unde au scos suma de 236.800 de lei din bancomat.

Categoria „Jackpotting”

„În fapt, atacul face parte din categoria de atacuri «Jackpotting», fiind de tipul «Black Box», în care autorii decupează o porţiune din masca ATM-ului pentru a avea acces la infrastructura acestuia. Dispenserul de bancnote este deconectat de la sistemul bancomatului şi un dispozitiv extern deţinut de către autori («Black Box») este conectat la dispenser. Dispozitivul lansează comenzi către dispenser, având ca rezultat eliberarea neautorizată a banilor din ATM”, se arată 

image

într-un comunicat emis de DIICOT.

De altfel, anchetatorii au stabilit că astfel de atacuri au fost înregistrate şi în alte ţări europene, dând ca exemplu Germania şi Italia.

În urma anchetei, cei doi au fost identificaţi pe 25 iulie, iar anchetatorii au făcut o percheziţie într-o cameră de hotel din Ploieşti, unde aceştia erau cazaţi. Cu această ocazie, anchetatorii au găsit şi ridicat dispozitive pentru tăiere caldă, dispozitive de conectare la sistemul informatic, accesorii folosite în împrejurările comiterii celor două atacuri.

Prejudiul a fost estimat la peste 50.000de euro

În urma percheziţiei, s-a reuşit identificarea şi ridicarea dispozitivelor folosite de cei doi cetăţeni ruşi în activitatea infracţională.

Prejudiciul estimat în urma celor două atacuri este de peste 50.000 de euro.

Procurorii au cerut miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea pentru 30 de zile a celor doi cetăţeni ruşi, cererea fiind admisă. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite