Dosar de abuz în serviciu la DNA după exploziile de la Crevedia SURSE

0
Publicat:

DNA a deschis un dosar de abuz în serviciu după exploziile de la stația GPL care funcționa ilegal la Crevedia, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.

DNA face verificări în cazul exploziilor de la Crevedia. Foto: IGSU
DNA face verificări în cazul exploziilor de la Crevedia. Foto: IGSU

Cauza ar avea legătură cu lipsa de reacție a unor instituții publice ca urmare a unei sesizări a ISU Dâmbovița, în care se semnalau problemele depistate la stația GPL.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informase încă din iulie 2020 mai multe instituții ale statului român - Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Dâmbovița și Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița - în legătură cu neregulile constatate la Stația GPL din Crevedia, autorizaţia de securitate la incendiu, emisă în 2011, fiind suspendată.

Mai exact, în urma unui control inopinat, s-a constatat că firma folosea pompe neomologate și că nu erau respectate distanțele legale față de locuințe și față de liniile de electricitate.

„Cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei”, arată IGSU.

Un nou control, efectuat după trei luni, a arătat că obiectivul continua să funcţioneze, firma fiind amendată cu 30.000 de lei.

De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei”, explică IGSU.

La câteva zile, firma anunţa autorităţile că a închis punctul de lucru din localitatea Crevedia.

Oficial, rămăsese doar o parcare pentru autocisterne, însă tragedia a scos la iveală că aveau loc activităţi neautorizate, fapte confirmate chiar de verificările ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat).

În urma exploziilor care au avut loc sâmbătă seara, două persoane, soț și soție, au murit, iar alte 56, majoritatea pompieri, au fost rănite. 12 victime au fost transportate la spitale din străinătate, dupp activarea Mecanismului european de protecție civilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite