Fermier, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dumitru a fost trimis în judecată
Ion Dumitru a fost trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Ion Dumitru, fermier din judeţul Călăraşi pentru fraudă cu fonduri europene.

Ion Dumitru este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri  europene, înşelăciune şi dare de mită.

Concret, fermierul a folosit documente false, obţinând ilegal de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi (APIA), în anul 2014, un sprijin financiar în valoare de 193.776 lei, reprezentând fonduri europene şi plăţi naţionale directe complementare din bugetul naţional.

La 6 iunie 2015, Ion Dumitru, procedând în acelaşi mod, a depus la APIA Călăraşi o cerere de plată a subvenţiei pentru o suprafaţă totală de 424 de hectare de teren situat la Sohatu şi Gălbinaşi, în judeţul Călăraşi. 

În august 2015, angajaţii APIA au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole 2014-2015 privind acordarea de subvenţii reprezentând plăţi directe pe hectar din programul F.E.G.A. ( Fondul European de Garantare Agricolă ).

Printre cererile verificate  au fost şi cele depuse de Ion Dumitru, căruia i-au fost solicitate lămuriri scrise cu privire la neconcordanţele existente în dosarele depuse în perioada respectivă.

La 14 septembrie 2015, Ion Dumitru i-a promis mită unui angajat cu atribuţii de control din cadrul APIA Călăraşi, spunându-i că „va fi băiat” cu acesta în sensul că-i va oferi „50-60 milioane” pentru a trece cu vederea neregulile şi de a nu sesiza organele judiciare.

La 16 septembrie 2015, în parcarea unui supermarket din Bucureşti Ion Dumitru a fost prins în flagrant în timp ce i-a dat inspectorului de la APIA suma de 5.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite