FOTO Cum petrec românii de 1 Mai: puhoi de petrecăreţi la mare, în timp ce alţii au împăcat Săptămâna Mare şi festinul câmpenesc cu grătarul de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de români sărbătoresc ziua de 1 Mai la mare, la munte sau pur şi simplu la iarbă verde, pe lângă oraşe, sau în parcuri. Unii au ales un compromis între 1 Mai şi Săptămâna Patimilor şi au pus pe grătar doar legume, iar alţii au rumenit fripturile. Pe litoral sunt aşteptaţi în jur de 40.000 de turişti.

Cei mai mulţi români au uitat de post şi de Săptămâna Patimilor şi au încins grătarele sau au invadat plajele de pe litoralul românesc. 40.000 de turişti sunt aşteptaţi la mare, dintre care 25.000 doar în Mamaia. În Capitală, faţă de anii trecuţi, puţini au fost cei care au rămas acasă. Majoritatea celor care n-au avut de ales şi-a petrecut ziua de 1 mai în parcuri, la ştranduri sau la iarbă verde în jurul Bucureştiului.

Puhoi de petrecăreţi în Vamă

Temperaturi de peste 22 de grade Celsius, soare puternic afară şi în suflete, veselie şi libertate - pe scurt, atmosferă de Vama Veche. Satul pescăresc de la capătul României este plin până la refuz de turişti sau de simpli vizitatori. Faima unui loc boem, lipsit de prejudecăţi, unde nimeni nu este judecat aduce în Vamă puhoi de petrecăreţi şi de curioşi care vor să respire, măcar pentru câteva ore, aerul tare al libertăţii. Click pe imagine pentru Galerie Foto

image

Intrarea în sat este blocată de maşini: autoturisme, taxiuri, autocare care aduc întruna oaspeţi. Şoseaua ce duce direct spre graniţa cu Bulgaria este algomerată, la fel şi aleile care duc spre plajă. Toate magazinele sunt deschise, toate terasele sunt animate, plaja este plină, muzica bubuie în boxe.

Unde este în toi „paranghelia“ de pe litoral

Petrecerea de pe litoral debutează la ora 10.00, la Constanţa. De aici pleacă Parada Litoralului, spre Mangalia, cu maşini de epocă, motociclete, automobile de raliu şi Autobuzul Facebook.

Noutatea: la paradă participă Autobuzul Facebook, plin cu prieteni ai litoralului mobilizaţi prin reţeaua de socializare. Parada face opriri în Cumpăna, Eforie, Mangalia şi retur la Mamaia, unde ajunge la ora 14.00 pentru o defilare de două ore.

La ora 16.00 începe expoziţia auto-moto de la Mamaia, cu maşini de epocă, motociclete aerografiate, automobile de raliu. De la ora 16,00 până seara cântă şi dansează ansamblurile folclorice ale etniilor din Dobrogea.

La ora 20.00, la Club Ego este conferinţa de lansare a sezonului turistic, urmată de un spectacol. Parcarea de la Ego va fi salon auto cu 15 branduri celebre.

Plajă, apă, grătar, plimbări în aer liber şi cu vaporaşul. Mai puţină populaţie, dar mai multă distracţie de 1 mai în Bucureşti

1 mai a dat startul la distracţie în Bucureşti. Astăzi, în Parcul Tineretului s-a inaugurat o plajă ecologică, o fîntînă muzicală şi un trenuleţ care i-au încîntat pe vizitatori. Tot aici, au fost încinse şi grătarele. În parcul Herăstrău s-a deschis debarcaderul, iar oamenii s-au înghesuit pentru o tură gratuită cu vaporaşul.Ziua liberă şi vremea frumoasă i-au scos din casă pe bucureştenii care au rămas în oraş de 1 mai. Capitala a fost generoasă la capitolul evenimente de Ziua Muncii. Click pe imagine pentru Galeria Foto



În sectorul 4, Primăria a amenajat o zonă specială de agrement încă din 2009.  Aici, de 1 Mai, 70 de grătare au fost puse la dispoziţia bucureştenilor, şi s-ar fi ocupat toate, dacă suporturile din fier pe care se aşează carnea nu ar fi fost furate.

În parcul „Lumea Copiilor“ au venit oameni din toate sectoarele, majoritatea dintre ei fiind tineri. Întrebaţi de ce nu au participat la activităţi din sectorul din care fac parte, au răspuns că lipsa de organizare este problema.
Grătarele au sfârâit de la 7.30 de dimineaţă încontinuu. Mici, bere şi multă voie bună, aşa s-a prezentat atmosfera generală în parcul „Lumea Copiilor“.
 

image

3.000 de oameni, la Ştrandul Neptun din Arad

Peste trei mii de persoane au mers la Ştrandul Neptun din Arad, considerat cel mai amre din ţară, până la prânz, când a avut loc deschiderea oficială a bazei de agrement, în prima zi a sezonului intrarea fiind liberă. Click pe imagine pentru Galerie Foto

arad

Arădenii s-au trezit cu noaptea în cap şi au pornit fie spre ştranduri, fie spre pădurile din împrejurimi, chiar  dacă soarele nu s-a arătat la fel de generos ca în urmă cu câteva zile.

Cei care au ales Ştrandul Neptun pentru petrecerea zilei de 1 Mai  spun că au făcut acest lucru, deoarece  intrarea a fost gratuită şi drumul de acasă până la baza de agrement mai scurt. „Nu am mai dorit să luăm maşina. Aşa că am făcut o plimbare pe jos. Am venit de la ora 8 ca să ne ocupăm sezlong. Deja am făcut şi baie, chiar dacă soarele este cam zgârcit cu noi astăzi, cel puţin aşa este de dimineaţă”, spune Dorin Pop. În jurul orei 10.00,  pe Ştrandul Neptun erau  peste 400 de persoane.

„Oamenii au venit, astăzi, la ştrand încă de la primele ore ale dimineţii. La ora 10.00 nu mai era nici un sezlong gol, mă refer la cele 400 care există“, spune Flavius Staniş, administratorul Ştrandului Neptun.

Sibienii au luat cu asalt „Litoralul Ardealului“

Temperaturile de vară au adus mulţi sibieni dornici de plajă şi de o baie bună la Ocna Sibiului, staţiune considerată „Litoralul Ardealului“. Nu au lipsit nici grătarele tradiţionale, de la Curmătura Ştezii. Click pe imagine pentru Galerie Foto

1 mai 2013 sibiu13

Cele aproape 30 de grade anunţate de meteorologi au fost cel mai bun imbold pentru sibieni să aleagă pentru 1 mai o porţie de plajă şi o baie în lacurile cu apă sărată de la Ocna Sibiului.

„E foarte bună şi vremea şi apa, am intrat un pic acum şi am văzut, e destul de caldă apa şi ne bucurăm, de mult nu a mai fost, de 1 mai, să fie aşa de frumos. A fost tot primăvară mai târzie, dar astăzi e super, sărbătorim exact ca vara, cu gradele care sunt, e foarte frumos”, a spus Ileana Bandi, o sibiancă venită încă de dimineaţă la Ocna Sibiului.

Prima zi a lunii mai a însemnat deschiderea oficială a sezonului de la Ocna. Până pe 10 mai, cei care vin aici sunt aşteptaaţi cu oferte promoţionale. Adulţii plătesc 8 lei pentru intrare, copiii au gratuitate iar parcarea este de asemenea gratuită.

Grătare, plimbări cu barca şi relaxare la iarbă verde, la Bucov

Parcul Bucov de la ieşirea din Ploieşti a devenit, de 1 Mai, neîncăpător pentru miile de ploieşteni veniţi să mănânce la iarbă verde şi să se relaxeze cu familia şi prietenii. Copiii au găsit în acest an foarte multe posibilităţi de distracţie. Click pe imagine pentru Galerie Foto

image

Prin tradiţie, ploieştenii care nu pleacă pe Valea Prahovei sau la mare de 1 Mai se îndreaptă spre pădurea de la Păuleşti sau către Parcul „Constantin Stere“ de la Bucov pentru a-şi petrece ziua liberă.

În ciuda promisiunilor cu care au plecat de acasă, zecile de terase cu mici şi pastramă, dar şi grătarele puse gratuit la dispoziţie de administraţia parcului i-au făcut să uite pe vizitatori că sunt în post. Fumul intens care s-a ridicat astăzi din parc, dar şi mirosul îmbietor al grătarelor i-au biruit şi pe cei mai credincioşi dintre ploieşteni care au cedat în faţa micilor, berii şi fripturilor.

Braşovenii se relaxează la grătar şi la piscină de 1 Mai

Vremea bună cu temperaturi de 29 de grade a fost perfectă pentru a petrece 1 Mai la picnic sau la înot. Distracţia a început de dimineaţă la Braşov. Click pe imagine pentru Galeria Foto

Braşovenii au ieşit la tradiţionalul grătar

Una dintre cele mai căutate zone de grătar din Braşov este cea de la Pietrele lui Solomon. Este sub munte, este răcoare, dar şi multă umbră, extrem de căutată la orele amiazii. Sute de oamenii au venit la prima oră pentru a prindă un loc. „Am venit de la şapte ca să fim siguri că avem un loc. Ne place aici, este linişte, susură apa şi chiar ne relaxăm“, a spus Adrian Faur.

Dacă la grătar nu te costă decât carnea sau legumele, la piscină, braşovenii au scos bani din buzunar pentru a se relaxa. Locurile preferate au fost Paradisul Acvatic şi Bazinul de la Gară. Două ore de distracţie costă între 12 şi 50 de lei. „Am preferat să venim cu cei mici la înot, mai ales că afară este foarte cald. Avem timp să facem altă dată grătar“, a spus Anca Miron.

Bacău: Dovlecei, vinete şi ciuperci la grătar, reţeta de compromis între micii de 1 Mai şi Postul Paştelui

Sute de băcăuani au ieşit în această dimineaţă la iarbă verde în zonele Gherăieşti şi la Insula de Agrement, pentru tradiţionala petrecere în aer liber de 1 Mai. Click pe imagine pentru Galerie Foto

image

Cei mai mulţi au ales să pună pe grătare dovlecei, vinete, ciuperci, adică mâncare de post.

„Noi, cei mari, vom mânca legume la grătar. Pentru copii am luat şi câteva bucăţi de carne. Ciupercile bine condimentate au un gust deosebit. Le recomand tuturor celor care ţin post“, a afirmat Marcel Vasiliu, 40 de ani, din Bacău.


Pădurea Drăgoieni, polul distracţiei de 1 Mai din Gorj

Pădurea Drăgoieni, aflat la marginea municipiului Târgu Jiu, pe drumul naţional care leagă reşedinţa Gorjului de cea a Vâlcei, este de Ziua Muncii, locul principal de distracţie pentru gorjeni.

Micii vor sfârâii pe grătare la Drăgoieni

În zăvoiul din localitatea Drăgoieni se găsesc zeci de terase cu mici şi bere, dar şi comercianţi de diferite produse. Autorităţile locale au amenajat zona cu mai mult timp înainte şi a pus gratuit la dispoziţia comercianţilor spaţii pentru desfăşurarea activităţii. Cei care doresc pot să-şi prepare singuri carnea, la grătar, la umbra copacilor. Pe scena amplasată în mijlocul zvoiului vor avea loc, începând de la ora 12.00, mai multe concerte. Fanfara oraşului «Armonia» va oferi un concert cu muzică de promenadă, după care artiştii de la Ansamblul Folcloric «Doina Gorjului» îi vor încânta pe cei prezenţi. 


În parc, la Slobozia

În locul grătarelor şi al mititeilor, locuitorii oraşului au ales să meargă la plimbare în parcuri. Parcurile din Slobozia au fost luate cu asalt de locuitorii oraşului. Anul acesta, mulţi dintre locuitorii Sloboziei au ales să se relaxeze pe o bancă, la umbra pomilor din cele cinci parcuri din oraş.

La fel a făcut şi Ionel Neagu (35 de ani) care a decis să sărbătorească 1 Mai în mijlocul naturii. „Avem prieteni care au mers la grătar, însă am decis să rămânem în oraş. Este mult mai liniştit. Până la urmă e o zi ca oricare alta“ ne-a declarat bărbatul.

Vasluienii au petrecut fie prin muncă, fie la spectacolul organizat în Parcul Copou

Fără prea multe alternative, vasluienii care nu au fost chemaţi la serviciu au sărbătorit în Parcul Copou, acolo unde primăria a organizat un spectacol la care şi-au dat concursul elevii de la cercurile de muzică al Palatului Copiilor din Vaslui.

Încă de la primele ore ale dimineţii, muncitorii care se ocupă de modernizarea centrului civic al municipiului reşedinţă de judeţ puteau fi văzuţi la muncă.

Între timp, parcul Copou devenea tot mai neîncăpător de zecile de vasluieni, de toate vârstele, care doreau să participe la spectacolul organizat de autorităţile locale.

Ziua liberă a umplut poienile din jurul Zalăului

În poiana Aghireşului, acolo unde Primăria Zalău vrea să amenajeze acel loc oficial de picnic cerut de lege, distracţia era în toi la orele prânzului. Câteva sute de petrecăreţi, care ajunseseră acolo încă de dimineaţă profitau din plin de ziua liberă. Pentru că majoritatea dintre sunt tineri, cei mai mulţi dintre ei băteau mingea de fotbal.

Bistriţenii au împânzit singurul loc din oraş special amenajat pentru grătare

Ziua de 1 mai nu putea trece fără a fi udată cu puţină bere şi fără clasicul grătar, pentru care au optat majoritatea bistriţenilor care nu lucrează astăzi. Locul preferat a fost şi în acest an Pădurea Shullerwald, singurul locul special amenajat pentru grătare încă de pe vremea comuniştilor.

Cele peste 27 de grade Celsius i-au scos pe bistriţeni din casă, malurile râurilor, pădurile sau lacurile fiind împânzite de domnişoare care se prăjeau la soare  sau domni care pregăteau tacticos grătarele.

Deşi a fost amenajată pe vremea comuniştilor, Pădurea Shullerwald rămâne unul dintre locurile preferate de bistriţeni pentru iarbă verde. Astăzi, încă de dimineaţă oaza de verdeaţă a fost ocupată de bistriţenii care au primit liber de la muncă sau şcoală.

Botoşănenii au încins grătarele pe dealul de la Cornişa

Zeci de oameni au ales să îşi sărbătorească tradiţional ziua de 1 mai. La iarba verde cu mici şi cu bere rece. Alţii, în schimb, au ales să amâne grătarul pentru după Sărbătorile Pascale şi să posteasca.

Încă de dimineaţă, micii şi frigăruile au început să sfârâie pe grătarele încinse, stropite din belşug cu bere rece.  Nu de alta, dar mercurul din termometre a urcat până aproape spre 30 de grade Celsius. Iar când au dat de gustul distracţiei, botoşănenii au uitat şi de cele sfinte şi de faptul că ziua de 1 mai a coincis în acest an cu Mirercurea Mare din Săptămâna Patimilor. Dealul din zona Cornişa a devenit neîncăpător, parcă, pentru zecile de oameni care au ieşit la aer. Oamenii şi-au făcut provizii încă de ieri şi şi-au umplut coşurile cu bunătăţi pentru grătar.

Minivacanţa a umplut pensiunile de pe Clisura Dunării

Multe persoane au ales să petreacă ziua de 1 Mai la pensiunile din Clisura Dunării. Plimbări cu barca în Cazanele Dunării, şalău la disc, plajă la piscină, drumeţii pe munte sunt doar câteva din atracţiile zonei. Click aici pentru Galerie Foto

image

Traficul între municipiul Drobeta Turnu Severin şi Orşova a fost aglomerat din cauza numărului mare de turişti care se îndreptau spre staţiunea Băile Herculane şi spre pensiunile din clisură. În staţiunea Băile Herculane, în aceste zile, are loc tabăra internaţională de yoga, la care participă peste 4.000 de practicanţi yoga, membri MISA.

Pensiunile din Clisura Dunării sunt pline ochi de turişti. Aceştia şi-au făcut rezervările cu câteva săptămâni în urmă, astfel că cine a ajuns astăzi în zonă a mai găsit camere de închiriat doar la localnici.

Fum de grătare, mici, bere şi căldură mare pentru timişoreni

Mii de timişoreni au luat cu asalt spaţiile verzi din oraş şi din împrejurimi, profitând de ziua liberă şi de vremea aproape caniculară de miercuri. După prânz, la Timişoara erau oficial 30 de grade Celsius, dar la soare era cu siguranţă mult mai cald.

Locul tradiţional pentru un grătar pentru cei care nu vor să plece din oraş este, ca şi acum un secol, platoul cu iarbă din faţa Muzeului Satului. Sute de timişoreni au ales acest loc pentru a petrece şi de această dată 1 mai muncitoresc, iar fumul grătarelor era vizibil de la depărtare. În plus, responsabilii au deschis porţile Muzeului Satului pentru toată lumea. Chiar dacă o parte din muzeu este în şantier, doritorii puteau alege să stea la terasa din interior, să se plimbe pe alei sau să stea pe băncile dintre casele vechi.

Lacul Ciric s-a umplut de oameni veniţi să profite de oferta promoţională valabilă la redeschiderea bazei de agrement

Complexul de agrement de la marginea oraşului a fost redeschis astăzi, 1 mai, după cinci ani de şantier. Ofertele pentru petrecerea timpului liber au determinat sute de ieşeni să iasă din case încă de la primele ore ale zilei. Click pe imagine pentru Galeria Foto



Încă de la primele ore ale zilei, complexul de agrement s-a umplut, mai ales că marea inaugurare a fost oficiată de un corp format din zeci de funcţionari ai Primăriei Iaşi, în frunte cu primarul Gheorghe Nichita. Majoritatea clienţilor de 1 Mai ai bazei de agrement de la marginea Iaşiului au preferat să se înscrie cu programare pentru plimbări cu bărcile de agrement sau cu hidrobicicletele. Durata standard impusă de angajaţii de la debarcadere a fost de jumătate de oră. Din acest motiv, cei care au dorit să profite de promenada gratuită au trebuit să se înscrie pe lungi liste de aşteptare.

Un alt punct de atracţie a fost instalaţia de telescaun, proaspăt deschisă, în premieră la Iaşi, care funcţionează pe un traseu de 360 de metri, pe care-l străbate în 6 minute şi 11 secunde. Mulţi dintre primii clienţi ai instalaţiei, care traversează pădurea de la marginea complexului de agrement, s-au plâns de viteza ridicol de mică, precum şi de faptul că priveliştea deosebită la care se aşteptau odată urcaţi în înălţime este cvasi-inexistentă.

image

Slătinenii au luat cu asalt Pădurea Strehareţi de la marginea oraşului

Locuitorii municipiului Slatina au năvălit asupra singurului loc de petrecere a timpului liber în natură din oraş - Pădurea Strehareţi. Mii de slătineni s-au încolonat dis-de-dimineaţă către strada ce duce spre obiectivul menţionat, astfel că, la până la orele 14.00, peste 3.000 de slătineni “inspectaseră” deja locul cu pricina. Iar “valul” slătinenilor dornici de a profita la maximum de ziua liberă de 1 Mai a crescut de la o oră la alta… Click pe imagine pentru Galerie Foto.



Pădurea Strehareţi este, de ani de zile, cea mai căutată zonă de petrecere a unor ore libere în natură. Mititeii, berea, răcoritoarele au fost literă de lege în această zi. Firmele specializate în comeţul de mititei, bere, jucării, vată pe băţ, şepci şi alte chilipiruri şi-au instalat încă de dimineaţă corturile şi mesele în scuarul încăpător din centrul Pădurii Strehareţi în aşteptarea muşteriilor. Iar aceştia nu au întârziat să apară, lucru ce nu a făcut decât să îi bucure pe vânzători, care se întâlnesc cam rar cu astfel de ocazii în Slatina.

image

1 Mai la olteni. Zeci de grătare sfârâie, iar oamenii se distrează cât de mult pot

Oltenii se bucură de ziua liberă de 1 Mai, iar unii petrec la un grătar la iarbă verde, iar alţii sunt prezenţi la chermeze în aer liber. Oamenii au declarat că astăzi este singura zi din an în care nu muncesc, aşa că vor să se relaxeze la maxim.

Distracţia a început încă de la primele ore ale dimineţii. Unii olteni au plecat la iarbă verde, iar alţii au mers la petrecerile câmpeneşti organizate în mai multe comune din judeţul Dolj, acolo unde în această seară vor urca pe scenă artişti de renume. „Am venit să îl ascult pe Ionuţ Dolănescu şi să mănânc un grătar. Mie îmi place să îmi gătească altul. Nu prea îmi place să stau în faţa grătarului la 30 de grade. Este bine că ne mai şi distrăm din când în când şi uităm de probleme“, a declarat Ilie Militaru, din comuna doljeană Brădeşti.

Alexandria: puţine grătare, puţină lume prin oraş

Doar câţiva locuitori au ales să petreacă ”Ziua Muncii” acasă. Majoritatea au decis să iasă la plimbare în parc sau la un grătar în Pădurea Vedea. Şi pentru ca tabloul să fie complet şi porţile Ştrandului Vedea au fost închise. Click pe imagine pentru Galerie Foto



Alexăndrenii care nu au plecat din oraş de 1 Mai au ales să se plimbe sau să se relaxeze pe o bancă în parc. Cea mai căutată locaţie a fost, fără îndoială, Pădurea Vedea. Zeci de alexăndreni au ales această locaţie pentru a face un grătar şi a bea un pahar cu bere. Din fericire, grătarele sunt permise în această zonă şi asta pentru că municipalitatea a amenajat grătare şi mese.

Cei care au ales să meargă la grătar în pădurea Vedea pot să facă şi mişcare, deoarce este loc destul. Alexăndrenii trebuie însă să aibă grijă, deoarece autorităţile au anunţat că îi vor sancţiona pe cei care lăsa gunoaie în urma lor sau focuri nesupravegheate.

Într-o zi superbă de vară, cu peste 30 de grade Celsius în termometre, municipalitatea a decis să închisă singurul ştrand din Alexandria. Deşi a funcţionat chiar şi pe timpul iernii pentru 10 – 20 de clienţi pe zi, cu ocazia zilei de 1 Mai angajaţii au primit ”o zi liberă”, iar alexăndrenii care credeau că se vor bălăcii în bazin au fost nevoiţi să aleagă alte locaţii. Cei care au ales să se bronzeze pe malurile Dunăre trebuie să ştie că nici una din plaje (din Zimnicea sau Turnu Măgurele) nu are autorizaţie sanitară.

Nu arde pădurea şi nu e festival de manele la Cluj. Este 1 Mai muncitoresc

Pădurea Făget, unul dintre cele mai populare locuri de picnic ale clujenilor, a fost astăzi învăluită în fum, provenit parcă de la un incendiu, şi manele la maxim. Clujenii mai liniştiţi s-au dat cu lebăda pe lac sau şi-au plimbat copiii cu poneiul Rocky. Click pe imagine pentru Galerie Foto

image
image


 Mii de clujeni au ieşit de 1 Mai la un grătar în zonele verzi de la periferia oraşului. Unul dintre cele mai aglomerate locuri a fost Făgetul. Nu s-a dat foc pădurii, deşi venind pe drum ai impresia că fumul de la grătare este provocat de un incendiu. Oamenii şi-au pus păturile lângă maşini, care au fost lăsate cu portierele deschise pentru ca muzica să se audă  la maxim. De departe, manele domină zona. Lălăielile se aud cel mai tare de la un BMW negru, înconjurat de vreo 10 băieţi de cartier. La câţiva metri, nişte pensionari civilizaţi cu rucsacul în spate caută un loc unde să se aşeze. Nu au mari speranţe să găească ceva curând şi, ca să-şi mai potolească foamea, îşi cumpără vată de zahăr cu 2 lei bucata. Se uită dezorientaţi şi se gândesc: “Mai bine stăteam acasă”.


La acest articol au contribuit: Sînziana Ionescu, Mădălina Mihalache, Claudia Untaru, Ramona Găină, Dana Mihai, Simona Suciu, Olimpia Filip, Alin Ion, Mădălin Sofronie, Ionuţ Balaban, Olimpia Man, Bianca Sara, Miruna Luca, Corina Macavei, Vali Silaghi, Cezar Pădurariu, Mugurel Manea, Andreea Mitrache, Claudiu Dumitrache, Remus Florescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite