Dosarul Laurei Codruța Kovesi a fost închis după 4 ani. Explicaţiile Parchetului General

0
Publicat:

Procurorii de la Parchetul General anunță că au clasat dosarul în care Laura Codruța Kovesi, procuror șef european și fost șef al DNA, era acuzată de mai multe încălcări ale legii în calitatea de procuror general, cauză deschisă de Secția Specială (SIIJ), între timp desființată.

Dosarul a fost deschis în anul 2019, de SIIJ. Foto: AFP
Dosarul a fost deschis în anul 2019, de SIIJ. Foto: AFP

"Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ au dispus:

  1. Clasarea cauzei față de un fost procuror general al PÎCCJ sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu,  întrucât faptele nu există.
  2. Clasarea cauzei cu privire la infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, fals intelectual uz de fals, constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și fals în declarații, întrucât faptele nu există.

Referitor la infracțiunea de luare de mită, procurorii au reținut lipsa probelor care să susțină săvârșirea faptei de luare de mită în oricare din variantele sale alternative (pretinderea ori primirea de bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptarea  promisiunii unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri).

În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, procurorii au stabilit că cele 5 acte de executare pentru care s-au efectuat cercetări au constituit acţiuni în reprezentarea instituţiei pe care o conducea ori care ţin de atribuţiile de ordonator de credite şi nu au fost întrunite elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal.

Cu referire la infracţiunea de mărturie mincinoasă, de asemenea, procurorii au constatat că nu sunt realizate elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă, precum și împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale.

În ceea ce privește alte infracțiuni pentru care s-a început urmărirea penală in rem (lipsirea de libertate în mod ilegal, represiunea nedreaptă, influențarea declarațiilor, fals intelectual, uz de fals, constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și falsul în declarații), în ordonanța de clasare s-a reținut că faptele care se circumscriu conținutului acestor infracțiuni și probele care pot contribui la dovedirea lor nu sunt suficiente pentru a continua cercetările penale", transmite Parchetul General.

Judecătorii au cerut în repetate rânduri SIIJ şi Parchetului general să grăbească ancheta. 

Este vorba despre un dosar deschis de Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), înfiinţată în perioada în care ministru al Justiţiei era Tudorel Toader, iar guvernarea era asigurată de PSD-ALDE.

Structura, condusă la acel moment de Adina Florea, a deschis un dosar ca urmare a unor acuzaţii aduse de Sebastian Ghiţă, fost deputat, anchetat la acel moment în mai multe cauze penale. Fostul parlamentar susţinea că Laura Codruţa Kovesi, în calitate de procuror general, i-ar fi cerut bani pentru a îl aduce pe Nicolae Popa din Indonezia în România.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite