FOTO VIDEO Dragnea a sosit la instanţa supremă, unde se reia procesul în care este judecat. A fost şicanat de un grup de protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea la ICCJ / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea la ICCJ / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a mers marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se desfăşoară procesul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. La instanţă a fost întâmpinat de un grup de protestatari.


UPDATE 16.45 Liviu Dragnea: „Cunosc faptele pentru care sunt judecat, am primit rechizitoriu şi precizările DNA referitoare la legislaţia primara pretins încălcată. Nu doresc să primesc explicaţii suplimentare din partea instanţei cu privire la rechizitoriu. Nu solicit procedura simplificată. Aşa cum am rugat şi anterior, doresc să dau declaraţie la finalul cercetării, după audierea martorilor, nu invoc dreptul la tăcere”.

UPDATE 16.30 Unul dintre cei patru inculpaţi care recunoscuseră vinovăţia în dosarul lui Liviu Dragnea, în cadrul procedurii simplificate, s-a răzgândit şi acum neagă acuzaţiile. Explicaţia lui a fost ca s-a mai consultat cu avocatul si vrea sa aduca probe în favoarea sa. Recunoaşterea vinovăţiei în cadrul procedurii simplificate aduce o scădere a pedepsei cu o treime.

Inculpat: „Nu îmi mai menţin opţiunea de a fi judecat în procedura simplificata deoarece am de adus argumente in favoarea mea
Judecător: Care asigură nevinovaţia?
Inculpat: Nu neaparat. M- am consultat cu apărătorul şi apreciez ca am argumente pe care vreau sa le menţionez în cursul cercetării judecătoreşti care ar putea sa dovedească nevinovaţia. Precizez că am beneficiat de consultaţiile apărătorului ales şi înţeleg consecinţele procedurii obişnuite de judecată, pe care le- a precizat şi preşedintele completului de judecată.

Alţi 3 inculpaţi au arătat că îşi menţin cererile de judecare  în procedură simplificată, printre acestea şi cele 2 secretare PSD care ar fi fost legal angajate la DGASPC Teleorman.
Fosta soţie a liderului PSD, Bombonica Prodana a declarat că nu vrea să fie audiata, invocă dreptul la tăcere. Ea nu vrea să fie judecată prin procedură simplificată. Nu vrea să participe la judecata cauzei, înţeleg să fiu reprezentată de avocat.
Avocata Bombonicăi Prodana a depus o excepţie de neconstituţionalitate, privind definiţia funcţionarului public, dar magistraţii au arătat că urmează să se ia în discuţie la termenul viitor.

CITEŞTE ŞI

Scandal la ICCJ. Dragnea a plecat din sediul instituţiei escortat. Codrin Ştefănescu: Unii sunt eroi ai Revoluţiei

Scandări împotriva lui Dragnea

UPDATE 13.15  La intrarea în sediul instanţei, Dragnea a fost întâmpinat de un grup de aproximativ 10 protestatari, care i-au reproşat implicarea în dosarul Belina. Aceştia au scandat: "Justiţie, nu corupţie!", sau "La puşcărie cu tine!". De asemenea, oamenii au agitat cătuşe. Odată ajuns pe holul ICCJ, preşedintele PSD s-a întâlnit cu fosta sa soţie, Bombonica Prodana.

Dragnea a refuzat să dea declaraţii jurnaliştilor prezenţi la Curtea Supremă, arată Agerpres.

Procesul, reluat de la zero

Decizia reluării acestui proces a fost luată în 5 septembrie, în condiţiile în care judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din completul căruia i-a fost repartizat acest dosar, fiind înlocuită de Constantin Epure. Astfel, a fost invocată o decizie a CEDO, fiind pusă în discuţie din oficiu reluarea procesului, potrivit News.ro.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. "În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu. CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite