DNA cere încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Cristian David într-un nou dosar penal. Cererea a ajuns la preşedintele Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat aviz de la preşedinte pentru a începe urmărirea penală faţă de Cristian David. Fostul ministru al Internelor este acuzat că ar fi luat şpagă 500.000 de euro ca să ajute o persoană să obţină 15 hectare de teren din Buzău.

Fostul ministru al Internelor Cristian David este vizat de procurorii anticorupţie într-un nou dosar penal. De această dată este acuzat că ar fi primit mită 500.000 de euro, bani pe care ulterior
i-ar fi spălat pentru a şterge urmele infracţiunii.

Astfel, procurorii anticorupţie au solicitat ieri-dimineaţă aviz pentru a putea declanşa urmărirea penală faţă de fostul ministru. Cererea a fost făcută de şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a transmis procurorului general referatul pentru sesizarea preşedintelui României.
Câteva ore mai târziu, procurorul general Tiberiu Niţu i-a trimis lui Traian Băsescu cererea DNA privind ridicarea imunităţii lui Cristian David.

Faptele imputate fostului ministru, arată procurorii DNA, s-ar fi petrecut în perioada 2007-2008, când liberalul îndeplinea funcţia de ministru al Internelor.

Potrivit anchetatorilor, „ministrul David Cristian ar fi pretins în anul 2007, iar la 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău”.

Declaraţii de avere „periate“

Anchetatorii susţin că fostul ministru a încercat să-şi ia măsuri de prevedere, ascunzând provenienţa banilor primiţi mită. „Pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie”, afirmă procurorii DNA.

Cu toate acestea, declaraţiile de avere ale lui Cristian David completate în 2008 nu fac nicio referire la contractele menţionate de DNA. David a menţionat în declaraţii doar împrumuturile acordate mamei sale, Georgiana Dumitrescu (60.000 de euro), soţiei, Vanda Vlasov (120.000 de euro), pentru construirea unei case la Azuga şi lui Bogdan Baciu (10.000 de dolari).

DNA aşteaptă avizul preşedintelui Traian Băsescu

Cererii transmise Parchetului General i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA — Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie care efectuează cercetări în cauză, precum şi copii ale dosarului de urmărire penală. Toate documentele au ajuns la preşedintele Traian Băsescu, care urmează să decidă asupra ridicării imunităţii fostului ministru.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de David Cristian, fost ministru al Internelor şi Reformei Administrative, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

David neagă acuzaţiile

Fostul ministru al Internelor Cristian David a negat toate acuzaţiile aduse de procurorii DNA. El a spus că nu a avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate.

„Nu am avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate, în consecinţă, nu există nicio premisă de a fi pretins nimănui nimic. Sunt surprins de momentul ales de un denunţător care şi-a “amintit” tocmai acum pretinse fapte din 2007”, a afirmat Cristian David, într-o declaraţie transmisă agenţiei Mediafax. 

Cristian David, urmărit penal într-un alt dosar

Fostul ministru liberal mai are un dosar penal în care este acuzat de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. DNA anunţa, în 5 martie 2014, că fostul ministru Cristian David, la data faptelor având funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro.

Potrivit DNA, pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă la 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David ar fi consemnat în fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa.
 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul ministru Cristian David, urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii: „Este o confuzie regretabilă”

Fostul ministru al românilor de pretutindeni Cristian David s-a prezentat miercuri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. Concret, procurorii anticorupţie îl acuză de fals în declaraţii, abuz în serviciu şi uz de fals în legătură cu justificarea sumei de 60.000 de euro din declaraţia sa de avere.

Cosilier juridic, pus sub control judiciar în dosarul fostului ministru Cristian David

Marius Constantin Stoica, consilier juridic, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care este cercetat fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni Cristian David. Stoica l-ar fi ajutat pe David să justifice cei 60.000 de euro.

Traian Băsescu a dat undă verde pentru urmărirea penală a fostului ministru Cristian David

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis joi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Cristian David, până ieri ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Preşedinţia a înştiinţat şi Parchetul General cu privire la faptul că procurorii anticorupţie au undă verde pentru a-l cerceta pe fostul ministru.

Fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni Cristian David, acuzat de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Mama acestuia este urmărită penal

Procurorii anticorupţie au cerut miercuri aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Cristian David, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni până astăzi. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. De asemenea, anchetatorii au început urmărirea penală faţă de mama fostului ministru. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite