Economie de război: oferte de buncăre la mica publicitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buncar

Pe site-urile specializate au apărut mai multe oferte de buncăre antiaeriene sau chiar antiatomice, iar constructorii oferă în unele cazuri dotări precum înveliş de plumb, staţie de măsurare a radiaţilor, grup electrogen, staţie radio de mare putere, sursă de apă proprie sau sistem de supraveghere video

Proximitatea războiului cu Ucraina a deschis şi o piaţă cel puţin neobişnuită, cea a construirii de adăposturi antiaeriene sau chiar antiatomice. Astfel, pe site-rile specializate în anunţuri au apărut brusc mai multe oferte de astfel de adăposturi, iar preţurile, atunci când sunt comunicate, nu sunt unele de neglijat. 

„Un adăpost de supravieţuire tip buncăr subteran este o investiţie şi o necesitate în siguranţa şi confortul dumneavoastră. Acesta va asigura un mediu propice pentru supravieţuire până la 12 luni în funcţie de proviziile existente, resursele de energie disponibile (combustibili, dar şi resurse de energie regenerabilă) şi dimensiunea buncărului. Adăposturile noastre tip buncăr sunt construcţii modulare, astfel puteţi opta pentru diferite configuraţii. Acestea oferă o bună siguranţă în caz de bombardament aviatic, sau bombardament al artileriei, explozii, calamităţi naturale (cutremur, furtună violentă), evenimente cu violenţe, explozie nucleară”, se arată în unul dintre anunţuri. 

Constructorul mai precizează că adăpostul este realizat ermetic cu pereţi şi uşi etanşate cu garnituri, dar este dotat cu sistem de ventilaţie şi, la cerere, cu centrală de filtrare şi tratare a aerului. În plus, tot opţional este oferită şi o cameră tehnică pentru generatoare, sistem propriu de încălzire, rezervoare apă şi combustibili, butelii de oxigen, dar şi o „staţie radiocomunicaţii de mare putere pentru a lua legătura cu alţi oameni sau cu autorităţile în caz de urgenţă” sau o „uşa rezistentă la glonţ şi explozii”. 

În fine, în anunţ se mai spune şi că pe timp de pace adăpostul tip buncăr subteran poate deveni „cameră de joacă pentru copii, sală de fitness, magazie de alimente sau cameră pentru depozitarea obiectelor de valoare”, dar nu se face niciun fel de referire la preţ. 

Minimum 30.000 de euro

În alte anunţuri se precizează şi că buncărele pot fi dotate şi cu staţie de măsurare a radiaţilor, termohigrometru, senzori de detectare a gazelor toxice, reţea proprie de internet, cablu TV şi sistem exterior de monitorizare video, iar în altele se fac şi vagi referiri la preţuri. 

„Buncărele noastre sunt cu pereţi dubli şi înveliş din plumb, cele antiatomice, şi pereţi simpli şi ranforsaţi, cele destinate calamităţilor de altă natură. Cele simple (la fel ca şi cele cu înveliş de plumb) se pot introduce în carcasa de beton armat de 50 centimetri grosime. Buncărele sunt utilate cu mobilă de mesteacăn şi au rezervă de apă potabilă, WC, oxigen medical, instalaţie electrică şi acumulatori care se cuplează automat în caz de avarie la reţea şi multe opţionale. Nu ezitaţi să ne contactaţi. Ne deplasăm în toată ţara. Preţurile încep de la 30.000 euro cele simple şi 50.000 euro cu înveliş de plumb”, se arată într-un alt anunţ. 

Cei care stau la bloc îşi pot face buncăr în dealurile din Argeş

În general, constructorii precizează că se adresează posesorilor de case, de parcă nu ar fi evident că nu poţi avea propriul buncăr dacă stai într-un apartament de bloc... Ingenios, un alt constructor a găsit o soluţie şi pentru cei care locuiesc în apartamente. 

Astfel, după ce anunţă că proiectează şi livrează „buncăre antidezastre naturale şi antiatac aerian care sunt dotate cu sisteme de ventilaţie însoţite de filtre pentru nanoparticule montate de firme specializate, sursă proprie de energie şi apă, pompe de evacuare apă menajeră etc.”, constructorul precizează că se deplasează oriunde în ţară şi că, pentru cei fără curte, „pune la dispoziţie terenuri în zona de deal a judeţului Argeş”. În această ofertă preţurile buncărelor încep de la 25.000 de euro plus TVA pentru o suprafaţă utilă de 26 metri pătraţi. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite