Un poliţist și 50 de administratori și instructori ai unor școli de șoferi, trimiși în judecată pentru luare de mită

0
Publicat:

DNA a anunțat, luni, ca a trimis în judecată 51 de persoane într-un dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere în Suceava, printre care administratori și instructori ai unor școli de șoferi, dar și un polițist. Agentul de poliție ar fi încasat peste 15.000 euro și 200 de lire sterline ca mită, de la de 66 candidați, pentru promovarea examenului practic.

DNA: Doi inculpați au recunoscut vina Foto: Arhivă
DNA: Doi inculpați au recunoscut vina Foto: Arhivă

 „Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava au finalizat un al 6-lea dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava. În acest dosar au fost trimiși în judecată 51 de inculpați, între care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), intermediari și instructori ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului 2020”, potrivit unui comunicat transmis, luni, de DNA.

Potrivit sursei citate, în dosarul privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată fostul agent de poliție în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Gabor Alexandru, fiind cercetat, în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, în formă continuată (66 acte materiale) precum și alte 50 de persoane (administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto etc.), cercetați de asemenea pentru comiterea unor infracțiuni de complicitate la luare de mită, comise în formă simplă și continuată.

Cum funcționa gruparea

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anti-corupție, „începând cu luna ianuarie a anului 2020, inculpatul Gabor Alexandru, în calitatea menționată mai sus, ar fi aderat, împreună cu alți agenți examinatori din cadrul SPCRPCIV Suceava, la un grup infracțional organizat, constituit de comisarul șef Obreja Radu-Ionuț și agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, ce avea ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obținerea permisului de conducere”.

Având în vedere calitatea sa de agent examinator, Gabor Alexandru ar fi avut ca sarcină promovarea de către unii candidați a examenelor practice, prin crearea unor situații favorabile acestora (alegerea unui traseu cu un grad redus de dificultate, urmărirea deficitară a modului de comportare, evaluarea nereală a comportamentului în trafic etc.).

Iar aceste demersuri ar fi avut ca urmare evitarea punerii în situații de dificultate a candidaților și creșterea punctajului obținut de către aceștia, cu consecința directă a promovării examenului practic.

În perioada 31.10.2019 - 25.11.2020, inculpatul Gabor Alexandru, prin intermediul mai multor persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați cercetați în prezenta cauză, ar fi pretins și primit de la un număr de 66 candidați, suma totală de 15.000 euro, 200 de lire sterline, precum și o sumă de bani neprecizată sub aspectul cuantumului. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor sume de bani ce aparțin unui număr de 41 de inculpați, printre care și inculpatul Gabor Alexandru”, conform DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Acorduri de recunoaștere a vinovăției

Totodată, conform sursei citate, anterior, în acest caz, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la luare de mită. Iar în prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite